Svetovalna skupina za covid-19 bo po neuradnih informacijah STA danes predlagala vladi dopolnitev semaforja sproščanja ukrepov, da bi v rumeni fazi lahko organizirali prireditve zunaj in v zaprtih prostorih.

Prireditev na odprtem bi se po njihovem predlogu lahko udeležila četrtina ljudi, kolikor jih sicer sprejme prireditveni prostor. Pri tem bi morali udeleženci prireditev tako v zaprtih prostorih kot na prostem izkazati bodisi negativni test na okužbo z novim koronavirusom, potrdilo o preboleli okužbi ali pa potrdilo o cepljenju proti covidu-19. Prav tako bi morali nositi maske, je neuradno izvedela STA.

Prav tako predlagajo vladi, naj se na ministrskem nivoju Evropske unije uskladijo oziroma poenotijo glede protokola prehajanja meja, torej koliko odmerkov cepljenja je potrebnih, da lahko posameznik prehaja mejo brez odrejene karantene.

To se med državami namreč razlikuje. Vstop v Slovenijo je denimo možen ob enem odmerku cepljenja s cepivom AstraZenece, pri čemer morajo od cepljenja miniti trije tedni, medtem ko Hrvaška zahteva cepljenje z dvema odmerkoma tega cepiva.

Po trenutno veljavnem semaforju se v rumeni fazi predvideva sproščanje turističnih nastanitev in odprtje srednjih šol in fakultete brez omejitev. Za prehod v rumeno fazo sta potrebna dva pogoja, in sicer manj kot 600 povprečno potrjenih okužb v enem tednu in manj kot 500 hospitaliziranih coivdnih bolnikov.

Trenutno v bolnišnicah zdravijo 621 covidnih bolnikov, povprečje potrjenih okužb v enem tednu pa znaša 606.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Huiklnbires (nepreverjen)

V novi zelandiji že imajo v živo koncerte 50 tisoč ljudi je bilo brez mask distance ker vejo da gre za nateg in prevaro!

Kakao12 (nepreverjen)

Svetovalna skupina 🤭 dramski krožek s scenarijem.😝

Starejše novice