Za pouk slovenščine so se odločili v medžimurski županiji, kjer se bodo poleg jezika učili še o slovenski kulturi, tradiciji, običajih in zgodovini. Možnost učenja slovenščine je doslej ponujala le srednja šola v Čakovcu.

Na severovzhodni meji Slovenije s Hrvaško bo odslej morda več tistih, ki bodo govorili slovensko. Na Hrvaški strani seveda. V medžimurski županiji, natančneje v osnovnih šolah v Štrigovi, Selnici, Svetem Martinu na Muri in Murskem središču bodo namreč poučevali slovenski jezik. 

»Več podrobnosti o pouku v osnovnih šolah bodo predstavili pred začetkom izvajanja programa, so napovedali na spletni strani medžimurske županije. Kot so dodali, so zagotovili prostore za izvajanje pouka, medtem ko je slovenska stran na razpisu izbrala učiteljico ter zagotovila denar za njeno plačo kot tudi učbenike za otroke«, še piše STA.

Se je pa Stanislav Rebernik, ravnatelj osnovne šole Štrigova, za Večernji list spraševal in morda dal celo neformalno pobudo na temo uvedbe pouka hrvaškega jezika na slovenskih območjih ob meji s Hrvaško. Tovrstna oblika sodelovanja naj bi spodbudila sodelovanje tudi v ostalih vzgojnih in izobraževalnih ustanovah, služila pa bi lahko tudi kot spodbuda za nove skupne dejavnosti v prihodnosti.

Smiljan Kuhar

Komentarji (3)

hrček (ni preverjeno)

Ne nücamo mij pouka hrvaščine v naših šoulaj, saj naše narod uspešno inšruejrajo Učiteljice na sakši jebeni veselici, snov pa ponavlajo Rozga, Zečič pa ostali inštruktori. Na markaston se deca že itak na pou v hrvaščini pogučavlejo, ka za Lendavo sploj ne gučin. OK, malo heca more biti. :)

Je pa fajn ka se deca spoznajo z čim več tujimi jezikami, še celou sosednjimi.

Pekinška patka2 (ni preverjeno)

Kaj pa Istra, Kvarner, Dalmacija, turistične šole, ...? Saj bodo počasi skapirali...

bb11 (ni preverjeno)

Glede na tau ka je magisterij po novem na Hrvaškem plačljiv in tudi prvo stopenjke smeri začenjajo uvajati šolnine, ni noro če se naučijo slovensko in študirajo pri nas, ker sedajšnji študenti imajo kar nekaj problemov s slovenščino. Kar je za nas Avstrija je za njih Slovenija.

Starejše novice