V teh dneh so uporabniki mobilnih telefonov po Sloveniji dobili sporočilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki poziva k naložitvi aplikacije OstaniZdrav. Uporabniki so ogorčeni nad razpolaganjem osebnih podatkov.

Mobilna aplikacija OstaniZdrav je pripomoček, ki vam sporoči če ste bili v stiku z okuženo osebo. V mobilni trgovini Google Play ima aplikacija že 50 tisoč prenosov. Uporaba aplikacije je v pomoč tudi epidemiologom, ki dostopajo do določenih podatkov. Prenos aplikacije je prostovoljen.

Te dni pa je Nacionalni inštitut za javno zdravje pošiljal mobilna sporočila, ki pozivajo uporabnike, da si aplikacijo naložijo. V sporočilo so dodali tudi direktne povezave do trgovin, kjer si lahko brezplačno aplikacijo naložite na mobilni telefon. 

Ta sporočila so pa povzročila jezo mnogih uporabnikov. Uporabnike zanima predvsem kje je inštitut dobil njihovo telefonsko številko, mnogi pa pozivajo, da se njihove številke izbriše iz evidenc inštituta. 

»Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je pripravil kratko sporočilo (SMS), s katerim državljane vabi k prenosu aplikacije OstaniZdrav. NIJZ je k sodelovanju povabil vse slovenske mobilne operaterje, ki so svojim uporabnikom delili kratko sporočilo. NIJZ pri tem ni imel dostopa do telefonskih številk državljanov. Prenos in uporaba aplikacije sta popolnoma prostovoljni,« na očitke odgovarja Nacionalni inštitut za javno zdravje

Komentarji (23)

Murska Sobota 6321 (ni preverjeno)

tožite telekom, vidite kako izdajajo vaše osebne podatke......komunisti... kdo vodi že 20 let Telekom??????
po drugi strani pa klikate vsak dan v aplikacije, dovolim dovolim podatke, stike..... družabna omrežja vsak dan osebne slike, podatki, vse se dovoli, ko pa se gre za varnost zdravlja, potem pa ne dovolim,
budale....

pejtek (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

GDPR očitno za vladne inštitucije ne velja, samo za smrtnike

dansmsithd (ni preverjeno)

Thancdks for sharing.I found a lot of interesting information here. A really good post, very thankful and hopeful that yoacasu will write many more po https://vidmate.onl/download/ sts like this one.

jahhh (ni preverjeno)

Kristušmarija sms so nan poslali! Gotovi smo zaj! Eni so pa rejsan preveč haklavi. Zbriši sms pa ga pozabi či te moti.

Jezus marija (ni preverjeno)

Nejde se za sms nesposobnez,ide se zato kak so lejko do nasih telefonskih prisli tej lopove brez nasih dovoljenj

In reply to by jahhh (ni preverjeno)

Jahh (ni preverjeno)

Tvoj mobi ponudnik ma itak tvojo številko, NIJZ je naših številk nej dobil, samo prosil je ponudnike če lejko pošljejo svojin strankan te SMS. Ovi so poslali sms, aplikacijo si pa daj doj ali nej. Gda ideš čez mejo tudi dobiš SMS (ali 3) od konzulata pa od nevem koga še, pa to ne pomejni ka ma konzulat tvojo številko zaj v imeniki.

In reply to by Jezus marija (ni preverjeno)

Pax (ni preverjeno)

Končno en normalen komentar👏🏻

In reply to by Jahh (ni preverjeno)

Risto Kubura (ni preverjeno)

Uničil sem KARČI VIRUS!!!!! Čebula, česen, žganje....smrt KARČI VIRUSU.

Gost736 (ni preverjeno)

Gotovi ste lopovi, lažnivci!!! Danes ob 19h Ljubljana, kdor pa ne more pa MS Trg zmage - DOL Z LAŽNIVO KRADLJIVO VLADO!!!!

Gistl (ni preverjeno)

Bolnik.

In reply to by Gost736 (ni preverjeno)

Gost736 (ni preverjeno)

Gotovi ste lopovi, lažnivci!!! Danes ob 19h Ljubljana, kdor pa ne more pa MS Trg zmage - DOL Z LAŽNIVO KRADLJIVO VLADO!!!!

Asde (ni preverjeno)

A bodo feministke se vedno z vami, ker nimate baje kohonws?

In reply to by Gost736 (ni preverjeno)

sredina (ni preverjeno)

Gost736
gotof si tij, imamo končno desno sredinsko vlado, kera bi mogla biti že od leta 1992 dale, te bi bilij Švica, zdaj pa nas levaki rinejo v prepad!
Janša, zdrži, prosin te, še vuplemo, ka mo Švica!

In reply to by Gost736 (ni preverjeno)

Drifter978 (ni preverjeno)

Ge mo se z mojin avton po trgi vozo pa ga turejro

VRANA (ni preverjeno)

S tistim namišljenim??? Of te je razmeto, kak 5 dag posebne klobase, hihi

In reply to by Drifter978 (ni preverjeno)

najbukša (ni preverjeno)

peciklaši, malo prisluhnite:

https://twitter.com/i/status/1304139796294533123

gost2020 (ni preverjeno)

Z nami je resnično konec!
Sedaj ste zopet naredili paniko zaradi enega SMS-a. Morda bi bilo bolje, da se posvetite svojemu zdravju, ker je takšno stanje duha pri določenih posameznikih že res zaskrbljujoče.... zamislite se, če se še enkrat zaustavi svet kot je bilo spomladi.... saj se vam bo zmešalo, ker ne bo nobenih udarnih novic! Ukrepajte v prid sebi sedaj dokler je še čas.

Jure1973 (ni preverjeno)

Zdaj se operaterje uporablja da delajo reklamo za aplikacijo, ki taka kot je, nima nobenega smisla. Kaksne SMSje lahko se pricakujemo? In kdo pravi, da se mimo nasega vedenja ne zbirajo podatki? Tvoj operater o tebi ve vse. Ne ne, ta SMS ni samo SMS ki ga lahko zbrisemo in pozabimo.

👩🏻‍🌾 (ni preverjeno)

Budalo👎🏻

In reply to by Jure1973 (ni preverjeno)

Mimobezni (ni preverjeno)

Naj si v rit porinejo to aplikacijo! Kda de obvezna si kupin huaweia jabuko pa v steno vrzen. Kda de pa v huaweiovoj trgovini aplikacija te si pa nokio 3310 kujpin pa se naj jebejo!

tanja flaškon (ni preverjeno)

popolnoma pravilno
vsaj eden pameten komentar
bi rekel Dejan

In reply to by Mimobezni (ni preverjeno)

Selijo 1 (ni preverjeno)

kakšen Dejan

In reply to by tanja flaškon (ni preverjeno)

Slom (ni preverjeno)

Dejan Prašičjeglavi

In reply to by Selijo 1 (ni preverjeno)

Starejše novice