Slika je simbolična.
Spomladi ima veliko živali mladiče, zato je pomembno, da imamo pse na povodcih. Pomembno je tudi, da naša zakonodaja prepoveduje, da bi iz narave odtujili divje živali in zanje skrbeli.

Prostoživeče živali so v obdobju, ko polegajo mladiče, še posebej občutljive.

»V spomladanskem času ima veliko živali v gozdu mladiče, zato lastnike psov vljudno prosimo, naj imajo svoje štirinožne prijatelje na povodcih in naj se ne sprehajajo izven gozdnih poti,« so zapisali na Facebook profilu Slovenski državni gozdovi. 

Pse moramo imeti vedno pod nadzorom, saj lahko spuščeni psi preganjajo in poškodujejo divjad. Na svojo prisotnost opozorimo z nekoliko glasnejšo hojo in govorjenjem, da se nam živali lahko umaknejo. 

Kako ravnamo, če naletimo na medveda ali divjo svinjo? 

Medvedke se običajno začnejo pariti maja in junija in v tem obdobju odženejo lanske mladiče, da jih samci ne poškodujejo. Mladiči se morajo znajti sami in se pri tem lahko zelo približajo človeku. 

Pes, ki ni na povodcu, bo ob srečanju z medvedom zbežal h gospodarju in medveda pripeljal neposredno k nam.

Na Lovski zvezi Slovenije previdnost svetujejo tudi kolesarjem, saj so hitri in tihi, s tem pa medveda ne opozorijo nase in ga lahko presenetijo. Ob morebitnem srečanju z medvedom se počasi in ritensko umikajte.

Divje svinje, ki polegajo med marcem in majem, se skrivajo v gostem kritju in se hranijo ponoči, zato so možnosti, da nanje naletimo podnevi, zelo majhne.

V zadnjih desetih letih ne beležimo niti enega napada divje svinje na človeka. Napadalne bi lahko bile, če bi naleteli na gnezdo svinje z majhnimi mladiči. V takšnem primeru se počasi umaknemo.

Mladičev srn se ne dotikajte!

Srne praviloma polegajo mladiče v drugi polovici maja in v začetku junija. 

Med tem ko iščejo hrano, jih pustijo same na travniku. Nekateri ljudje zato mislijo, da gre izgubljene oziroma osirotele mladiče in jih dobronamerno vzamejo v oskrbo.

Ne vedoč, da s tem ne le kršijo predpise, ampak tudi povzročijo nepopravljivo škodo, saj takšnega mladiča, če bi ga kasneje želeli vrniti v naravo, srna zaradi vonja po ljudeh ne sprejme več, opozarja Lovska zveza Slovenije.

Če mladiča vzamemo domov in ga po nekaj dnevih vrnemo tja, kjer smo ga našli, ga bo srna morda še sprejela, kasneje nič več. 

Posebna previdnost tudi pri košnji

Druga nevarnost, ki preti številnim prostoživečim živalim v tem obdobju, pa je košnja. Namreč, zaradi košnje lahko nastanejo izjemno velike izgube, ne le mladičev srnjadi, ampak tudi drugih prostoživečih živali.

Pred košnjo je priporočljivo s šolanim psom preiskati travnike, v zadnjih letih jih vse več uporablja drone s termo kamero.

Košnjo začnemo na sredini travnika in nadaljujemo proti robu ter tako preprečimo divjadi, tako se prostoživeča žival umika iz središča proti prostim in varnim površinam. Če gre za večji travnik, se lahko ta površino razdeli.

»Skoraj zagotovo se bo za žival tragično končala košnja od obrobja proti sredini travnika, saj se prostoživeča žival nagonsko pritaji in zadrži v sredini travnika. Ob tem naj povemo še, da če med pokošeno travo, ki naj bi kasneje postala kakovostna travna silaža, naključno zaide del živalskega tkiva pokošene živali, se veliko krme uniči,« še opozarjajo pri Lovski zvezi Slovenije.

Kmetovalcem svetujejo, da pri košnji uporabljajo tudi svetlobna ali zvočna odvračala. Če med pokošeno travo, ki naj bi kasneje postala kakovostna travna silaža, naključno zaide del živalskega tkiva pokošene živali, krma v krogu približno 40 centimetrov za živino ni primerna.

Ob zaužitju takšne krme lahko živina resneje oboli ali celo pogine. 

Komentarji (3)

Škodljivesrne (ni preverjeno)

Pobiti to golazen katera samo sranje dela nesreče kradejo hrano ob 3 vnočih cvili se dere da ne moremo spati! Kje ste lovci da nam naredite klobase njami pa dober tek!

Dillinka (ni preverjeno)

citiram
Na Lovski zvezi Slovenije previdnost svetujejo tudi kolesarjem, saj so hitri in tihi, s tem pa medveda ne opozorijo nase in ga lahko presenetijo. Ob morebitnem srečanju z medvedom se počasi in ritensko umikajte.
komentiram
Ob morebitnem srečanje se naj kolesar ritensko umakne
Ta jager na lovski zvezi je bil sigurno pijan
ko je to zapisal
Saj pa kolo nima rikverca
Pa še besedo ritensko so uporabili
Ali si predstavljate da vam inštruktor naloži da ritensko grete v garažo
Ti jagri so še bolj butasti od rdečih polžev

In reply to by Škodljivesrne (ni preverjeno)

jager alkoholmajster (ni preverjeno)

Mi pijemo toliko kot rabimo
Vi pa pijete kot žolne
in ste pijani kot vidre
zato ste kreteni

In reply to by Dillinka (ni preverjeno)

Starejše novice