Policisti minuli petek ukrepali proti posamezniku, ki je v ujetništvu, v obupnih razmerah nezakonito zadrževal postovko, vrsto sokola.

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije je decembra lani prejelo anonimno prijavo o neprimernem in morebiti nezakonitem zadrževanju ujede v ujetništvu na območju Gorenjske. Na podlagi fotografij, priloženih prijavi, so podali pisno prijavo na Policijsko upravo Kranj

Pred tednom dni je pri osumljencu tako stekla policijska akcija, v kateri so preiskali okoliščine prestopka. Policisti Policijski upravi Kranj so samico postovke zasegli ter jo nato predali v veterinarsko oskrbo v zavetišče za prosto živeče živali na Muto. 

Veterinar Zlatko Golob je ptico pregledal ter ocenil, da je ptica v dokaj dobri kondiciji, vendar bo potrebna vsaj tri mesečne veterinarske oskrbe.

Dobro leto in pol v ujetništvu

Kot so zapisali v društvu, je osumljenec ptico v ujetništvu zadrževal vsaj dobro leto in pol. Ptica je v ujetništvu živela v neustreznih bivalnih razmerah, z zamrznjeno vodo za pitje in brez ustrezne oskrbe, kletka denimo ni bila redno čiščena, na tleh pa so se nahajala trupla mrtvih ptic, ježa in podobno. 

Osumljenec je doma prav tako izdeloval ter nadalje prodajal pasti za lov na ujede z živo vabo. Lov na ujede s pastmi je v Sloveniji prepovedan in predstavlja kaznivo dejanje nezakonitega lova. 

Več primerov, kot bi si mislili

Na DOPPS so v lanskem letu sicer začeli štiri-letni projekt Adriatic Flyway 4, v okviru katerega se ukvarjajo tudi z nezakonitim zadrževanjem zavarovanih vrst ptic v ujetništvu. 

Kot opozarjajo, je zadrževanja zavarovanih vrst ptic v ujetništvu v Sloveniji več, kot smo si predstavljali. 
Zato na tem mestu tudi pozivajo vse ljubitelje ptic in narave, da jim ob zaznavi suma nezakonitega zadrževanja ptic informacije posredujejo na [email protected] ali na telefon 041 955 988. 

FOTO: PU Kranj (Nezakonito zadrževana zavarovana vrsta ujede – postovka) in Alen Ploj

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Boj za ptice (nepreverjen)

Tolko da veste v Pušči bolj sigurno na beli ulici skoraj na koncu je dosti ujetih ptic štigl in gre v nadaljno prodajo .Včasih ob zimskem času jih lovijo na silikonskem lepilom za miši ob zankah imajo postavljene kletke z že ujetim štiglom .Ampak žal prijave na 113 so zamanj so pa osebe znane.

Starejše novice