*Fotografija je simbolična
Nacionalni inštitut za javno zdravje je pripravil smernice in priporočila za trgovine in poslovne prostore pri boju proti širjenju epidemije koronavirusa.

Po sprejetju odloka, ki začasno prepoveduje prodajo blaga in storitev, ampak tovrstno dejavnost dovoljuje določenim dejavnostim, so v NIJZ pripravili priporočila za dovoljene dejavnosti, predvsem za trgovine, ki v tem trenutku še obratujejo. 

Kot so zapisali na inštitutu za javno zdravje, priporočajo da posamezen poslovni prostor zagotavlja 20 kvadratnih metrov površine na posamezno stranko, v kolikor je v poslovnem prostoru prisotnih več strank. Iz te priporočene površine so izključeni pomožni prostori, kot so skladišča, sanitarije in garderobe. 

Ne pod mejo 15 kvadratov na stranko

V primeru večjih prostorov, recimo večjih od 100 kvadratnih metrov, velja večja možnost izogibanja preostalim strankam v prostoru, vendar pa priporočajo, da se okvirna površina ne spusti pod mejo 15 kvadratnih metrov na posamezno stranko.

Poudarjajo tudi redno prezračevanje prostorov. Če gre za naravno prezračevanje, je treba imeti odprta vhodna vrata in dodaten vir zraka. Če to ni mogoče oz. je urejen sistem prisilnega prezračevanja, je treba zagotoviti najvišjo možno moč prisilnega prezračevanja in imeti odprta vhodna vrata.

Razdalja med čakajočimi na blagajni naj bo vsaj dva metra, lastnik poslovnega prostora pa mora določiti največje dovoljeno število strank na blagajni glede na ureditev prostora in možne kapacitete. Večjim trgovinam predlagajo, da nova stranka vstopi, ko se sprosti mesto ob blagajni. Za čakajoče pred poslovnimi prostori pa NIJZ predlaga razdaljo vsaj dveh metrov med posameznimi strankami.

Pomembno tudi razkuževanje vozičkov, košar in POS terminalov

Lastnikom poslovnih prostorov priporočajo organizacijo dela na način, da vsa opravila, ki jih lahko izvajajo zunaj poslovnega časa trgovin, izvedejo, ko strank ni v prostoru.

Ob tem opozarjajo še na ustrezno čiščenje ali razkuževanje nakupovalnih vozičkov in košar, naprav za vnos številk PIN in drugih površin ter predmetov, ki prihajajo v stik s strankami ob opravljanju storitev. Poleg tega priporočajo zagotovitev rokavic za enkratno uporabo, ki jih stranka po opravljenih storitvah ustrezno zavrže, piše STA.

Priporočajo, da se izdelki na oddelku delikates sprotno pripravljajo in niso razstavljeni v vitrinah, kupcem pa da ostale izdelke ob prihodu domov dobro operejo.

Pripravili so tudi priporočila za tržnice in prodajo izdelkov na kmetijah in navedli, da naj bo razdalja med kupcem in prodajalcem dva metra ter se fizični stik med osebama v največji možno meri omeji.

Koronavirus se preko hrane ne prenaša

Trenutno ni dokazov, da bi se okužba z novim koronavirusom prenašala preko domačih živali, živine ali živil. Podatkov o tveganju pri rokovanju ali uživanju toplotno neobdelanih živil ni, glede na podatke o preživetju drugih koronavirusov na površinah med transportom pa sklepajo, da je tveganje majhno.

Koronavirusi za preživetje potrebujejo živega gostitelja (žival ali človeka), v hrani pa ne morejo uspevati, še piše STA.

Zaposlenim v živilskih dejavnostih svetujejo, da upoštevajo splošna priporočila, ne hodijo na delo bolni, skrbijo za ustrezno higieno rok in kašlja in varno ravnajo s hrano. NIJZ obenem priporoča v tem času epidemije večjo uporabo spletne prodaje in dostave

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice