To zimsko sezono je Dars porabil izjemne količine posipnih materialov, po njihovi oceni že več kot 40.000 ton. Zaradi napovedanega dežja bo v kombinaciji z globoko zmrznjenimi cestami možna poledica, zato opozarjajo voznike na previdno vožnjo.

Na Darsu so samo v zadnjih devetih dneh, od začetka zadnjega sneženja, porabili več kot 10.000 ton posipnih materialov, kar v letošnji zimi nanese več kot 40.000 ton, poroča STA.

Krepko nad povprečjem

Letošnja zimska sezona bo tako za Dars tretja v tem tisočletju, v kateri bodo porabili več kot 40.000 ton posipnih materialov; tako zahtevni sta bili sezoni 2005/2006 in 2012/2013.

Povprečno na zimsko sezono posipajo 25.000 ton, v zadnjih treh pred letošnjo so posipali med 13.000 in 17.000 ton.

Brez večjih težav

Pri izvajanju zimske službe v februarju niso imeli večjih težav, vozniki so se prilagajali razmeram na cesti in pripomogli k zagotavljanju normalnega prometa v danih okoliščinah. Večjih težav jim ni povzročal nit val nizkih temperatur, se je pa močno povečala poraba raztopine kalcijevega klorida, ki ga dodajajo soli za zagotavljanje njene učinkovitosti taljenja snega in ledu na vozišču tudi pri temperaturah, ki so nižje od -5 stopinj Celzija.

Ozračje se bo segrelo, zato previdno!

Vendar pa na Darsu opominjajo voznike – ozračje se bo namreč povsod segrelo nad ledišče, relativna vlažnost se bo povečala, temperature voznih površin pa temu ne bodo sledile. Kot primer navajajo, da so bile na primer v petek jutranje izmerjene temperature na površini vozišč slovenskih avtocest med - 10 in -15 stopinj Celzija.

»Vozišča so zamrznjena nekaj deset centimetrov v globino. Zato bodo posebno nevarnost predstavljale dežne padavine, ki bodo ob stiku z bistveno hladnejšo površino vozišča zmrzovale,« so opozorili in zagotovili, da so na te razmere pripravljeni, povsod že izvajajo intenzivno posipanje vozišč. Kljub temu pa možnosti pojava lokalne poledice zaradi kombinacije stika toplejšega dežja in hladnejše voziščne površine ne morejo v celoti izključiti, poroča STA.

Komentarji (3)

car (ni preverjeno)

Zakaj se laže o takih količinah saj pa je snega nej bilo.Aja so baje posipavali še med polji bumbari lažnivi,

mačo mač (ni preverjeno)

...... na Darsu so v zimskih sezonah 2009/10 in 2012/13 skupaj porabili od 44.000 do 48.000 ton soli.

A79 (ni preverjeno)

Pri nad v MS in avtocesti je bilo o.k., ker so posipavali sol. Zadnjič sem se pa nekaj okrog Ptuja vozil, pa so imeli živo katastrofo od gramoza na cesti.

Starejše novice