Slika je simbolična.
Izkoristite nenavadno visoke temperature, ki smo jim priča tem dni. Že čez nekaj dni nas namreč čaka pravi vremenski preobrat. Kaj nam torej napovedujejo vremenoslovci?

Visoke temperature, ki so naše kraje zajele v zadnjih dneh, so prinesle nenavadno toplo in sončno vreme za to obdobje leta. Tople temperature so mesto in njegove prebivalce razveselile ter poskrbele za zgodnji občutek pomladi.

Vendar vremenoslovci napovedujejo, da se počasi, a zanesljivo, bliža preobrat vremena, ki nas bo znova potisnil v obdobje zimskega mraza.

Napovedi meteorologov namreč nakazujejo hitro menjavo scenarija, saj naj bi se že v naslednjih dneh temperature strmoglavile, prinašajoč s seboj občutno ohladitev in možnost padavin. Kaj nas torej čaka?

Trenutne temperature močno presegajo dolgoletno povprečje

V preteklih dneh na vreme pri nas vplivajo zahodni do jugozahodni vetrovi, ki prinašajo nadpovprečno visoke temperature, kjer dnevni odkloni znašajo med 5 in 10 stopinj Celzija, razlagajo vremenoslovci portala Neurje.si.

V nekaterih delih Slovenije je bilo tako včeraj popoldne rekordno toplo za prve dni februarja, pri čemer so bile najvišje temperature zabeležene na Štajerskem.

Tako so v Gačniku v občini Pesnica izmerili kar 22, v Mariboru 21, v Jeruzalemu v Slovenskih goricah pa 20 stopinj Celzija. Prav tako pa so se temperature okoli 20 stopinj Celzija gibale tudi ponekod na Dolenjskem, v Beli krajini, Posavju in Prekmurju.

»Tako visoke temperature presegajo dolgoletno povprečje za okoli 15 stopinj Celzija in so bolj običajne za sredino aprila. Zelo toplo vreme nas bo spremljalo tudi v nadaljevanju tedna,« pa razlaga Rok Nosan za Meteoinfo Slovenija.

Kljub delni oblačnosti v nekaterih delih Slovenije, so se tudi danes dnevne temperature gibale od osem do 14 stopinj Celzija, na vzhodu pa se je ogrelo kar do 17 stopinj. Podobno vreme pa bi nas naj čakalo tudi jutri.

Pretekla leta kažejo, da visokim temperaturam sledi izrazita ohladitev

A to še ne pomeni, da se zima dokončno poslavlja. V preteklosti je nenavadno visokim temperaturam v februarju že večkrat sledila izrazita ohladitev.

»Čeprav ima najmanj dni v letu, februar velja za mesec z največjimi temperaturnimi nihanji. V tem mesecu smo namreč v zadnjih desetletjih izmerili tako najnižjo kot tudi najvišjo temperaturo zime,« razlaga Rok Nosan za Meteoinfo Slovenija.

Ljubiteljski vremenoslovci portala Neurje.si dodajajo, da se bo ob višjih temperaturah nad naše kraje stekal nekoliko bolj vlažen zrak, zato se bo predvsem v sredo možnost padavin v zahodnih krajih povečala.

»Nekoliko več oblačnosti bo prav v sredo, ko bodo v zahodni polovici države možne rahle padavine v obliki ploh. Več jasnine bomo po meglenih jutrih deležni na vzhodu države, kjer bodo dnevne temperature tudi najvišje. Nekoliko več padavin bo v soboto oziroma v nedeljo, ko nas bo prešla vremenska motnja. Glavnina padavin bo zaradi orografije locirana na severozahod in jug države,« še dodajajo na Neurje.si.

Čakala nas naj bi nova ohladitev

Vremenoslovci napovedujejo, da bomo konec tedna zabeležili nekoliko večje padavinsko dogajanje oziroma poslabšanje vremena v obliki dežja. Nato pa naj bi se temperature okoli 15. februarja znova vrnile v normalno, ko bi utegnilo vreme postati znova zimsko.

»Ko govorimo o zimskem vremenu, je mišljeno predvsem to, da bodo jutranje temperature pod lediščem in ne okoli 10 stopinj Celzija, kot jih imamo sedaj,« razlagajo vremenoslovci portala Neurje.si.

Pri tem pa dodajajo, da padavin v obliki sneženja ni na vidiku, se pa lahko meja sneženja v prihajajočih dneh skupaj z ohladitvijo zniža. »Vsekakor pa je pomlad več kot očitno bližje, kot se zdi,« zaključujejo vremenoslovci.

Komentarji (7)

elena (ni preverjeno)

Ženska na sliki izgleda stara 80 let in vec

Niko i ništa (ni preverjeno)

i ja tako mislim

In reply to by elena (ni preverjeno)

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Ta neurje si imajo vremenski obrat v glavi.

Dramatizirajo, da je joj.

Digitalni mediji so popolno poneumljanje ljudi.

FIGARO (ni preverjeno)

Luka, neurje je srednjega spola. Zato "tO neurje"...

In reply to by Lukčev Mesec (ni preverjeno)

JanosJansza (ni preverjeno)

Komu je v februarju +15 v redu in se mu to zdi fajn, ta je umsko prizadet.

Opazovalka (ni preverjeno)

Ka serete? V pa zima je!!! Mraz more biti!

FIGARO (ni preverjeno)

Kdo se te veseli snega?

Starejše novice