Gospodinjstva so v Sloveniji za vse izdatke v lanskem letu porabila povprečno 21.360 evrov, večino je šlo za nakupe življenjskih potrebščin, kar 19.560 evrov.

Gospodinjstva so 92 odstotkov vseh porabljenih sredstev v letu 2018 namenila za nakupe življenjskih potrebščin, kar nanese na 19.560 evrov oziroma 1.630 evrov na mesec.   

Polovica je šla za transport, hrano, brezalkoholne pijače in stanovanje

Po podatkih statističnega urada so gospodinjstva tako največji del sredstev porabila za transport (4.184 evrov), hrano in brezalkoholne pijače (2.817 evrov) in stanovanjske stroške (2.736 evrov). Večji izdatki so predstavljali še raznovrstno blago in storitve (2.191 evra) ter rekreacija in kultura (1.776 evrov). Za transport, hrano, brezalkoholne pijače in stanovanje je tako šla, kar polovica celotnega zneska namenjenega za življenjske potrebščine.

Višji dohodki, večja poraba in več glav, več stroškov

Tista gospodinjstva, ki so imela najnižje dohodke so 22 odstotkov vseh porabljenih sredstev namenila hrani in brezalkoholnim pijačam. Petina gospodinjstev z najvišjimi dohodki pa je porabila za nakupe življenjskih potrebščin 3,6 krat več kot petina gospodinjstev z najnižjimi dohodki, poročajo na statističnem uradu.

Povprečno gospodinjstvo je imelo v letu 2018 dva in pol člana. Enočlanska gospodinjstva so lani za nakupe življenjskih potrebščin namenila 10.094 evrov, dvočlanska 17.312 evrov, tričlanska 24.636 evrov in štiričlanska družina 24.458 evrov, še poročajo na statističnem uradu. 

Vrednost izdelkov in pridelkov lastne proizvodnje gospodinjstev (hrana, pijača, drva za ogrevanje) je lani znašala povprečno 37 evrov mesečno in, če to prištejemo, so gospodinjstva v letu 2018 v povprečju porabila 20.004 evrov oziroma 1667 evrov na mesec.

Podrobnejše podatke, pa si lahko pogledate TUKAJ.

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Učo (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

citiram;
koliko smo lani odšteli za hrano, pijačo in stanovanjske stroške
mene košta život na mesec cca 1500 evrov in to je toliko ko zaslužim
na mesec
Še dobro da je partnerica zaposlena na občini in tudi na ima tam okoli 1700 evri
tak da nekako shajamo

marlyegh (ni preverjeno)

Bože moj, 3200€ pa nekak shajamo. Ljudje majo 600€ pa dvoje dece pa shajajo.

In reply to by Učo (ni preverjeno)

štrevk (ni preverjeno)

Shajajo ... ja, so pa za marsikaj prikrajšani.

Pred časom sem bral, da si na Zahodu uspešen edino takrat, ko v prvem letu zaslužiš vsaj 100 tisoč dolarjev oz. primerljivih evrov. Verjetno se od tega odbijejo še davki ... morda pa je mišljen neto znesek? Ne vem.

Na spodnji strani je opisanih nekaj poklicev, s katerim lahko človek morda doseže ta znesek:
https://www.cnbc.com/2018/12/17/the-27-fastest-growing-jobs-that-pay-mo…

Zdaj si pa predstavljaj, kako bi to dosegel z 600 evri na mesec?

In reply to by marlyegh (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

učo ne seri

In reply to by Učo (ni preverjeno)

darjjica

UČO. 1500+1700=3200 e Pridi k meni in ti odstopim malo moje skromne pokojnine da boš lahko normalno shajal. NEJ TE SRAN KA TAKSNE BEDARIJE PIJSES POGREZNI SE V ZEMLJO SRAMOTA

štrevk (ni preverjeno)

Ne pozabi, da imamo solidni socialni in zdravstveni sistem (kakorkoli se že kritizira). Le kaj bi bilo, če bi bilo potrebno plačati "prave" zneske v zdravstvu?

Malo preberite tole:
https://www.rtvslo.si/zdravje/novice/kako-sem-sel-cez-mejo-po-nove-zali…

In reply to by darjjica

Ne vužigaj se (ni preverjeno)

Pa to je tip s 500 vzdevki, ki stalno bluzi tu gor in piše bedastoče. Najbole je srečen, gda razpizdi lidi.

In reply to by darjjica

Bv (ni preverjeno)

PREVERITE, PREVERITE, PREVERITE.......

Exyu (ni preverjeno)

Delava z ženo v Avstriji samo nocna ona 2000e ge man 20150 otroške za eno dejte 199e in ka van poven avtoplacan druge račune in kdaj dosti ne ostane celo pa če sces živeti solidno več maš več zapravis nekda San Mel 1300 in je ona bila brez dela in smo živeli 100x bokse

Starejše novice