*Fotografija je simbolična
Prejeli smo informacijo, da naj bi delavci migranti, ki si kruh služijo v sosednji Avstriji prejeli visoke denarne kazni zaradi tega, ker so opravljali nakupe v eni izmed tamkajšnjih trgovin.

Na uredništvo Sobotainfo so se obrnili anonimni delavci migranti, ki so zaradi domnevno nedovoljenega obiska trgovin bili oglobljeni s strani avstrijskih policistov. Prehod avstrijske meje naj bi bil zanje namreč dovoljen le za primer dela in naj tako ne bi omogočal drugih aktivnost, kot je tudi opravljanje nakupov, za kršenje tega pa naj bi jih avstrijski možje v modrem udarili po žepu in prikrajšali za 400 evrov. Je res možno, da bi Avstrijci dejansko kaznovali zaradi potrošnje v njihovi državi?

Glede na to, da je pri naših sosedih pred časom prišlo tudi do visokega kaznovanja Slovencev zaradi skupinske vožnje, ker niso upoštevali zaščitnih ukrepov in varnostne razdalje, smo preverili ali je tovrstno sankcioniranje sploh pravno utemeljeno in v praksi avstrijskih represivnih organov. 

Sporen bi bil morda le šoping 100 kilometrov od delovnega mesta

Odprtje avstrijske meje s Slovenijo še zmeraj buri duhove, zaenkrat pa naši severni sosedje vstop v državo dovoljujejo le določenim izjemam. Vstop v Avstrijo je možen samo s predložitvijo predpisanega zdravniškega potrdila, ki ni starejše od štirih dni in dokazuje, da je test na koronavirus negativen. Med izjeme pa spadajo blagovni promet in promet za poslovne deajvnosti, delovni migranti in intervencijska, ambulantna ter reševalna vozila. Delovni migranti, ki vstopajo v Avstrijo pa morajo poleg uradnih dokumentov imeti tudi dokazilo o delovnem razmerju oziroma obrazec "Potrdilo za čezmejne delovne migrante", ki ga izpolni avstrijski delodajalec. 

Predsednik Sindikata delavcev migrantov Slovenije Mario Fekonja je za Sobotainfo povedal, da je slednji obrazec načeloma namenjen samo za pot na delo, torej od doma do delovnega mesta.

"Če bi izhajali iz tega, bi lahko morda prišlo do kakšnih neljubih situacij, posebej v primeru kakšnega zelo strogega policista," nam je pojasnil Fekonja in dodal, da osebno sicer ne verjame, da bi se takšne stvari dogajale, saj so po njegovih izkušnjah Avstrijci bolj uvidevni glede teh stvari, v sindikatu pa torej še niso obravnavali tovrstnih zapletov.

Prvi sindikalist delavcev migrantov nam je še povedal, da niti niso opazili, da bi policija kdaj pred trgovinami preverjala odhajajoče stranke, a obenem opozoril, da bi verjetno lahko bilo sporno, če delavec migrant, ki službuje recimo v Bad Radkersburgu, hodi po nakupih na primer v Gradec.

Mario Fekonja, predsednik SDMS (vir: Facebook)

Avstrijski policisti vas ne bodo kaznili

Zadevo smo preverili tudi pri avstrijski Deželni policijski direkciji za Štajersko (Landespolizeidirektion Steiermark), kjer so nam odgovorili, da za slovenske delavce ni omejitev glede nakupovanja v Avstriji, a morajo ob tem upoštevati splošne zaščitne ukrepe,kot so varnostna razdalja, uporaba mask in podobno.

Pravilo brez postankov tako velja zgolj za tranzitni promet skozi državo, ko Avstrija ni ciljna destinacija. 

Zdaj je torej jasno. Delavci migranti, ki se vsakodnevno vozijo v Avstrijo na delo, se lahko brez skrbi ustavijo in okrepčajo ter opravijo nakup, brez da bi jim grozila visoka globa. Kmalu pa naj bi tovrstna vprašanja postala tako ali tako brezpredmetna, saj bodo Avstrijci tudi za Slovenijo popolnoma sprostili mejo za ves promet. Do tega naj bi predvidoma prišlo 15. junija.

Komentarji (33)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
PRAVA ISTINA (nepreverjen)

Avstrija je normalna država nej kak Slovenija.

Amigo (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Kda ji oskubi Avstrija je O. K., kda pa naši drobiž ščejo, ka se njihova deca tu šolajo in nucajo vse ostalo pa problem. No saj vsi majo tam bajne plače, če verjameš v pravljice.

lol lol (nepreverjen)

Si ti prešto celi članek ali samo naslov?

In reply to by Amigo (nepreverjen)

Amigo (nepreverjen)

Seveda, ka sindikalni pravi, ka je O. K. tao ka v Avstriji nesmijo v baute. Dvoličnost!

In reply to by lol lol (nepreverjen)

lol lol (nepreverjen)

Ti maš očitno malo probleme z bralno pismenostjo. :)

In reply to by Amigo (nepreverjen)

....... (nepreverjen)

Zaj mi pa tij pametnjakovic prosim povej zakoj naj nebi odo v avstrijo delat...je bokse bite na socijalki, to ti tuj ne pase. Ti pa poven ka bi rajsi delo v slo, ge bi meu 10 min do slujzbe, samo za minimalca pa rejsan nebon delo, pa se iz mejsca v mejsec nevejs ce de placa ali nej. Ka pece te ka dobro zadlujzimo...vsaki ma moznost.

In reply to by Amigo (nepreverjen)

Manjak (nepreverjen)

Ka mo toj slovenije davo? Srau njin niti štipemdije mi je nej dala kda san v šaulo srednjo odo

In reply to by Amigo (nepreverjen)

Rdeča Zvezda (nepreverjen)

Pa toti migranti ne hodijo po avstrijskih trgovinah in tam kupujejo,če pa vedno pravijo,da ves denar,ki ga tam zaslužijo porabijo pri nas,za kazen pa morajo še potem razliko v davku plačati pri nas kot se vedno jočejo.

Amigo (nepreverjen)

Točno tako

In reply to by Rdeča Zvezda (nepreverjen)

Lujgi (nepreverjen)

Jebe vas ka nemško ne poumnite, vačik bi vsi šli v avstrijo po 💶💶 😁😁

Karl Marx (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Avstrijski organi lažejo. Istina je, ka slovenskih delavcov ne pistijo v avstrijske trgovine. Poznan jih preci pa mi je že kar nekaj njih pravlo, ka v bouto nesmijo iti, ker jih varnostnik ne pistij notri.

Fredi1 (nepreverjen)

Ti si budalu..

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

fachuk (nepreverjen)

Lažeš ali pa tvoji pajdaši lažejo.... pri niti eni trgovini nega varnostnika. So pa bili, ko se je vse skupaj zacelo, da so kontrolirali maske, rokavice. Nihče pa ni kontroliral tvojega porekla. Prazno slamo mlatite tudi s temi globami.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

black panter

Banda jodlarska,v m.s se odpovedi talajo

khm (nepreverjen)

suzbe gibijo taksni keri so se najbole bunili kak je sluzba zanic, kak so male place, kak so sefi zanic... Vsaj taksne so prinas prve spakerali! Pa te zdaj naceloma morejo biti srecni ka so vec nej v tak “slabih” sluzbah. Je se skos valalo ka dober delavec de zadnji zgubo sluzbo. Prvi idejo znamo steri :)

In reply to by black panter

Amigo (nepreverjen)

Prvi idejo dobri delavci, zadnji ovi z drekon okoli gaobca.

In reply to by khm (nepreverjen)

black panter

ritolizniki ostanejo...

In reply to by Amigo (nepreverjen)

Slovenac sam (nepreverjen)

Pa kak so nekoč še ne daleč nazaj hvalili tile delavci migranti Avstrijo kako je oh in sploh,zdaj pa imajo,ko jih brcajo na cesto,meje z Slovenijo zapirajo.Morate nekaj vedeti,da so Avstrijci najbolj ciganski narod v Evropi (oprostite pravi Romi/Cigani).Za njih si samo dober za izkoriščanje,ko te pa ne rabijo te šutnejo.Sicer bomo zdaj videli,če bodo še imeli tako dvignjene nosove tile migranteki.

Karo80 (nepreverjen)

Dnevni migranti imamo potrdilo za službo. Logično se mi zdi,da zdaj s tem ne moram v Primark na primer. Ker bi drugač bi meje tako bile odprte.Al mogoče narobe razmišljam? Služba in domov po moji logiki

oj-oj (nepreverjen)

Pohvala novinaron ka ste preverili

☣️☢️☣️☢️☣️☢️ (nepreverjen)

Amigo - ti si eno veko tele.
Prvo prešti članek ali te jebe ka ne veš šteti? Migrantov nihče v Avstriji ne skubi. Pa zdi se mi ka tvoji prijateli več penez zapravijo kda idejo v Ikeo pa Seiersberg kak migranti,ker uni ne hodijo v Avstriji po nakupih. Ampak maš možgane pač na nivoji nedonošene opice.
Rdeča zvezda - tudi ti si tele. Če se migrant stavi parkrat na mesec pa si tan kaj v Hoferi kupi,ker mu je na poti in se ne treba voziti v MS je to kvečjemi 100 evrov na mesec ostali penezi pa idejo v Slovenijo taka ne na pamet.
Dvojni davek pa je idiotizem ,ker ga ima samo zabačeni Zimbabve in Slovenija ( nigi drugje na sveti ne plačuvleš v svoji državi davek ,če delaš v tujini ,ampak ti ka si isto kak Amigo na nivoji nedonošene opice pač tega neš razma) Pa že nicname pove dosta o tebi in tvoji nerazgledanosti 😂
Zaj pa lehko ideta vidva 🚲 in se nekan zaletita.

Amigo (nepreverjen)

Mamo samo doplačilo davka, isto kak Avstrijci, Nemci, Italijani itd.

In reply to by ☣️☢️☣️☢️☣️☢️ (nepreverjen)

Sindikalista (nepreverjen)

Fekonja pa Sinko.... Dva borca za pravice delavcov migrantov... Vse upe polagata v Janso... Bomo videli kaj vam Jansa da.... Samo me zanima ce ta te pametniva al ta se pa ze enkrat preselila preko meje

Slovenac sam (nepreverjen)

Fekonja pa Šinko lehko to samo sanjata,ka jim bo Janša ukina doplačevanje dohodnine pri nas,ker vedo,če to naredijo bodo morali vse kar so že skasirali na FURS nazaj davati,sicer pa,če moremo mi davek plačevati naj ga tudi oni,ali pa se odselijo.

In reply to by Sindikalista (nepreverjen)

☣️☢️☣️☢️☣️☢️ (nepreverjen)

Slovenac sam - si tudi ti na nivoji nedonošene opice ali? Si Slovenac ali si Slovenec? V Avstriji vsi plačajo davek zakaj bi ga te mogli še v Sloveniji butl - zato pa je tak v Sloveniji živeli bi v Avstriji delali pa kak v Jugoslaviji ( taki ste največji butli prvo voliš za samostojno Slovenijo potli pa bi rad v Jugoslavijo 🤮 isto kak ilegalci ,bežijo pred bedo svoje vere in življenja potli pa bi to radi vse meli v Evropi- zakoj????) Keri delajo v AT vsi plačajo v Sloveniji isto kak ti oziroma več kak ti,ker maš privilegije pri vrteci v šoli... Migranti pa vse na puno plačajo ali to ti neveš,ker si pač malo bolani v glavi in nevoščljivi,ker ma sosed bojši avto in novo fasado. Koji kurac bi naj migrat plačuva tvojo olajšavo v vrteci???
In namesto ka bi Slovenci sloneli k temi ka bi se v Sloveniji najnižji dohodki majn obdavčili vi rajši drkate migrante naj plačajo kao namišleni davek tu v Sloveniji...
Resen ste butli in z takin primitivnin razmišlanjon nede Slovenija nikoli 2 Švica pa je vseeno ,ker je na vladi levi,desni ali zeleni,ker vas vedno neke moti. In nikoli složni. Še zaj mi je ne jasno kak smo zmogli telko enotnosti pa se osamosvojili....

In reply to by Slovenac sam (nepreverjen)

Slovenac sam (nepreverjen)

Butli lahko razlagaš tako ali tako,pa noče razumet,da niso delavci migranti 2x obdavčeni,ampak plačajo samo razliko davka pri nas doma v Sloveniji kot plača vsak drugi prebivalec,ki dela doma.Tudi Avstrijec,če dela v Švici mora v Avstriji doplačati davek,isto je med Nemčijo in Avstrijo.Vi pa samo nabijajte svoje,ker vse kaj nabija ta Fekonja in ostali sindikalisti je samo metanje peska v oči ovcam,ki plačujejo to članarino,sami pa vejo,da je to vse zakonito s tem doplačevanjem davka v Sloveniji.

In reply to by ☣️☢️☣️☢️☣️☢️ (nepreverjen)

Cotas (nepreverjen)

Point toga ka sce povedati je da smo mi na minimalcu prevec obdavceni, medtem ko pa so v avstriji enkrat manj, mislim da okoli 11 procentov, mi pa namesto da bi zahtevali isto, rajsi napadamo tiste ki na racun tega dobijo vec na placilno listo, nato pa jim nasa drzava razliko nabije, te pa se cudijo po omizjih kak je mogoce da so nasi delavci tak slabo placani. Pa se to, dosta nasih ljudi bi sigurno rajsi v sloveniji delala, mislim da ni ravno lahko vstati ob 4 h zjutraj pa sibati do gratza. Samo so bili prisiljeni iskati delo zunaj, spomnite se samo kelko ljudi je ostalo brez dohodka, da je npr. Mura sla v stecaj.

In reply to by Slovenac sam (nepreverjen)

Slovenac sam (nepreverjen)

Kak ma država urejena z davki tak se plačuje pa tisti,ki so poročeni in imajo otroke itak ne doplačajo nič,ko koristijo vse olajšave.Verjetno veste kak so v Nemčiji obdavčeni samski,pa se tudi nihče ne buni,ki imajo dohodninsko lestvico višjo.Vsi bi imeli vse zastonj in davkov ne bi rad nihče plačeval,ve pa se,da davki ženejo vse v vsaki državi,da ta funkcionira.Slovenija je proti drugim kapitalističnim državam RAJ na zemlji,lahko pa seveda gre vsak,ki mu tu v Sloveniji kaj ne odgovarja drugam,če misli,da mu bo tam šlo boljše.

In reply to by Cotas (nepreverjen)

Fritz (nepreverjen)

Jodlari nas samo za delo nucajo

Eden tan prek (nepreverjen)

Ka pa do drűga tan s toboj? Ovak pa sen si nikdor ne misla, ka ste Prekmarci tak "lagoji liđje". Samo
se štűkate eden z ovin. Neč Orban vas neče meti, sen čűja praviti.

Norci (nepreverjen)

Boli njih kurac sto pa ka kupivle v trgovinaj glavno ka se odavle pa sluzi, ka ste eni malo predugo bilij notri zaprejti zdaj ka ste tak pametni

Hlapecvelik (nepreverjen)

Nekatere meje so še vedno zaprte npr cankova oziroma mali mejni prehodi zakaj.....

saeed20 (nepreverjen)
S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice