Na AMZS opozarjajo na pasti neustreznega prevažanja psov. Lani so policisti izrekli nekaj več kot 300 tovrstnih kazni.

Na Avto-moto zvezi Slovenije opozarjajo, da naj vozniki, ki prevažajo svoje pasje ljubljenčke, uporabijo bokse za prevoz psa ali pa oprsnice. Globa za nepravilen prevoz domači živali znaša 40 evrov in lani so jih policisti izrekli nekaj več kot 300.

Predstavnik Kinološke zveze Slovenije Marko Bučan je povedal, da je bilo v Sloveniji konec leta 2017 registriranih 230 tisoč psov, mnogi med njimi pa so bolj ali manj redni družinski sopotniki v avtomobilih. Ob tem je povedal, da dajejo lastniki premalo poudarka varnemu prevozu, kar so tudi opažanja policije. Meni, da se marsikdo ne zaveda, kakšne posledice lahko ima neustrezen prevoz, poroča STA.

Na sedežih, v prtljažniku, med nogami ali pa molijo glavo kar skozi okno

Tako imajo lastniki pse večkrat na zadnjih sedežih, polici, v prtljažniku, med sopotnikovimi nogami ali pa molijo glavo kar skozi okno. V primeru prometne nesreče lahko pes tako nenadzorovano poleti po avtomobilu ali pa celo iz vozila, poškoduje sebe ali pa voznika in druge potnike.

Inštruktor varna vožnje na AMZS Janez Marolt svetuje ob tem tudi defenzivno vožnjo, kjer se izognite nenadnemu zaviranju in grobim pospeševanjem. Povečati je treba varnostno razdaljo, da pridobimo čas za varno ustavljanje oziroma reševanje morebitne kritične situacije brez sunkovitih manevrov, kar je posebej pomembno pri prevozu živali.

Boks ali oprsnica

Transportni boks za psa v vozilu ni zaželen zgolj zaradi varnosti, temveč tudi z vidika udobja in dobrega počutja psa. Pes se namreč v boksu počuti dosti bolje, se umiri in običajno med vožnjo spi, saj se v takšnem primeru ne obremenjuje z okolico.

Poleg boksa pa je rešitev tudi oprsnica, ki jo lahko pritrdimo na eno od čvrstih točk v avtu. Na tržišču je na voljo oprsnica z enostavnim karabinskim pripenjanjem na avtomobilski varnostni pas na zadnji klopi. Ta psu omogoča več gibanja, a ga ne zadrži na enem, najvarnejšem mestu, druga možnost pa je oprsnica z dvojnim pripenjanjem, ki jo pripnemo na ključavnici varnostnih pasov levo in desno od psa. Takšna oprsnica oprime psa na obeh straneh in ga zadržuje na enem mestu.

Pomembna tudi priprava pred potjo

Še posebej je to pomembno pred odpravo na daljšo pot.

»Psu pred potjo ne dajemo hrane. Poskrbeti moramo za dovolj veliko količine vode. Pozorni moramo biti na temperaturo: psa ne smemo puščati v avtu - ne na vročini, pri čemer je lahko, če je avto parkiran na soncu, preveč že 15 stopinj Celzija, niti na mrazu, saj je lahko to za psa zelo nevarno. Psa opazujmo. Če ugotovimo, da je v boksu nemiren oziroma kaže kakršne koli znake nelagodja, se ustavimo. Četudi je psu udobno, priporočamo postanke na dve uri - psa spustimo, da se malo sprehodi, in mu ponudimo vodo, na ta način ga sprostimo, da bomo lahko potem nemoteno nadaljevali pot,« je dejal Bručan.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice