*Fotografija je simbolična
Začenja se dvotedenska akcija, v kateri bodo policisti izvajali nadzor nad uporabo mobilnih telefonov med vožnjo.

Iz policije so sporočili, da bodo z namenom zmanjšanja števila prekrškov in izboljšanja prometne varnosti, izvajali vsakoletno preventivno akcijo, s katero bodo opozarjali, da telefoniranje ne sodi za volan.

Akcija bo trajala do 26. januarja 2020, policisti bodo še posebej pazljivi na uporabo mobilnih telefonov med vožnjo in tudi drugih naprav ter opreme, ki zmanjšuje voznikovo slušno in vidno zaznavanje.

Uporaba mobilnih telefonov lahko vodi v nesrečo

Kot so zapisali na policiji, uporaba telefonov med vožnjo zmanjšuje zbranost voznika in njegovo pozornost na dogajanje na cesti in njeni okolici. Voznik lahko spregleda ključne informacije iz okolja, drugega udeleženca v prometu ali pomembno prometno signalizacijo, zaradi česar je okrnjen njegov odzivni čas in se tako ne more pravočasno odzvati na nastalo situacijo. To lahko privede v hudo prometno nesrečo, poleg tega vozniki s takšnim ravnanjem pogosto sami povzročajo zastoje v prometu.

Glede na statistiko se zadnja leta uporaba mobilnih telefonov, tablic, prenosnih računalnikov, GPS in drugih naprav med vožnjo povečuje, kar pa ima velik negativen vpliv na potek prometa in prometno varnost.

Za uporabo mobilnih telefonov med vožnjo je predvidena globa 120 evrov. V primeru nujne uporabe mobilnega telefona policija svetuje, da se ustavite na primernem mestu zunaj vozišča in pot nadaljujete šele, ko končate s pogovorom. Prostoročno telefoniranje je sicer dovoljeno, ampak tudi ni povsem varno. Priporočljivo je, da ne upravljate s telefonom, ne pregledujte socialnih omrežij, si ne zapisujete opomnikov, ne brskate po spletu, ne fotografirate ali snemate, ne uporabljate telefona za navigacijo in podobno, saj je vožnja aktivnost, ki ji je potrebno posvetiti vso našo pozornost. 
 

Velja tudi za kolesarje in pešce

Isto priporočilo policija usmerja na kolesarje in pešce, ki naj bodo pozorni na različne prometne situacije. Še posebej izpostavljajo nevarnost prav tako prepovedane uporabe mobitela med vožnjo s kolesom, saj ta otežuje upravljanje kolesa in zaviranje.

Globa za uporabo telefona med vožnjo kolesa ali mopeda (za katerega voznik ne potrebuje vozniškega dovoljenja) je 40 evrov.

Tudi pri prečkanju ceste naj pešci ne uporabljajo mobilnih telefonov, temveč svojo pozornost raje namenijo lastni varnosti v prometu.Med akcijo bodo policisti pozorni tudi na ostale prekrške, ki zmanjšujejo varnost v prometu.

Komentarji (3)

. (ni preverjeno)

naj bodo tudi sami previdni, ker včasih tak vozijo da joj joj joj. pa tudi pijani...

Od policistov (ni preverjeno)

vse dobro. So naši rešitelji, so naši bogovi.

In reply to by . (ni preverjeno)

Od policistov (ni preverjeno)

vse dobro. So naši rešitelji, so naši bogovi.

In reply to by . (ni preverjeno)

Starejše novice