Slika je simbolična.
Gospodarska zbornica Slovenije poziva vlado, da spremembe, ki bodo od srede veljale glede karanten v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, sociali in zdravstvu, uvede tudi za gospodarstvo.

Podjetjem namreč zaradi odsotnosti zaposlenih grozi, da bodo morala ustaviti določene delovne procese, so zapisali.

Gospodarstvo pozdravlja spremembe, ki bodo veljale glede karanten v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, sociali in zdravstvu.

»Vendar pa enako pričakujemo tudi za vse dejavnosti v gospodarstvu,« je v sporočilu za javnost zapisal generalni direktor Gospodarske zbornice Aleš Cantarutti.

Števila podjetja kmalu k zaustavitvi delovnih procesov?

»Dejstvo je, da se vedno več podjetij sooča z rastočim deležem odsotnih zaposlenih zaradi karanten in izolacij,« je opozoril. Številna podjetja namreč sporočajo, da se približujejo stopnji, ko bodo morala določene delovne procese verjetno zaustaviti.

Gospodarska zbornica Slovenije zato v imenu svojih članov ponovno poziva strokovnjake in vlado, da po vzoru številnih drugih držav proučijo možnost za skrajšanje tako izolacij kot karanten na pet dni pod pogojem negativnega testa.

Hkrati pričakuje razširitev izjem od karanten na vse gospodarske dejavnosti.

»Razočarani smo, da do napovedanega skrajšanja karanten še vedno ni prišlo. V kolikor stroka tega ne podpre, pa se naj vsaj izjeme od karanten v gospodarstvu izenačijo s tistimi, ki od jutri veljajo za zaposlene v vzgoji in izobraževanju, zdravstvu in sociali,« je pozval Cantarutti.

Poleg tega je po njegovih besedah za lažje načrtovanje in izvajanje delovnih procesov v podjetjih pomembno tudi skrajšanje izolacije na pet dni, če lahko okužena oseba zatem predloži negativni test.

Spomnimo ... 

Vlada je na ponedeljkovi dopisni seji sprejela spremembe pravil pri odrejanju karantene na domu ob visoko tveganem stiku z osebo, okuženo s koronavirusom.

Spremembe uvajajo dodatne izjeme od karantene v zdravstvu, šolstvu in socialnem varstvu ob posebnih pogojih in bodo veljale od srede.

Na predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje je tako vlada med izjeme od napotitve v karanteno na domu umestila tudi tiste, ki so zaposleni v zdravstvu, socialnem varstvu ter vzgoji in izobraževanju.

Ob tem se bodo morali zaposleni po tveganem stiku z okuženo osebo sedem dni vsakodnevno testirati bodisi s hitrimi testi za samotestiranje bodisi pri izvajalcih hitrega testiranja. Hkrati bodo morali pri delu uporabljati zaščitne maske tipa FFP2.

Komentarji (1)

Filghkghhhjk (ni preverjeno)

VSE POLITIČARE PRED ZID PA S SVINJSKO DOL STRLITI KAK SVINJE KER ENOSTAVNO SI DRUGO NE ZASLUŽIJO.

Starejše novice