Slika je simbolična.
Slovenija je leta 2020 reševanju problematike drog namenila 13,6 milijona evrov, kaže Nacionalno poročilo s področja prepovedanih drog 2021.

V program zdravljenja je vstopilo 128 ljudi, njihovo število se je v letu 2020 zmanjšalo. 

Prav tako se je zmanjšalo število smrti, povezanih z delovanjem prepovedanih drog, ki so jih predlani zabeležili 70.

21 odstotkov prebivalcev je že poskusilo droge

Glede na Nacionalno raziskavo o tobaku, alkoholu in drugih drogah iz leta 2018 je 21 odstotkov prebivalcev Slovenije v starosti od 15 do 64 let v življenju že kdaj uporabilo katero izmed prepovedanih drog. 

Od 2012 se je do 2018 uporaba drog med prebivalci Slovenije zvišala. Konopljo je že uporabilo 20,7 odstotka prebivalcev, sledi ekstazi z 2,9 odstotka, nato kokain, amfetamin, LSD in heroin.

V letu 2020 je v program zdravljenja prvič ali ponovno vstopilo 128 ljudi, največ jih je kot razlog navedlo težave z opioidi, ocena števila visoko tveganih uporabnikov opioidov istega leta pa je bila 4443. 

Potrebnih manj zdravniških obravnav

Število uporabnikov, ki so vstopili v program zdravljenja, se je v letu 2020 zmanjšalo. 

Trend naraščanja števila obravnav odraslih bolnikov v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana zaradi zastrupitev s prepovedanimi drogami se je v zadnjih dveh letih umiril, obravnavanih je bilo namreč 132 oseb, kar je 26 manj kot preteklo leto.

2020 smo v Sloveniji zabeležili 70 smrti zaradi neposrednega delovanja prepovedanih drog, kar vključuje namerne in nenamerne zastrupitve ter predoziranja brez ugotovljenega namena. 

Leta 2020 je bilo število smrti, povezanih z uporabo drog, sicer nižje kot leto prej, vendar že od leta 2015 beležimo trend naraščanja smrti zaradi prepovedanih drog, ki se vsako leto večinoma zgodijo v domačem okolju.

Katere droge so najbolj popularne?

Skoraj polovica anketiranih polnoletnih dijakov je leta 2020 poročala o uporabi konoplje. 45,2 odstotka osemnajstletnih dijakov poročalo, da so že kdaj v življenju uporabili konopljo. 

V raziskavi o vsebnosti drog v odpadnih vodah slovenskih izobraževalnih ustanov so bile najbolj razširjene psihoaktivne snovi, najdene v vzorcih odpadnih vod, nikotin, alkohol in konoplja, med stimulativnimi drogami kokain, med zdravili, ki se zlorabljajo, pa so bili določeni biomarkerji morfina in kodeina.

Programi za zmanjševanje odvisnosti od drog

Leta 2020 je na celotnem območju Slovenije delovalo 12 programov zmanjševanja škode zaradi drog, 11 jih je izvajalo storitev zamenjave sterilnega pribora. 

Približno četrtina vseh oseb, ki so istega leta v Sloveniji prestajale kazen zapora, je imela težave s prepovedanimi drogami, kar je 98 manj kot leto prej.

Prodaja cigaret in alkohola tudi mladoletnim

Tržni inšpektorat Republike Slovenije je leta 2020 v sodelovanju s tremi nevladnimi organizacijami izvedel 36 akcij Skriti kupec, s katerimi so preverjali kršitve zakonodaje na področju prodaje tobačnih izdelkov in 23 akcij, s katerimi so preverjali kršitve prepovedi prodaje alkohola mladoletnim osebam. 

Na področju prodaje tobačnih izdelkov so kršitve beležili pri 53 odstotkih obiskov, na področju podaje alkoholnih pijač pa pri 65 odstotkih obiskov.

Tudi preprodaje drog je veliko

Policija je v letu 2020 zabeležila 234 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami. 

V povezavi z zlorabami prepovedanih drog je bilo zabeleženih še 1496 kaznivih dejanj brez izpolnjenih kriterijev organizirane kriminalitete.

Odrejenih je bilo tudi 1673 strokovnih pregledov za ugotavljanje prisotnosti psihoaktivnih snovi pri voznikih, pri čemer se ugotovitve niso bistveno razlikovale od leta 2019.

Po oceni policije je na slovenskem trgu s prepovedanimi drogami velika razpoložljivost konoplje in kokaina, pa tudi ponudba in prodaja sintetičnih drog. 

Slovenija ostaja samooskrbna država s konopljo, predvsem konopljo, proizvedeno v posebej prirejenih prostorih.

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

Zkoj pa je menje posledic pa nepovejte ;) Zto ,ka je droga bole čijsta ,pa zaradi organizacij ,kak so drogArt ,katera neizpostavi uporabnike ,pa katera brez predosdkov da moznost ,ka se droge uporabnika stesterajo. Ci be pa naša vlada z enkrat legalizejrala par drog bi se tudi uporaba zmanjšala pa še v državni proračun be šla zadeva. Najvišje dobiček bi pa itak vidle v konoplje ,ker jo itak vsaki drujge uporablja ,kak alternativo namesto tablet. Se niti 1x san nej spozno cloveka ,ka bi bil nasilen ,kda si skadij enga ali dva ali pa cilau 5tko. isto z MDMA oz XTC-on. O alkoholi ,pa sploj nemo gučale kakše paciente napravi z clovekof samo se trbej po soboti sprehodite mijmok kakšoga sukič bar-a ali pa drujgeh lokalof . (nepravin ,ka so vsi gnoji ,kda si kaj spijejo ali pa so pijani ali 90% vedno prijde do konflikta.)

realnooo (nepreverjen)

ti si tele, govno...

In reply to by . (nepreverjen)

Ohjoj (nepreverjen)

Gledan te, redno si našpičeni in živčen, skadi si enega in de ti lepše.

In reply to by realnooo (nepreverjen)

Biftek55 (nepreverjen)

istina. in če bi legalizirali travo bi še čistejši zrak imeli, saj se na thc ne sme voziti in mnogi ne bi vozili, zlasti če so že dobili kazni. še prej pa spremeniti zakon glede thc-ja, ki ostane v telesu tudi do 3 mesece ko enga spušiš, kar je idiotsko, saj si zadet samo nekaj uric.

In reply to by . (nepreverjen)

Carni vrag (nepreverjen)

Jaz najraje voham neostik lepak
Ali pa nitro razredcilo

Ahmed (nepreverjen)

Pff, in zdaj jako vemo kakšne ugotovitve so bile takrat: "Odrejenih je bilo tudi 1673 strokovnih pregledov za ugotavljanje prisotnosti psihoaktivnih snovi pri voznikih, pri čemer se ugotovitve niso bistveno razlikovale od leta 2019."

Carni vrag (nepreverjen)

Seres tele mamino

In reply to by Ahmed (nepreverjen)

Starejše novice