V seznamu krajevnih in uličnih imen najdemo veliko zanimivih in nenavadnih, denimo takih, ki nas spomnijo na poletje, in takih, pri katerih dobimo občutek, da je bilo navdih za poimenovanje kar najbližje drevo ali grm.

Na začetku leta 2021 je bilo v Sloveniji 6.036 naselij in 10.173 ulic.

Morje sredi Štajerske

V Sloveniji imamo kar nekaj ulic in naselij, ki nas spomnijo na poletje. Na različnih koncih Slovenije najdemo na primer 18 Sončnih poti in 18 Sončnih ulic ter po eno Sončno vas, Sončno cesto, Sončni grič in Sončni log. Obstaja tudi naselje Morje, v njem pa Morska cesta. 

Naj vas ime ne zavede – ne gre za kraj tik ob morski obali, ampak ob Framskem potoku. To naselje in ta ulica se namreč nahajata v občini Rače - Fram. 

V naselju Morje živi 1276 prebivalcev.

Sadna tržnica krajevnih imen

Če kdaj, je poletje idealen čas za uživanje obilice svežega sadja! Med brskanjem po aplikaciji Krajevna imena dobimo občutek, da so nekoč ideje za poimenovanje naselij in ulic marsikje našli kar na najbližjem drevesu ali grmu. 

V Sloveniji tako lahko najdemo ulice z imeni Pod hruško, Češnjeva ulica, Jagodna ulica, med naselji pa Borovnico, Maline, Smokvico, Višnje, Robidnico, Šipek. 

Ko pa pogledamo v Etimološki slovar slovenskih zemljepisnih imen iz leta 2009, vidimo, da naselje Borovnica nima imena po borovnicah, naselje Maline pa tudi nima imena po malinah. V naštetih »sadnih« naseljih je sicer živelo 3069 prebivalcev. 

In še ena zanimivost, ki jo izpostavlja Statistični urad Republike Slovenije: gostota naseljenosti v teh naseljih je podobna kot pri sadežih. Najgosteje poseljena je Borovnica - 482,7 prebivalcev na kvadratni kilometer, najredkeje pa Smokvica - 7,8 prebivalcev na kvadratni kilometer.

Največ je Šolskih ulic

Med počitnicami navadno pozabimo na šolo in na vse, kar je z njo povezano. Ker pa je Šolska ulica najpogostejše ulično ime v Sloveniji, se temu v tej objavi ne moremo izogniti. V Sloveniji je kar 52 Šolskih ulic, po šest Šolskih cest in Šolskih poti in eno Šolsko naselje.

Pa ne samo to, obstajajo tudi tri Dijaške ulice in dve Študentovski ulici.

Ulice, ki vodijo proti večjemu mestu v sosednji državi

Med poletnimi počitnicami marsikoga mika raziskovanje sosednjih držav. Mogoče boste letošnje poletje izkoristili za to, da boste preverili, ali vas ulice, poimenovane po večjih mestih v sosednjih državah, pripeljejo do tja. 

V Sloveniji je namreč nekaj takih ulic, katerih imena namigujejo, kam vodijo. Imamo na primer tri Dunajske ceste, tri Celovške ceste, sedem Tržaških cest, tri Zagrebške ceste, enajst Rimskih cest.

Raziskujte krajevna imena sami

Če preklikate aplikacijo Krajevna imena, boste odkrili še več drugih zanimivih in uporabnih podatkov o imenih 6036 slovenskih naselij in o imenih 10.173 ulic ter nekatere osnovne podatke o njih.

Še veliko več podatkov o prebivalcih Slovenije, prikazanih po naseljih, pa boste našli v podatkovni bazi SiStat.

Komentarji (3)

šarvedi (ni preverjeno)

Idealen kraj za svinjskega Hojsa!

Svinjski prevod iz (ni preverjeno)

Schweine ...

sl.glosbe/de/sl/Schwein

HojSS PRESS (ni preverjeno)

Kakšno podbno ime bi lahko imelo območje okrog vlade ali parlamenta.
Za nih je sicer svinjsko preveč lepo in dobro.
Tam bi ustrezalo kaj hujšega....

Starejše novice