Izjavo za medije o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusom so podali notranji minister Aleš Hojs, minister za delo Janez Cigler Kralj, vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović ter vladni govorec Jelko Kacin.

Jelko Kacin pravi, da je Slovenija med najuspešnejšimi državami na svetu pri boju z epidemijo koronavirusa. »Čestitke vsem vam, vsem nam za našo odgovornost,« se je zahvalil Kacin državljanom Republike Slovenije in dodal, da je Vlada Republike Slovenije na predlog ministrstva za zdravje včeraj sprejela načrt ponovnega vzpostavljanja številnih dejavnosti. Kacin tako poudarja ključne korake pri zagonu dejavnosti v državi:

  • takoj, ko se zagotovijo varni pogoji, se bodo ponovno pričele izvajati posamezne zdravstvene storitve v javnih zavodih in pri koncesionarjih,
  • od 4. maja naprej se lahko odprejo vse trgovine z izjemo velikih trgovskih centrov,
  • s 4. majem se lahko pričnejo športni treningi v nekontaktnih športnih disciplinah,
  • od 4. maja se lahko zažene tudi gostinska in turistična ponudba na odprtih površinah na prostem ob upoštevanju ustreznih pogojev
  • v pripravi so ukrepi, da bi od 11. maja naprej lahko ponovno začel postopno delovati tudi javni potniški promet,
  • ministrica za izobraževanje, znanost in šport je včeraj napovedala, da bi 18. maj morda lahko bil tisti datum, ko bi se morda delno lahko začel pouk in delovanje vrtcev,
  • intenzivni pogovori tečejo tudi v smer sproščanja zobozdravstvenih storitev, kjer trenutno teče usklajevanje dogovorov o ponovnem zagonu
  • kmalu ponovno odprtje domov za starejše, dovolili se bodo tudi obiski
  • nadaljnja sproščanja sledijo po dveh tednih.

Ukrepi se morajo v državi sproščati postopoma

Vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović pravi, da smo z ukrepi, v primerjavi z Lombardijo, rešili ogromno življenj, za kar smo zaslužni vsi, ki smo s svojim obnašanjem omejili prenos okužb. Kljub temu jo skrbi, kako bo naše življenje potekalo v prihodnje in se sprašuje, ali bomo lahko epidemijo tudi vnaprej držali pod nadzorom.

Beovićeva poudarja, da se bo epidemija v Sloveniji postopno umirila, če ne bomo imeli vnosov od zunaj. »Ni več država tista, ki pravi, da ne smemo na obiske, ampak se moramo tveganja zavedati sami,« pravi Beovićeva.

Kar moramo storiti, da epidemija ostane pod nadzorom, je, da se ukrepi sproščajo postopoma, pri čemer se mora nenehno spremljati epidemiološka situacija v državi.

Beovićeva tudi poudarja prednosti Slovenije, ki nas uvrščajo med države, kjer je varno postopno sproščanje ukrepov:
- ustrezna laboratorijska diagnostika,
- organizirana epidemiološka služba na terenu,
- dobro organiziran primarni zdravstveni sistem,
- hitra reorganizacija bolnišnic.

Na hiter konec epidemije ne moremo računati

Poleg tega pa še vedno ostajajo težave, ki so bile v Sloveniji prisotne še pred epidemijo. Tukaj govorimo o socialnovarstvenih zavodih, ki so še vedno potencialna žarišča okužbe. Tako v Sloveniji potrebujemo ukrepanje skladno z izdanimi navodili, ustrezno financiranje zavodov in močnejše zdravstvene službe. Naslednja težava je spremljanje kontaktov okužb, s čimer lahko dodatno omejimo širjenje okužbe. »Če želimo identificirati vse kontakte, potrebujemo telefonske aplikacije, ki jih postopoma uvajajo evropske države,« dodaja Beovićeva. Težava je tudi slaba bolnišnična infrastruktura, saj je Slovenija ena izmed držav z najmanj enoposteljnimi sobami v Evropi in slaba preskrbljenost kadrov.

Za konec je Beovićeva poudarila, da na konec epidemije novega koronavirusa še kakšno leto ne moremo računati oziroma šele takrat, ko bo dostopno cepivo. 

Prepoved gibanja in zbiranja na javnih mestih še vedno velja

Vlada se je na včerajšnji seji odločila za spremembo Odloka o začasni prepovedi gibanja in zbiranja na javnih mestih. Notranji minister Aleš Hojs pravi, da je največja sprememba ta, da so se sprostile omejitve prehajanja občinskih mej, posebnih navodil pri tem vlada ni sprejela. 

Kljub temu še vedno naprej velja splošna prepoved zbiranja in gibanja na javnih krajih, pri tem veljajo tudi že znane omejitve, kot je dostop do trgovin in medicinskih storitev. Hojs se je obregnil tudi ob kresovanja, ki letos zaradi epidemije koronavirusa odpadejo in hkrati poudarja pomen prepovedi kurjenja v naravi.

Sproščanje obiskov v domovih za starejše omogočeno že danes

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj pa se je dotaknil stanja v domovih za starejše občane. Pravi, da smo s skupno skrbjo, predvsem stanovalcev in zaposlenih, uspeli 90 odstotkov domov obvarovati pred okužbo s koronavirusom. Dodaja, da domovi kljub kadrovski stiski in prezasedenosti, ki je posledica zanemarjanja področja varstva starejših v preteklih letih, dobro opravljajo svoje delo.

»Naša skupna prva skrb ostaja dobrobit oskrbovank in oskrbovancev v domovih. Zaradi ugodne situacije smo pričeli z rahljanjem ukrepov in pričeli bomo postopno rahljati tudi ukrepe glede obiskov svojcev v domovih,« poudarja Cigler Kralj in dodaja, da lahko domovi že z današnjim dnem začnejo s sproščanjem obiskov, a ob zagotavljanju vseh varnostnih pogojev in navodil.

Posebni ukrepi pri omogočanju obiskov

Obiski se lahko omogočijo ob upoštevanju strogih higienskih ukrepov ter ekstremno previdnostjo. »Cilj je najti ravnovesje med varovanjem življenja in zdravja oskrbovancev in pravico do socialnih stikov, ki so zelo pomembni za mentalno zdravje človeka,« pravi Cigler Kralj.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti zato priporoča, da s sproščanjem obiskov ter omogočanjem ostalih storitev, pričnejo najkasneje z 11. majem. Obiski domov starejših pa bodo morali biti vnaprej najavljeni, po elektronski pošti ali telefonu. Vsak zavod bo moral obiske razporediti čez cel dan oziroma teden, da se prepreči preveliko število obiskovalcev ob istem času.

Obiski bodo omejeni na posameznika, razen v primeru, da oskrbovanca obišče oseba, ki potrebuje pomoč tretje osebe. Če bo le mogoče, bodo obiski potekali na zunanjih površinah ali večjem, v ta namen predvidenem prostoru.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ena pač (nepreverjen)

Vedno bolj mi nič več ni jasno. Nedolgo nazaj velik halo zaradi velike okuženosti po domovih starostnikov, zdaj pa kar na enkrat odprtje domov in obiski. Prosim, kdo ima tukaj v tej golaževi juhi koga za norca!?!

čarni vrag (nepreverjen)

Ali bodo zdaj lahko šli svojci v ljutomerski dom, kjer je menda čez 100 okuženih. Mi pa nismo smeli v drugo občino. Kdo je tu nor? Vsekakor bi moralo sprožiti preiskavo, kaj se je v resnici dogajalo v teh domovih.

In reply to by ena pač (nepreverjen)

Janez Komunist (nepreverjen)

Čudno ne kako se hitro sproščajo ukrepi sedaj,to v domovih starejših pa je bilo tako ali tako prenapihnjeno in zrežirano,samo eni so žalostni,da je premalo starostnikov umrlo,ki bi kao bili okuženi z virusom,dobro so se držali starostniki in niso pač zboleli,tako jih tudi niso mogli dat pod corona umrle.

Včeraj bi naj spet dva umrla zaradi koronavirusa....
ZAKAJ PA NE POVEDO,DA JE VČERAJ V SLOVENIJI UMRLO TUDI 54 DRUGIH LJUDI IN TO...
21 zaradi starostne smrti, 33 zaradi raka TO NAJ POVEDO POTEM.
BANDA

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Nega več pejnaz, pa morejo končati, ka jin nede nikaj ostalo.

In reply to by ena pač (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Za konec je Beovićeva poudarila, da na konec epidemije novega koronavirusa še kakšno leto ne moremo računati oziroma šele takrat, ko bo dostopno cepivo.
Tudi ta Beovićeva bi vse cepila z cepivi Billa Gatesa. Naj pove od kod ji informacija, da bo epidemija trajala še eno leto, do iznajdbe cepiva? Katera raziskava, kateri znanstvenik je dal to informacijo. Saj pa menda ni sama raziskovala.

Falko (nepreverjen)

Končno priznanje z vrha, da gre za larifari virus.

. (nepreverjen)

Dobre svetovalce imajo. So kitajci poslali protistrup?

telebajsek (nepreverjen)

zanima me naslednje.. kdaj se bodo odprle ambulanter ter avtošole in zdravniški pregeldi. prav tako tudi kdaj se bodo začele lahko izvajati razne terapije in ostalo. vse druga se prej odpira kot to kaj je najbolj pomenbno. že tako ali tako čakaš na nek poseg pol leta zdaj pa še se bo tako ali tako podaljšalo. Prej umreš kot te pozdravijo

bla bla bla (nepreverjen)

Nemam besed za vas ništerne ;-) štenkate zakoj vse doj zaprejto,zdaj zakoj vse odpirajo pa rejsan smo najbole glupi narod ali ka ? Čista nika se nači ne dela kak po europi štenka pa se najbole pri nas.In to samo iz enega razloga ker je janša na vladi,če bi što koli drugi bil bi vse ok bilo ali zdaj pa nej.

Starejše novice