Na novinarski konferenci o izzivih bolezni covid-19 je spregovoril tudi ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Vlada je v sredo sprejela nove začasne ukrepe, ki omejujejo zbiranja in gibanje ljudi. Na območju celotne Slovenije je poslej prepovedano zbiranje več kot deset ljudi, v rdečih regijah, kjer število na novo okuženih oseb v zadnjih štirinajstih dneh presega 140 na 100.000 prebivalcev pa so po nove prepovedane vse javne prireditve, javni shodi, poroke in tudi verski obredi

»Po prvem valu epidemije letos spomladi ponovno vstopamo v čas novih omejitev. Vlada je sprejela nove odloke, s katerimi v velikem delu Slovenije določa omejitve našega vsakodnevnega življenja,« pravi ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Pri tem je predstavil tudi stanje, ki ga beležijo v slovenskih župnijah. Trenutno je v karanteni šest duhovnikov, pet je okuženih, eden od njih pa je ravno danes umrl.

 Po poročanju Družine je boj za življenje s covid-19 izgubil dolgoletni župnik na Primskovem Franc Godec. Kot je dejal Zore, je Godec prvi slovenski duhovnik, ki je umrl za posledicami novega koronavirusa in pridruženih bolezni.

Odpoved svetih maš v rdečih regijah

Zaradi tega Zore poudarja, da v župnijah, ki se nahajajo v rdečih statističnih regijah, začasno odpovedujejo svete maše z verniki. Katoličane v oranžnih statističnih regijah pa vabi, da se udeležijo svetih maš v svojih župnijah, ki bodo od danes naprej omejene na deset vernikov.

Pri tem duhovnike opozarja, da vernikom omogočijo prejem obhajila zunaj svete maše oziroma na prostem. 

Verouk bo v oranžnih regijah od prvega do petega razreda potekal kot običajno, od šestega razreda dalje pa na daljavo. V rdečih regijah bo verouk potekal samo na daljavo.

Ob prvem novembru brez javnih molitev

Stanislav Zore opozarja, da letos zaradi epidemije na pokopališčih ob prvem novembru ne bo javnih molitev in blagoslovov, saj jih bodo duhovniki opravili brez navzočnosti vernikov. »Ob obisku grobov pazite, da ne bo prihajalo do nepotrebnega druženja in okužb. Varovanje zdravja je naša naloga in dolžnost,« še izpostavlja Stanislav Zore. Nošnja mask tako ne bo odveč, po novem je celo obvezna.

Te teme se je dotaknil tudi vladni govorec Jelko Kacin, ki opozarja, da infektologi strogo odsvetujejo obisk grobov. »Pri tem se naj državljani vprašajo, ali ni mogoče na kak drug način obeležiti in osvežiti spomin ter pokojnikom izreči spoštovanje. Fizična navzočnost na pokopališčih je odsvetovana, posebej za starejše,« še dodaja Kacin. 

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
če ge va ra (nepreverjen)

Hmmm, in na kašne način bomo vedeli, da jih je že 10 v cerkvi, da se ne bomo zaston vozili tja ????????
Popolna zmešnjava !!!

čikapajo (nepreverjen)

DESUS so upokojenci in upokojenci bi radi še ŽIVELI
To jim garantira JANŠA
levaki ki ga serejo na biciklih in prenašajo korona virus
delajo na tem da čim več starih ljudi umre

In reply to by če ge va ra (nepreverjen)

koljega (nepreverjen)

Mislim da Janez JANŠA je veliko pametnejši od levičarjev,posebno pa od Socialnih Demokratov na čelu z prekmurskim poslancem.Danes so tolkli po mizah v parlamentu, jutri pa po svojih glavah,kar je za njih najbolj ugodna rešitev.

In reply to by čikapajo (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Tij samo pejneze pripelaj , tau de zadosta, pa ides v nebesa

In reply to by če ge va ra (nepreverjen)

Lipa3 (nepreverjen)

In kaka kstastrofa ka en pop menje.

krtovinjek (nepreverjen)

Vsaki ,ki umre se mu pripisuje virus pa makar umrl za infarktom ,ali rakom .In z tem še samo bolj ,delajo paniko med ljudmi nič drugega .

Kolosrece (nepreverjen)

Ne folga vam... Vse srecni ka so se zrezirane napovedi uresnicile... Vi dale... 1.november ... Ne bi se malo o decembru.... Dedek mraz pride ali ste se nej tak dalec 😜

Starejše novice