*Fotografija je simbolična
Računsko sodišče je v reviziji sistema dela z nadarjenimi učenci in dijaki in sistema šolskih tekmovanj v letu 2017 ocenilo, da Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Zavod Republike Slovenije za šolstvo nista bila učinkovita.

Kot so zapisali pri računskem sodišču, ministrstvo ni poskrbelo za vzpostavitev ustreznih strateških, pravnih in strokovnih podlag za enakopravno obravnavo nadarjenih učencev in dijakov pri razvijanju njihove nadarjenosti, zavod pa ni bil dovolj aktiven pri posodabljanju strokovnih usmeritev za delo z njimi v šolah.

Učenci in dijaki niso imeli enakopravnih možnosti za sodelovanje na šolskih tekmovanjih, saj so bile te odvisne od finančne in kadrovske zmožnosti šol. 

Neustrezno sofinanciranje šolskih tekmovanj

Ministrstvo glede na revizijo ni zagotovilo ustreznega načina sofinanciranja šolskih tekmovanj z vidika pokrivanja stroškov udeležbe šol in pokrivanja stroškov organizatorjev tekmovanj.

Pri sofinanciranju prek javnega razpisa, katerega izvajanje je bilo brez ustrezne podlage preneseno na zavod, sredstva niso bila razdeljena na dovolj jasen in pregleden način, organizatorji pa so bili neenakopravno obravnavani, so še zapisali v reviziji.
 

Pomurje izstopa po nadarjenih učencih in gimnazijcih

Zanimivo, glede na pridobljene vprašalnike računskega sodišča, imata najvišji odstotek identificiranih nadarjenih učencev pomurska in podravska regija, v gimnazijskih programih pa poleg jugovzhodne in posavske, ravno tako izstopa pomurska regija. Pri dijakih drugih srednjih šol pa znaša delež nadarjenih v pomurski regiji 4,8 odstotka

Računsko sodišče je ministrstvu in zavodu podalo priporočila, od ministrstva pa zahteva tudi predložitev odzivnega poročila.
 

Komentarji (11)

o...o (ni preverjeno)

2017, šolski minister SD Pikalo v Cmerarjevi vladi. Nas ne preseneča.

gostja (ni preverjeno)

Oni kučanov zet štrudel se bo gotovo pritožil in organiziral akcijo !!

In reply to by o...o (ni preverjeno)

luc-ifer (ni preverjeno)

mene pa zanima zakaj so otroci komunistov pomeni levakov
precej bolj butasti
od otrok ki živijo pri normalnih starših

Smešno (ni preverjeno)

Nadarjeni, v čem le. Celotni sistem temelji na učenju na pamet.

Noben od teh nadarjenih še ni naredil kakšne uspešne firme.

jahhh (ni preverjeno)

Ja, budale nadarjene, delajo za google pa v CERN-i, namesto ka bi napravili kakšo uspešno firmo...

In reply to by Smešno (ni preverjeno)

prejko83 (ni preverjeno)

Večina jih kelnari, dela v trgovini ali skladišče. Tudi z menof, ampak ge san nej nadarjeni.

In reply to by jahhh (ni preverjeno)

Mimi123 (ni preverjeno)

V pomurskih šolah so bili nadarjeni, če so starši tak rekli, pa da so si učitelji pisali ure za delo z nadarjenimi. Pri nas je že tak bilo, da so na začetku leta tistim otrokom, ki so jih izbrali, razdelili papirje, v katerih so pisali pravljice, kaj bodo delali. V resnici so pa samo na papirju vse imeli, večinoma so tudi za tekmovanja otroci delali vse doma, najbolj s starši. Če je kateri starš kaj vprašal, so imeli tisoč izgovorov. Redkokateri učitelj se je potrudil in delal kaj z njimi. Se tudi vidi potem rezultat, tako v NPZ kot na maturi.

In reply to by Smešno (ni preverjeno)

jahhh (ni preverjeno)

Tekmovanja v Ljubljani, pejnezi v Ljubljani, dobri profesori v Ljubljani, dobra oprema, dobri prostori, dobri dijaški... Gda se pogučavlen z lidmi ka so indri odili v srednjo se mi zdi kak če bi o Heriji Poteri gučali. Ge se pa počutin kak če bi v bronx odo v srednjo, pijani učenci, profesori, varnostniki... Droge, psihoji... Ravnatelca kradnila. Ovi v Lj pa fajn dobijo od države vse pa jin nej trebej kradniti.

Mimi123 (ni preverjeno)

Ni res, vem da je recimo v Ljutomeru dobra učiteljica za kemijo, pa za fiziko in tudi za debato je bila super, pa teh dobrih večina ne mara, ker preveč zahteva. Tudi v Murski v gimnaziji so dobri učitelji. ponavadi so to bolj zahtevni. Samo če si nadarjeni, moraš nekaj tudi pokazati. Sicer reči, sem navaden dijak in se mi ne da. Pa tudi ni treba vsekemi končati gimnazije. Sigurno gimnazija zahteva največ, ali bi morala zahtevati največ, vsi bi radi, da vsi naredijo, delali pa bi samo eni. V pomurju so tudi zelo dobri profesorji in tudi zelo dobri učitelji v osnovnih šolah. Se točno ve, kateri učitelji dobro pripravijo otroke, že vsa leta. Pa naj bi jih po teh rezultatih ocenjevali, učitelje mislim, ne samo po tem, koliko dece prijavijo na tekmovanje.

In reply to by jahhh (ni preverjeno)

Cezar (ni preverjeno)

v soboškij šolaj se dodeljuje status nadarjenost glede na pedigre in poznanstva ... kakšen siromak, ka bi nuco podporo zato vu spadne ...

. (ni preverjeno)

kura je v glavi najbole čedna !

Starejše novice