Po družbenih omrežjih se širijo številne objave in s tem informacije, kako bi naj izgledali letošnji obhodi kurentov. Vse dobro in prav, če v oči ne bi bodlo navodilo, da morajo kurenti pod masko nositi še zaščitno medicinsko masko.

Zaradi nesmiselnih pravil, ki na družbenih omrežjih dobivajo svoj zalet in se širijo z veliko hitrostjo, smo se tudi samo odločili preveriti, koliko teže imajo omenjena navodila in ali ta sploh držijo. Ena izmed objav, ki smo jo zasledili, tako govori, da so navodila vodje organizacijskega odbora takšna, da lahko »obhode kurenti izvajajo samo individualno, pri tem pa morajo kljub svoji maski nositi še zaščitno medicinsko masko«.

Pa navedbe res držijo? Za odgovore smo se obrnili na Branka Brumna, ki je že od leta 1995 direktor in vodja organizacijskega odbora Kurentovanja na Ptuju, kot tudi podpredsednik Federacije evropskih karnevalskih mest. 

Navodila policije za nošenje mask pod 'kapo'

Branko Brumen pravi, da so se pred dvema tednoma vodje skupin kurentov v ptujski mestni hiši srečali s predstavnikom policije, ki jim je predal navodila za tradicionalne obhode kurentov. »Jasno je bilo povedano, da je za kurente dovoljeno obhajanje samo individualno oziroma za člane istega gospodinjstva ali ožje družinske člane. To pomeni, da za skupine kurente ni dovoljeno, na primer, da bi 'ružli' po mestu',« poudarja Brumen.

Pri tem dodaja, da ima informacije, da se je prav danes ob polnoč zgodil tudi kurentov skoz po različnih vaseh, vendar v omejenem številu in primerno z vsemi epidemiološkimi ukrepi. »Verjamem tudi, da v bodoče večjih zbiranj in večjih prikazov v skladu s temi restrikcijami ne bo,« meni Branko Brumen.

Na vprašanje, ali je bilo kurentom res naročeno, da morajo pod kapo oziroma njihovo masko nositi tudi kirurško zaščitno masko, Brumen pravi, da so takšno navodilo prejeli s strani policije. »Jaz tega v skladu z odlokom ne vidim tako. Če gre za člane istega gospodinjstva, ožjih družinskih članov ali individualno na odprtem prostoru maska ni potrebna, zato ne razumem, zakaj bi jih kurenti morali imeti,« še poudarja Brumen.

Komentarji (8)

Tajjja (ni preverjeno)

Kako bi bilo pa potem pravilno?

TexRex (ni preverjeno)

Seveda, edino tisti, ki bi nosil medicinsko korantijo, ne bi potreboval maske! Bajeeee! Beeeeeeeeee!

******* (ni preverjeno)

S kaksime se mij obadamo...tudi ci tej kurentof nede se nede svejt podro. Kak ce so tej kurenti zaj svetinja.

rotschild (ni preverjeno)

Kurenti nikoli niso uspeli odgnat zime, naj probajo zaj odgnat te covid bakterije, kdo ve mogoče bodo res uspeli :)

smrkci (ni preverjeno)

Naj bol dosaden narod na svetu so Slovenci vsak drek vzamejo kar jim kdor ponudi,ni čudno da vrag jemlje svet če pa imamo na svetu take idiote,kot so Slovenci.

revival (ni preverjeno)

Pa na pujčka pod olaj gumi tudi masko....

Masko Počivalšek (ni preverjeno)

To je niti malo nej smejšno, kvečjemi je to zelo žalostno.
Žalostno je tudi ka se pri nas s to epidemijo in določanjon ukrepov ukvarjajo največji nesposobneži in največji debili ka jih naša država premore. Če pogledneš ukrepe te sran grata ka si Slovenec.

Xdrix (ni preverjeno)

Fora je v ton ka tou delajo za pejnaze ka so podkupleni v bistvi pa je kovid čista prevara človeštva maske pa škodujejo zdravji.

In reply to by Masko Počivalšek (ni preverjeno)

Starejše novice