Epidemiološka služba ponovno vzpostavila aktivno sledenje visoko tveganim stikom.

Epidemiologi bodo od danes aktivneje sledili vsem tistim, ki niso bili cepljeni proti covidu-19 in so bili v visoko tveganem stiku z osebo, okuženo z novim koronavirusom. Epidemiološka služba bo v tem primeru osebam poslala navodila po e-pošti oziroma navadni pošti, izjavo o karanteni na domu pa bodo izpolnili sami preko portala e-Uprava.

Do 100 oseb bo iskalo kontakte

Kot je v izjavi za javnost dejal v. d. predstojnika Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel, je sicer meja okužb, do koder epidemiologi še lahko spremljajo kontakte, nekoliko zabrisana, saj je trenutno težko opredeliti, koliko stikov bo imela posamezna oseba in koliko časa bodo obravnavali posamezen primer.

Zatrdil je, da bodo imeli sicer dnevno na voljo od 70 do 100 oseb, ki bodo aktivno iskale in obravnavale primere.

Kot je še dejal, bodo na NIJZ pripravljali tudi tedenska poročila o svojem delu, s čimer bo iskanje stikov za javnost bolj transparentno. V njih bodo opredelili, koliko primerov so obdelali, koliko jih niso uspeli obravnavati in koliko oseb ni želelo sodelovati. Po njegovih napovedih bodo prvo poročilo objavili sredi prihodnjega tedna.

Vsi ne bodo obravnavani po istem postopku

Fafangel je še zagotovil, da je trenutno kadra za sledenje stikom dovolj, a je kljub temu pričakovati, da vsi ljudje ne bodo obravnavani po istem protokolu.

Kot je predstavil, bo lahko v primeru okužene osebe, ki je bila v stiku z izjemno veliko ljudmi, tudi na njej, da sama obvesti kontakte.

Na vprašanje o tem, ali gre zdaj za optimalen sistem ali morda za vmesno fazo, ki jo bodo še nadgrajevali, je odgovoril, da gre s trenutnimi resursi NIJZ za optimalen sistem. Je pa dodal, da lahko vnaprej razmišljamo še o profesionalnih klicnih centrih za morebitne druge pandemije.

Za Fafangla je sicer najučinkovitejše in najhitrejše orodje za sledenje visoko tveganim stikom aplikacija #OstaniZdrav. Tudi slednja bo namreč ob opozorilu na tvegan stik uporabnika preusmerila na portal e-Uprave, kjer bo sam izpolnil izjavo o karanteni na domu. Sami si lahko potrdilo sicer izpolnijo tudi tisti, ki so bili o visoko tveganem stiku obveščeni neposredno s strani okužene osebe.

Kakšnim stikom bodo sledili?

Fafangel je ob tem še poudaril, da iskanje visoko tveganih stikov sloni na prostovoljstvu oziroma želji po sodelovanju z epidemiološko službo. Kot je dejal, je pomembno, da ljudje v njihovem delovanju vidijo smisel, pomagajo iskati stike in s tem obvladovati epidemijo covida-19. Pri tem je izpostavil tudi pomembnost hitrosti, saj je treba osebe obvestiti znotraj 48 ur.

Kot je dejal, bo sedanji sistem temeljil ravno na hitrosti sledenja stikom, s čimer bodo lahko epidemijo lažje obvladovali.

Kot je še dodal, se epidemiologi niso nikoli ustavili, saj so do danes iskali in kontaktirali vsak primer covidne bolezni, sedaj pa svoje delovanje širijo tudi na visoko tvegane stike. Kot je še pojasnil, za slednjega opredeljujemo ali vsak fizični kontakt ne glede na trajanje stika z okuženo osebo, ali nefizični kontakt z manj kot dvema metroma razdalje več kot 15 minut, ali pa nefizični kontakt več kot 15 minut znotraj zaprtih prostorov.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Bhjiub (nepreverjen)

Oni bi cepili pa ne dajo garancije niti ne odgovarjajo za posledice banda pohabljena kriminalci eni z vami pred zid pa šus v glavo ker drugo si ne zaslužite.

pravilna izjava (nepreverjen)

nažalost je preveč takšnih ka nevejo oziroma nočejo z lastno glavo razmišljati, naj si bo zato ka jin je preveč ''fajn'' v namišljenjen DELAJ - DELAJ - PLAČAJ - DELAJ ŠE MALO - dopust2kedna HAHAHA - DELAJ - VMRI sistemon ali pa ka enostavno nemajo oz nevejo sčim priti do informacij glede tega sranja ki si ga vbrizgajo masovno, genske terapije :D :D

vse skupaj tragikomično, z hoferovin 3 packon kokic spremljan, pa da vidimo kaj še pride

In reply to by Bhjiub (nepreverjen)

Alexio (nepreverjen)

Hehe, da me poklice pa zacne jamrat v telefon kaj glede tega.. Ma norca se mu naredim in dol vrzem.
Sicer pa tak ne vedo vec kaj bi si zmislili, da bi DODATKE vlekli dalje ali neuporabni obdrzali sluzbo se kaka 2 meseca preden vse propade. Aja, jesen pride in GRIPA.. JOJ.. NE.. KOBID PRIDE 😄😄😄😄

Trajtar83 (nepreverjen)

Hehehe, narode pa toj fafiki se čista meša, kak zgleda. Ka do skenere meli pa od enoga do drugoga odili, kak če bi zlato iskali?? Kama ide tej svejt

Starejše novice