Slika je simbolična.
Na Delavsko svetovalnico so se obrnili delavci enega od transportnih podjetij, ki po besedah Gorana Lukića delajo v nemogočih pogojih in vozijo tudi po več kot 100 ur tedensko.

V Delavski svetovalnici zaradi nemogočih pogojev dela v enem izmed transportnih podjetij pozivajo k takojšnji uvedbi tahografov v ta vozila in h konkretnemu odzivu nadzornih organov.

Delavci delajo toliko, kolikor so pripravljeni potrpeti

Podjetja, ki se ukvarjajo s prevozi s kombiji s cerado, niso podvržena enakim predpisom, kot veljajo v tovornem prometu, je na današnji novinarski konferenci izpostavil Luka Lukić iz Delavske svetovalnice.

»Nimajo tahografov, delodajalec pa lahko delo organizira tako, kolikor so delavci pripravljeni potrpeti,« je dejal in dodal, da se jih je v zadnjih deset do 15 letih v podjetju Talar Trans, čigar delavci so se obrnili nanje, izmenjalo približno sto.

Nevzdržni delovni pogoji

»V nedeljo popoldan gre na firmo, opravi par razvozov po Sloveniji, pride drugi dan nazaj, se stušira, gre nazaj na delo v Dortmund, Düsseldorf, kamorkoli že, na poti spi po tri ali štiri ure, pride zjutraj na lokacijo, razloži kombi, ga naloži, razvaža po Nemčiji in se z občasnimi postanki vrne nazaj, nato še vozi malo po Sloveniji, v soboto proti večeru pa si lahko vzame prosti čas,« je delovne pogoje strnil Luka Lukić.

Ob tem je izpostavil, da gre za sistemski problem v transportu.

»Težava je tudi v tem, da takšen poslovni model vključuje dogovor med delodajalcem in delavcem, da mora delavec opraviti 8000 kilometrov mesečno in teh 8000 kilometrov je vključenih v minimalno plačo. Za preostanek pa se dogovorita za ceno sedem centov na kilometer, kar se izplačuje preko dnevnic,« je dodal.

Utaja davkov s fiktivnimi dnevnicami

Po Lukićevih opozorilih so ti dogovori problematični iz več razlogov, med drugim je tudi finančna uprava pred časom pojasnila, da gre za utajo davkov, če podjetja prikazujejo fiktivne dnevnice.

Vse to je po njegovih besedah možno, ker nadzora praktično ni. »Ne gre samo za tahografe, tudi znotraj naših predpisov bi se takšne stvari dalo do določene mere preprečevati, pa se jih ne,« je bil kritičen. 

Navedel je primer voznika kombija, ki se je, ker je bil preveč naložen, samoprijavil policiji, ta pa mu je po Lukićevih besedah odgovorila, da trenutno nima ljudi.

Goran Lukić iz Delavske svetovalnice je dodal, da je delovna inšpekcija septembra lani v omenjenem podjetju uvedla inšpekcijski nadzor, pri čemer je ugotovila kršitve delovno-pravne zakonodaje, podjetju pa so izrekli sankcijo. 

Inšpektorat za infrastrukturo je medtem odgovoril, da zadeva ni v njihovi pristojnosti.

Problem izpostavljajo že leta

»Ni tahografov, ni nadzora, ni delovnega časa in ti kombiji se množijo,« je opozoril. Spomnil je, da naj bi skladno z evropskimi predpisi tahografe v kombije uvedli po 1. juniju 2026.

»Ta debata ni današnja, nismo si je izmislili. Ta debata je bila v državnem zboru izpostavljena leta 2017, pa 2018, leta 2019 pa je takratna ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek rekla, da če bi Slovenija prehitevala z uvedbo tahografov, bi to pomenilo le dodatno administracijo in stroške za podjetja ter posledično zmanjšanje njihove konkurenčnosti,« je bil kritičen Goran Lukić.

Ponovno je pozval k takojšnji uvedbi tahografov, da do takšnih zgodb ne bi več prihajalo. »Talar Trans je simptom, ni eksces,« je poudaril in ponovil, da je treba zadevo rešiti danes, ne 1. junija 2026.

»Če ne, bo vsakdo, ki si bo zatiskal oči na pristojnem ministrstvu, objektivno in subjektivno odgovoren za vsakršne nesreče, ki bodo posledica takšnih delovnih pogojev,« je dejal in izrazil tudi pričakovanje po konkretnem odzivu nadzornih organov.

Komentarji (15)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
jakaracman (nepreverjen)

Pa ka bi radi; kak policaj tak inšpektori za to in ono so v državni službicaj na dobri plačaj - pa ka de si te en inšpektor npr. za delo grenil svoje sladko življenje!!!!! Zna, ka se je "uhlebo" do penzije in vse ka v življenji še nuca je samo še večja plača!
Ta država je za v tri qurce!!

Marxist taxist (nepreverjen)

To je naš partizanski komunistični kapitalizem!
Pa zašto smo se onda borili?

In reply to by jakaracman (nepreverjen)

ččitaš (nepreverjen)

te je pa v trgovinaj kaj drugače,sobotaINFO ,da boste kaj omenili, kaj se dogaja po trgovinaj ?

alojzios (nepreverjen)

nindre je nej medeno vse ide v kurac ovi na prestolaj se pa samo menjavlejo pa grebejo ..

Jani11 (nepreverjen)

No Mesec a se ti ne zdi da je potrebno na novo spisat delovno zakonodajo pa brez opominov ampak strogo kaznovanje koj zapret firmo in lastnik odgovarjat moralno in materialno.No tud delavce je treba pol seznanit kaka so pravila igre.

gru (nepreverjen)

To bi že bil neke vrste čudež. Inšpektor je premajhen organ, da bi zapiral take firme. Je le kmet na šahovskem polju.

In reply to by Jani11 (nepreverjen)

,,,, ,,,, (nepreverjen)

delo voznika
Pa to je lušten posel
Jaz bi vozil brez nad ur 500 ur tedensko
ker se rad vozim

Lukčev Mesec (nepreverjen)

Okrog kombijev bi bilo že davno potrebno narediti red.
Večina šoferji preobremenjeni. Vsak dan v hudi časovni stiski.
In potem kršijo prometne predpise kot po tekočem traku.
Predstavljajo smrtno nevarnost za sebe in druge udeležence.

Busybloo (nepreverjen)

a si ti malo fuknjeni

In reply to by Lukčev Mesec (nepreverjen)

Lukčev Mesec (nepreverjen)

fuknjena ti je mama

In reply to by Busybloo (nepreverjen)

gru (nepreverjen)

Kadar ni nadzora, ni kazni. Kar pomeni, da je dovoljeno vse. Pokvarjeni delodajalci se tega še kako zavedajo.

In reply to by Lukčev Mesec (nepreverjen)

gru (nepreverjen)

Pokvarjeni delodajalci, lahko ob tako ničevemu nadzoru pristojnih organov, z odprtimi rokami zlorabljajo in izkoriščajo svoje zaposlene. Nihče jim nič ne more. Zares neverjetno in nedopustno.

Lukčev Mesec (nepreverjen)

ukrajinski šoferi vozijo po 1000 km na teden
našim lenuhom je še pa 399 krepko prevec

In reply to by gru (nepreverjen)

Fujd (nepreverjen)

Spakvat takšne barabe pa jih mučiti

Bonge (nepreverjen)

Mučiti je treba tvojo mamo

In reply to by Fujd (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice