Vročica informativnih dni je v polnem teku, vročični so tako dijaki, kot tudi srednje šole in fakultete, ki vabijo k vpisom.

Kam naprej? Najpogostejše vprašanje mladih in tudi prva večja odločitev v njihovem življenju, pa naj bo na prehodu v srednjo šolo ali na poti k dodiplomski izobrazbi. Veliko nasvetov imajo verjetno starši, a bolj relevantne informacije se dobijo na informativnih dnevih. Tako se je včeraj na Gospodarskem razstavišču začel enajsti sejem Informativa.

Priložnosti doma in v tujini

Na dvodnevnem sejmu se na več kot 250 stojnicah predstavljajo različne izobraževalne in druge institucije, ki ponujajo pregled izobraževalnih programov ne le v Sloveniji, temveč tudi v tujini. Zainteresiranim so na voljo informacije o izobraževanju, možnostih po opravljenem študiju, štipendijah, bivanju v času šolanja, praksah in zaposlitvah ter študiju in zaposlitvi v tujini, poroča STA.

V sosednji dvorani B pa sočasno poteka Arena mladih, kjer se predstavljajo organizacije, namenjene prostočasnim dejavnostim. Ta sejem je namenjen predvsem tistim, ki potrebujejo zamisli za preživljanje prostega časa, rekreacijo, potovanja, prostovoljne aktivnosti in aktivno državljanstvo. Na voljo pa so tudi stojnice z informacijami, ki se navezujejo na lepoto, modo in druge zabavne vsebine.
 

250 stojnic sejma Informativa je samo včeraj obiskalo približno 1800 zainteresiranih, večinoma učencev, dijakov, študentov ter starši in učitelji. 

Med obiskovalci tudi osnovnošolci iz Ivanjkovcev

Učence osmega in devetega razreda Osnovne šole Ivanjkovci je na sejem pripeljala svetovalna delavka Tina Turin Puhlovec, ki je svojim varovancem, preden so se podali na raziskovanje sejma svetovala, naj čas dobro izkoristijo. 
 

"Učencem sem povedala, naj bodo čim bolj radovedni, naj si vse ogledajo, naj spoznajo čim več stvari, da bodo imeli čim širši pogled in jim bo to olajšalo vpis v srednje šole," je povedala za STA.

Odločitev za življenje

Pri študiju oziroma učenju gre za znanje, ki ga je treba unovčiti – na delovnem mestu seveda. Za pridobitev slednjega pa so zaželene izkušnje. Zato ni nenavadno, da so na sejmu mladi lahko stopili v stih tudi s ponudniki zaposlitev, ki nudijo več kot 100 delovnih mest.

Mladi se morajo dobro seznaniti tudi s trgom dela, v katerih strokah nastaja primanjkljaj in na podlagi tega nekako predvideti in upati, da bodo ta delovna mesta, če se odločijo za takšno stroko, zaželena tudi po končanem šolanju. Hiter napredek in spreminjajoči se trendi namreč prinašajo hitre spremembe tudi na tem področju. 
 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice