Slika je simbolična.
Čas dopustov oziroma počitnic je pogosto povezan z večjim tveganjem za prenos spolno prenosljivih okužb in z nenačrtovanimi nosečnostmi.

Ob umirjanju omejitev v zvezi z novim koronavirusom SARS-CoV-2 so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje zaskrbljeni, da bodo ljudje preveč sproščeni in se s tem izpostavljali številnim tveganjem. 

Mednarodne raziskave kažejo, da se je po prvem valu epidemije covid-19 povečala uporaba jutranje tabletke oziroma nujne kontracepcije, kar potrjuje povečano prisotnost tveganih spolnih praks.

Spolno prenosne okužbe, kot so HIV ali aids, virusni hepatitisi, gonoreja, sifilis, humani papiloma virusi, klamidijske okužbe in druge po vsem svetu in tudi pri nas naraščajo.

Kljub temu se še vedno veliko ljudi ne zaščiti. Zdrava spolnost ni pomembna zgolj s stališča preprečevanja spolno prenosnih okužb in neželenih nosečnosti, ampak je tudi pomemben element zdravega načina življenja in duševnega zdravja.

Mladi si želijo več informacij o spolnosti

Raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje »Spolna vzgoja v okviru vzgoje za zdravje v slovenskih srednjih šolah« je pokazala, da so mladi premalo informirani o spolnosti. 

Tri četrtine mladih, ki je imelo spolni odnos zgodaj je mnenja, da bi o spolnosti morali vedeti več. 

Vendar ista raziskava opozarja na 59-odstotni delež tistih, ki so informacije o spolnosti dobili preko interneta, ki pa vedno niso preverjene in strokovno korektne.

Informirati o varni spolnosti se je potrebno iz strokovno preverjenih virov.

Elektronski mediji nam po drugi strani ponujajo številne mobilne in spletne aplikacije, ki ponujajo najrazličnejše in pogosto tvegane usluge, tudi spolne. S tem še pospešijo možnost pogostejših tveganih spolnih stikov med ljudmi.

Mlade spodbujajmo k odgovorni spolnosti in uporabi kondoma

Polega neželene nosečnosti je potrebno misliti tudi in predvsem na prenos spolno prenosljivih bolezni, pred katerimi se najzanesljivejše zaščitimo s kondomom.

Medtem ko na primer kontracepcijske tablete ščitijo pred nenačrtovano nosečnostjo, ne predstavljajo zaščite pred spolno prenosljivimi okužbami. Zato ob morebitni uporabi zanesljive kontracepcije na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje svetujejo dvojno zaščito, to je uporabo zanesljive kontracepcije in hkratno uporabo kondoma oziroma pravilno in predvsem dosledno uporabo kondoma.

Kondom mora biti obvezen del prtljage vsakega popotnika in popotnice.

Vse spolno aktivne je potrebno spodbujati k odgovorni spolnosti, izogibanju nezaščitenih spolnih odnosov z neznanci in razmisleku o odlogu spolnega odnosa, predvsem pa dosledno zaščito s kondomov, kadarkoli gre za spolni kontakt za osebo, o kateri nismo popolnoma prepričani, da ni prenašalec spolno prenosljivih bolezni. 

HIV ali aids in ostale spolno prenosljive bolezni namreč ne poznajo meja, kot tudi ne starostnih omejitev.

V primeru nezaščitenega tveganega spolnega odnosa je priporočen obisk zdravnika v primeru znakov okužbe oziroma testiranje na virus HIV in viruse hepatitisov.

Zgodnje odkrivanje pripomore k boljšemu izidu bolezni in preprečuje širjenje bolezni.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
cepljenje je z… (nepreverjen)

Oj sobotainfo svetuje kak prckati

Milan Veliki (nepreverjen)

Se pravi ce seksan z zensko analno pa mi te pimpeka potegne,je to varno ali nevarno? Nucan kondom ali nej?

beelikoa (nepreverjen)

odvisno na keteri strani si doma. ce si skrajni levicar, potem je vseeno, saj itak ne ves s kom sex.as, ker ne vejo kaksnega spola so. Lahko da je celo traktor, ali vesoljci. Ce si normalen potem pa ne spreaujes neumnosti. Sedaj pa izberi.

In reply to by Milan Veliki (nepreverjen)

Miši (nepreverjen)

Jaz zmeraj varno seksam, a zadnja leta, žal že bolj poredko. Pa vi, na Sobotainfo?

HojSS PRESS (nepreverjen)

So bili trije prijatli v vaški gostilni in so se hvalili od katerega žena se bolj dere ko ji prihaja.
Pa pravi prvi, da slišijo vsi sosedje, ko njegovi ženi pride.
Pa pravi drugi, da sliši pol vasi, ko njegovi ženi pride.
Pa pravi tretji "Jaz pa mojo slišim sem v gostilno, ko ji pride".

Rotschild (nepreverjen)

Začnite drk ati, pa bote zdravi kot dren!

Starejše novice