Za kilogram kostanja boste pri prodajalcih v naših krajih odšteli približno štiri evre, toda mnogi se raje sami podajo v naravo po jesenske dobrote. Preverili smo, na kaj paziti pri nabiranju plodov in kakšne so zagrožene kazni za prekrškarje.

Če se te dni tudi sami odpravljate v bližnji gozd, da bi nabrali kostanj, je odveč strah, da bi vas pri tem zalotil lastnik ali da bi vas doletela zasoljena kazen – vsaj dokler veste, kje in koliko nabirate. 

Mirne duše po dva kilograma kostanja

Pravilnik o varstvu gozdov, ki je trenutno v uporabi, namreč določa, da imajo tudi rekreativni nabiralci pravico do gozdnega ploda, zelnatih rastlin in gob.
 

Lastnik gozda torej naključnemu obiskovalcu gozda ne sme onemogočiti nabiranja gozdnih plodov na svoji parceli, dokler gre za nabiranje, namenjeno lastni uporabi, oziroma dokler teža nabranih plodov ne preseže dveh kilogramov.

Je pa pri nabiranju prepovedana uporaba pripomočkov, ki povzročajo poškodbe v gozdu. 

Prepovedi morajo biti jasno označene

Nabiranje kostanja lahko lastnik drugim osebam prepreči le, če se odloči, da bo gozdne plodove, nabrane na svoji zemlji, prodajal. Na občini mora za to vložiti vlogo za prepoved nabiranja plodov na svoji parceli, vrsto plodov pa ustrezno popisati.

Del posesti, opredeljene za izključno rabo lastnika in prepovedane za občo javnost, mora nato na lastne stroške tudi označiti, bodisi s trakom bodisi z napisom. Če tega ne stori v določenem roku, je lahko oglobljen za 400 evrov.

Če pa vas kot nabiralca pri nedovoljenem nabiranju plodov na prepovedanem ozemlju zaloti lastnik ali inšpektor, vas to lahko pošteno udari po denarnici.

79. člen Zakona o gozdovih namreč veleva:
(1) Z globo od 1.200 eurov do 42.000 eurov se za prekršek kaznuje pravna oseba, posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost ali samostojni podjetnik posameznik, ki: (…)
13.  kljub omejitvi ali prepovedi, ki jo določi pristojni organ, v gozdovih nabira živali, plodove, gobe ali rastline (25. člen); (…)
(3) Z globo od 400 eurov do 800 eurov se za prekršek iz prvega odstavka tega člena kaznuje tudi posameznik.

Pri nabiranju kostanja torej bodite pozorni predvsem na količino nabranih plodov, katerih skupna teža ne sme preseči dveh kilogramov, ter na morebitne prepovedi, sicer pa si po sprehodu v gozdu lahko brez skrbi privoščite jesenski priboljšek.

S spleta

Komentarji (19)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Gost 5 (nepreverjen)

Kmet plačuje davke, "rekreativci" pa zastonj nabirajo in potem se še spravljajo na njega, parkirajo po travnikih, uničujejo travo, ... Zblojeni pa vidijo samo subvencije. Kdaj bo lastniška pravica nekaj kar je nedotakljivo in vsak poseg na tuji parceli označen kot motenje posesti in s tem kazniv.

Tujec 2

Boš jih bikcem polagal, da jih ne privoščiš ljudem ?

In reply to by Gost 5 (nepreverjen)

alkimist

Se pravi te ne bi motilo, če se sparkejran na tvoje dvorišče in naberen košaro jabolk? Sicer je to hipotetično vprašanje, ker živiš san v bloki, ampak pustiva domišljiji svojo pot.

In reply to by Tujec 2

Tujec 2

Že sem ti večkrat povedal, da imava z ženo svojo hišo in nekaj zemlje okoli. Ali ti imaš trdo bučo in si tega ne zapomniš. In ne primerjaj " tvoje " šume z mojim dvoriščem. Ker živiš v Sloveniji, se boš ravnal po slovenskih zakonih. Ne bodo se zakoni ravnali po tebi ! Si boš kostanje v grob odnesel, egoist ?

In reply to by alkimist

alkimist

Že san ti večkrat povedal, ti nemaš žene, to je samo iluzija. Ne obstaja oseba ka bi poslušala tvoje gluposti iz dneva v den. Razen psihiater ka je plačani za to in se ga na žalost vseh tak braniš.
Nej, tebi mo jih v glavo meto in vupo ka prideš k sebi.

In reply to by Tujec 2

Tujec 2

Sporoči, kam naj pridem, da mi jih boš v glavo meto.

In reply to by alkimist

Tujec 2

Imaš manjšo kmetijo, več kot tri bikce, prijavi se za 5.000 evrov nepovratnih sredstev. Ne zamudi roka !

In reply to by Gost 5 (nepreverjen)

alkimist

Sicer neman kmetije, ampak hvala za informacijo. To si v svojon namišljenon svejti pobro ali maš kakši vir za to? Bi bil pa lejpi pejnez, še vedno več kak dobiš ti v cejlon leti.

In reply to by Tujec 2

Tujec 2

Bilo je namenjeno Gost 5. On ima vse to, kar sem napisal. Vir je MMC ! Reporter in Demokracija o takih življenjskih stvareh ne pišeta. Toliko, da boš vedel: toliko denarja dobim v slabih štirih mesecih. Teh 5000 evrov je namenjenih za razvoj malih kmetij do 6 hektarjev kot nepovratna sredstva. Upravičenec jih dobi v dveh obrokih. Sicer pa poglej na MMC pod rubriko gospodarstvo. Tam vse piše. Kot vidiš, ta vlada, ki jo ti tako sovražiš, naredi tudi kaj za malega človeka.

In reply to by alkimist

Gost 5 (nepreverjen)

Tujec 2: tudi ti se lahko prijaviš, tudi za kmete v glavi daje država pomoč, dobiš brezplačno sobo z oskrbo. Sicer pa glede razpisa, potrebno je brati vse, ne samo naslov, ravninci nimamo pogojev za tole.

In reply to by Tujec 2

Tujec 2

Odkod bi naj jaz vedel, da si ti " ravninec " ? Hotel sem ti samo dobro. Bi se na " hribe " oženil, pa bi dobil ! Zopet si vun spadno. Jebe te cel svet. Ti pa svojo jezo na meni sproščaš. Kdaj si se ženil, bi mislil na take stvari.

In reply to by Gost 5 (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Takšne abnormalne kazni si lahko izmislijo samo v državi, kjer sprejemajo zakone idioti. Se pravi posvečeni lahko kradejo milijone, pa nikomur nič, revežu pa bi naj za 3 kile kostanjev nabili 400 do 800 Eur kazni. Da niso ta zakon sprejeli za časa ministrovanja "socialdemokrata " Židana? Uničevalca kmetijstva in doktorja za teran.

123 (nepreverjen)

Zanimivo bi bilo slišati koliko kazni so pobrali in kje so inšpektorji delovali. Imam občutek, vsaj po tem kar sem videl, kako so s košarami iznašali gobe in kostanje iz gozda da inšpekcija sploh ni delovala. Imamo polno zakonov kateri so sami sebi namen, oziroma so namenjeni samo tistim ki jih pišejo.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Gost 5 (nepreverjen)

Revežu, ki na tuji zemlji bere kostanj in ga potem prodaja za masten denar. Kje pa misliš da razni prodajalci kostanja dobijo robo.
Sicer pa o revežih, dosti se jih po gobe in kostanj pripelje z avti za 15 in več tisoč evrov. Parkira na travnikih, po možnosti se še pelje po celem travniku, ker se mu ne ljubi iti peš tistih 100m. Kdo je tukaj revež?

Zakon je pa res idijotski, potrebna je takojšnja prepoved pobiranja gozdnih sadežev na privatni zemlji. Država pa lahko dovoli na svoji zemlji če to želi.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Tujec 2

Se boš ti ravnal po večini ali se bo večina ravnala po tebi ? Ogradi si svojo šumo, poberi vse kostanje in jih prodajaj ! Nihče ti tega ne brani ! Aja, nimaš časa. Imaš kmetijo, rediš bikce in hodiš delat, da odžiraš kruh tistim, ki jih imenuješ reveže. Prekleti egoist ! Si boš kostanje v grob odnesel ali kaj ?

In reply to by Gost 5 (nepreverjen)

Gost 5 (nepreverjen)

Tujec 2: S tabo se več ne pogovarjam, za take kot si ti so primerno usposobljene osebe v za to namenjenih ustanovah (ormož, hrastovec, ...). Zgleda da so naredili napako ko so te spustili na prostost.

In reply to by Tujec 2

Tujec 2

Ne sodi drugih ljudi po sebi in svojih bikih ! Lahko se ti to maščuje v bilo kakšni obliki !

In reply to by Gost 5 (nepreverjen)

Mura je večna (nepreverjen)

Kostanjov je v šumi telko ka je nej problem za vse tiste keri si poberejo malo za domou. Problem so pa nevestni, keri smetijo pa delajo škodo v gouzde. Ge san v življenji nej papirčka v gouzdi ta vrgo. Parkejran tan ge je rejsan nej škodljivo. Ka se mejne tijče lejko prepovejo vstop v gozd či si nej lastnik, neman nika prouti. Naj tou napravijo pa zakon, ka de lastnik lejko vhod v svoj gozd kasejro. Privat lastnina je privat lastnina. Pred gozdno potjo postaviti tablo kama moreš iti plačati vstopnino pa de. Kazen za neplačani vstop 1000 euro. No či bi tak bilou pa urediti v gozdi prostor za parkejranje.

Tujec 2

Vreme prekrasno, v šumah kostanjev puno. Navali narode ! Bodite pa toliko fer, da ne delate škode in pospravite za sabo !

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice