Kirurgija v mariborskem kliničnem centru dela s pol moči. Na operacijo raka prostate čaka 27 moških, še številni bolniki pa na druge posege. Če se bo zaradi prerazporeditev kadra kirurški program še zmanjševal, ne vedo, kdaj jim bodo lahko pomagali.

Čakanje na operacijo ali pregled je lahko usodno za marsikaterega izmed 14.000 moških, ki se v tem trenutku pri nas zdravijo zaradi raka prostate. Na to opozarja tudi Franc Hočevar iz Društva uroloških bolnikov, ki so mu pred desetimi leti pravočasno odkrili in tudi zdravili raka na prostati.

»Če zamujamo pri diagnostiki in pravilno izbranih posegih, se lahko taka življenja, kot je moje, končajo tudi s smrtjo,« pravi Hočevar.

Nova oprema za učinkovite preglede

Število smrti pa lahko zmanjša tudi ustrezna oprema. Danes je tako Društvo uroloških bolnikov mariborskim urologom za boljšo diagnostiko doniralo fleksibilni citoskop.

»Fleksibilni citoskop se prilagaja sečevodu. Zaradi tega je sama preiskava tako rekoč neboleča in izvedljiva tudi pri nepokretnih bolnikih,« pravi predsedojnik oddelka za urologijo na Univerzitetnem kliničnem centru Maribor Niko Kavčič.

Tokratni Movember z brki pod masko

Sredstva za citoskop je pomagalo zbirati tudi mednarodno gibanje Movember, ki bo tudi letos meseca novembra ozaveščalo o boleznih, ki prizadenejo predvsem moške.

Moški brki, značilni znak tega gibanja, bodo sicer letos ostali skriti za masko.

»Definitivno maske kar nosite, brke se še vedno tičejo samo vas, tako da si jih lepo ponosno puščajte in gojite, tako kot vsako leto, če imate kakšne težave, da se jih ne vidi, si jih narišite na masko, ampak definitivno maske so bolj pomembne od brkov,« opozarja Martin Šala, predstavnik Mednarodnega gibanja Movember v Sloveniji.

»Gospodje čakajo doma s težavami in se pač zadeva ne odkrije«

Urološke ambulante sicer trenutno zdaj obravnavajo le tiste bolnike, ki so vanjo napoteni s stopnjo nujno ali zelo hitro. Ostalim poskušajo svetovati po telefonu. »Zagotovo se odkrije manj bolezni, ampak to ne pomeni, da je obolenj manj, ampak gospodje čakajo doma s težavami in se pač zadeva ne odkrije,« pravi predstojnik mariborske urologije.

Zato Društvo uroloških bolnikov zdravstvo poziva, da ne krči programe na vseh področjih, ampak to počne selektivno glede na nujnost zdravljenja.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kermit (nepreverjen)

Eni pravijo da je v SBMS zelo močna urologija

Starejše novice