Poletje se poslavlja, jesensko vreme pa na plano privablja močerade. Ti so za človeka povsem nenevarni. Nasprotno so te dvoživke lahko celo usodne za naše kosmatince.

Močeradi so prekriti s strupeno sluzjo, ki jim pomaga v boju proti plenilcem, kot so ježi, lisice in ptice plenilke. Vendar pa svoj strup pršijo zgolj takrat, ko se počutijo ogrožene, so zapisali na spletni strani pesmojprijatelj.

Psi se lahko zastrupijo v primeru, da ugriznejo močerada in takih primerov beležijo v veterinarskih ambulantah vedno več. Njihov strup je za naše štirinožne prijatelje pogosto nevaren, zato za lastnike velja posebno opozorilo, saj je dvoživk prav v deževnem času ogromno.

Radovednost lahko hišne ljubljenčke stane življenja

Strup močerada je lahko za psa usoden. Močerad ima namreč zaušesne žleze, iz katerih izloča strupeno snov, ki se ob ugrizu skozi ustno sluznico vsrka v organizem in takoj preide v kri. 

Zastrupitev se pokaže že v nekaj minutah z drgetanjem, izločanjem penaste sline in včasih s hudimi krči, pri čemer lahko žival zapade v šok in pogine zaradi zadušitve. Smrt lahko nastopi v eni uri.

Pomoč je pogosto neuspešna

Posledice ugriza v močerada so za psa lahko zelo resne. Potrebna je takojšnja veterinarska pomoč, vendar je ta pogosto neuspešna. 

Če ugotovite, da je pes ugriznil v močerada, mu nemudoma sperite gobček z vodo in takoj obiščite veterinarja, svetujejo na spletnem portalu pesmojprijatelj.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Slom (nepreverjen)

mi smo tovarišici jovanki spirali gobček, ko je ugriznila moćerada
ki ji ga je seveda nastavil drug edvardo kradelj po nalogi druga tita

če ge va ra (nepreverjen)

mi pa Milki Šarplaninc

In reply to by Slom (nepreverjen)

Starejše novice