*Fotografija je simbolična
Vladni govorec Jelko Kacin je predstavil aktualno stanje glede bolezni COVID-19.

Vladni govorec je dejal, da je današnja epidemiološka slika zaskrbljujoča, a da številke odsevajo napovedi in pričakovana.

"Se je pa potrebno zavedati, da se število okužb v prihodnjih dneh še lahko poveča tudi število bolnikov, ki bodo potrebovali bolnišnično oskrbo," je opozoril in napovedal vzpostavitev covid oddelka v Splošni bolnišnici Celje z jutrišnjim dnem. 

V tem trenutku so sicer epidemiološka poizvedovanja še v teku, znano pa je, da sta pri včerajšnjih okužba le dva primera uvožena, 48 primerov je lokalni vir okužbe, 20 okužb pa je neznanega vira. Po mnenju Kacina je spodbudno, da število okužb neznanega vira upada, kar pomeni, da so državljani številne pozive k sodelovanju z epidemiologi vzeli resno.

Kacin pa opozarja na nove okužbe v domovih za ostarele, novo žarišče je tako v Rogaški Slatini, kjer je okuženih 13 stanovalcev in trije zaposleni. Deset jih je bilo iz doma premeščenih v Splošno bolnišnico Novo mesto, danes je na vrsti razkuževanje doma in priprava na razselitev stanovalcev po conah. Ministrstvo za delo sicer pripravlja dodatne ukrepe za domove, ki jih bodo predstavili na jutrišnji novinarski konferenci. 

Primer dobre prakse

Kot vzgled odgovornega, učinkovitega in pravočasnega ravnanja so že včeraj izpostavili občino Pivko, kjer je eno izmed žarišč koronavirusa v Sloveniji. Danes je župan Robert Smrdelj predstavil ukrepe, ki zajemajo zaprtje športnih objektov za deset dni in odpoved prireditev, za katere daje soglasje občina. Hkrati so dali apel, da naj se tudi vse zasebne zabave in dogodki prestavijo.

Trenutno imajo sicer 18 aktivnih okužb, po besedah župana pa se občani zavedajo, da je situacija resna in se striktno držijo ukrepov, ponekod celo po ulicah nosijo maske, kar niti ni zahtevano. 

Krizna skupina o novih ukrepih

V nadaljevanju je Kacin v odgovorih na novinarska vprašanja potrdil, da je podaljšanje veljavnosti turističnih bonov ena izmed možnosti in bo vlada o tem razpravljala v okviru razprave petega protikoronskega zakonodajnega paketa. Zvečer pa se bo sestala tudi krizna skupina vlade, ki bo odločala o morebitnih dodatnih ukrepih za zamejevanje širjenja koronavirusa.

"Zagotovo je na mestu, da je treba zaostriti nadzor, resna pa bo razprava tudi, ali se zameji obratovalni čas lokalov do 22. ure in ne več čez, ko je samokontrola verjetno manjša kot do takrat," je pojasnil vladni govorec in razkril, da so na mizi še nekateri drugi, ki so operativno izvedljivi in nekateri, ki rabijo nekoliko več časa za vpeljavo.

Med njimi je omenil ukrep, ki naj bi veljal v nekaterih državah zahodne Evrope, in sicer da v vsakem lokalu vodijo evidenco gostov, za primer, če bi se med gosti pojavila okužba, da bi lahko obvestili vse, ki so v tem času bili v lokalu. 

"Če želimo kaj takega storiti, moramo prej zagotoviti orodja, da bi te podatke lahko tudi sprocesirali," je dejal Kacin in izpostavil ustanavljanje klicnih centrov Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

NIJZ je sicer danes tudi dopolnila priporočila, ki ponovno dovoljujejo tiskane medije v lokalih.

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Prekmurjejelep… (nepreverjen)

Gostilne so nej tak problem kak na primer McDonald's ali pa hamburger kebab bajte. V gostilni sedi vsak za svojo mizo, ko na primer kebab bajte v koloni dostikrat cakajo. Pajdo na primer delajo 3je notri in noben si ne umiva rok in nic

Rikardo (nepreverjen)

Prejšnji keden še nej blo nevole, niti okužb neje blo tak dosti, zaj pa kar naenkrat zaskrbljujoče stanje.. v roki enga kedna... beeeeee ovčke

Janez 78 (nepreverjen)

Takšne osebe kak si ti, si ne zaslužijo potomcof. Bouga ženska pa deca

In reply to by Rikardo (nepreverjen)

tupi (nepreverjen)

haha lolek :)

In reply to by Rikardo (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

Največji vir okužb je POČIVAVČER turizem, ki ga sponzorira vlada Janeza Janše. A te informacije Kacin, Janša, Krek in Beovička ne bodo izdali, to bodo skrivali. Vse dugo krivijo, celo pogrebe, le počivavčer turizma ne. A ne skrbite, za to bodo odgovarjali, ko izgubijo oblast. S tem svojim vavčer turizmom ogrožajo celotno slovensko populacijo zato jih po koncu oblastniške dobe čaka ljudska pravica.

Bindi (nepreverjen)

Pivka je naenkrat primer dobre prakse? Pred dvema dnevoma smo vidli v poročilih, ka eni okuženi ignorejrajo karanteno, pa se sprehajajo po mesti pa kupuvlejo v bautah.

Margejca (nepreverjen)

Karl marx največji problem so naši sendvič turisti, keri so bilij v hrčkolandiji

Banda. . (nepreverjen)

Največji problem je to ka problema sploh nega.

In reply to by Margejca (nepreverjen)

Sansalitto (nepreverjen)

Gostilne do zaprli ob 22h, te do pa rogovili naprej ger indri, ka nedo meli nikan iti. Privlečejo celo družbo domov, pa rogovilijo tan, ka cela ulica nema mejra. Mi v Finzgarjevi smo to občutili že dostakrat

Lažnivi Kaco (nepreverjen)

Virus cejli den počiva ka te lejko zvečer po 22:00 uri ide v akcijo in napada nič hudega sluteče ljudi. Ob 21:59 še lejko sediš v gostilni, čez minuto ali dve pa s tem že ogrožaš sebe in celo populacijo. Iden zdaj bruhat...

nithdil (nepreverjen)

jaz bi mojega učitelja dal v dom
sedaj ko je korona

[email protected] (nepreverjen)

naj si malo poglednejo kaj se dogaja v cerkvah ,na birmah in kaj se je dogajalo na brezju in jim bo takoj jasno od kod toliko okuženih,ker na teh cerkvenih obredih se nihče ne drži predpisov in odlokov

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice