Poznamo najmanj dvajset vrst ambrozije, najbolj razširjena pa je pelinolistna ali kratka ambrozija, ki je tudi najbolj razširjena vrsta ambrozije v Sloveniji.

Cvetni prah pelinolistne ambrozije povzroča različne alergijske bolezni, najpogosteje sezonski alergijski rinitis.

Koncentracija cvetnega prahu v zraku, ki je višja od 20 zrn v m3 zraka, je za osebe, preobčutljive za ambrozijo, obremenilna in lahko izzove simptome bolezni. Cvetenje ambrozije namreč zelo dobro sovpada s povečanim povpraševanjem po zdravilih, ki blažijo te simptome in znake.

Ambrozija lahko povzroča tudi alergijsko astmo, vnetje očesne veznice in redko kontaktni dermatitis ter urtikarijo

Ljudje, ki so občutljivi na ambrozijo in pri katerih se v času cvetenja pojavi alergijski rinitis opisujejo naslednje simptome in znake:

  • kihanje,
  • smrkanje,
  • voden izcedek iz nosu,
  • zamašen nos, 
  • izguba voha,
  • otečene veke,
  • oteženo dihajo,
  • kašelj.
     

Za kakšno rastlino pravzaprav gre?

Je enoletna grmičasta bujno razrasla rastlina, ki zraste od 1,0 do 1,5 m ali celo 2 m višine. Steblo je pokončno, razvejano ter poraslo z gostimi dlačicami. Listi so deljeni in prav tako odlakani. Rumeni cvetovi so v obliki grozdastega socvetja na vrhu stebla in stranskih vej.

Ambrozijo so v 19. stoletju, verjetno z uvozom kmetijskih pridelkov in ptičje krme, zanesli v Evropo. Kot precej invazivna rastlina se predvse zadnjih 25 let hitro širi tudi po Sloveniji. 

Cvetenje in sproščanje peloda se začne v sredini julija in traja do konca oktobra (maksimum v avgustu in prvem delu septembra). Odvisno je od gibanja temperature rastišč in od tega, ali so bile rastline prizadete zaradi košnje.

Pelodna zrna imajo zelo dobre aerodinamične lastnosti, saj lahko s pomočjo vetra, ki opravlja vlogo opraševalca, prepotujejo tudi razdalje večje od 100 km. Največja koncentracija pelodnih zrn je v krogu 1 km okrog rastline.

Pravilna uporaba zdravil za samozdravljenje; svetuje Bojan Madjar iz Pomurskih lekarn

Predvsem ob srbenju ter kihanju, pa tudi izcedku iz nosu priporočamo zdravilo z antihistaminikom, ki ga zaužijete skozi usta, običajno enkrat na dan. Kljub temu, da tako zdravilo zaužijemo skozi usta, učinek praviloma zaznamo hitro (v eni uri).

Ta zdravila blažijo tudi težave z očmi (srbenje, solzenje), ki so pogosto sočasno prisotne. Niso pa uspešna ob zamašenem nosu. Če ste ob uporabi tega zdravila zaspani ga vzemite zvečer.

Ob zamašenem nosu priporočamo kapljice ali pršilo za nos, ki vsebuje dekongestiv. Tega zdravila ne smete brez posveta z zdravnikom uporabljati dlje kot 5 do 7 dni. Dekongestivi so tudi v tabletah, a niso primerni za bolnike z boleznimi srca, s povišanim krvnim tlakom, povišanim očesnim tlakom, povečano prostato in s sladkorno boleznijo.

Predvsem ob izcedku iz nosu ali zamašenem nosu, pa tudi ob kihanju, srbenju lahko uporabite pršilo s kortikosteroidom, ki deluje proti vnetju in tako odpravlja vse simptome alergijskega rinitisa, saj blaži tudi težave z očmi. Pri uporabi tega zdravila se poln učinek izrazi šele čez nekaj časa, predvsem ob nepravilni uporabi lahko pride do krvavitev iz nosu.

Priporočamo tudi uporabo fiziološke rastopine v obliki kapljic ali pršila za nos. Uporabo priporočamo pred aplikacijo zdravil za nanos na nosno sluznico (npr. pršila z dekongestivom ali kortikosteroidom), da očistite nosno sluznico. Fiziološko raztopino pa lahko uporabljate tudi tekom dneva, saj s pomočjo nje sperete alerggene iz nosne sluznice in tudi na ta način pomagate pri zmanjševanu simptomov.

Preprečevanje in lajšanje simptomov alergijskega rinitisa povzročenega z ambrozijo brez uporabe zdravil

Večina rastlin sprošča cvetni prah v zrak v zgodnjih jutranjih urah, najvišja koncentracija je največkrat dosežena v dopoldanskih in zgodnjih popoldanskih urah.

Na obremenjenost s cvetnim prahom vplivajo tudi vremenski pojavi, saj naraste ob lepem, toplem vremenu in v rahlem vetru, zmanjša pa se ob padavinah, močnem vetru ter nizkih temperaturah.

Ob večji obremenjenosti s cvetnim prahom svetujemo zadrževanje v zaprtih prostorih, imejte zaprta okna v stanovanju in avtomobilu.

Ne spreglejmo pa, da lahko v prostore cvetni prah prinesemo pritrjenega na obleko, čevlje in lase, domači ljubljenčki pa na kožuh, zato se stuširajte in zamenjajte oblačila ko pridete od zunaj v zaprt prostor.

Najučinkovitejši ukrep pri lajšanju težav z alergijami je odstranitev alergena.

Pri alergiji na ambrozijo nam to nalagata Zakon o zdravstvenem varstvu rastlin in Odredba o ukrepih za zatiranje škodljivih rastlin iz rodu Ambrosia.

Pomembno je, da v primeru najdbe ambrozije pravočasno izvedemo ukrepe zatiranja in s tem preprečimo začetek njihovega razširjanja.

Če vas v to že ne prepriča uredba, pa naj vas vsaj čut za sočloveka.

Mnogim namreč cvetni prah bistveno zmanjša kvaliteto življenja in jih zapre med štiri stene v letnem času, ko je bivanje zunaj zelo prijetno.

Preprečevanje – odstranjevanje rastline

Opisano ne preseneča, da pelinolistna ambrozija (Ambrosia artemisiifolia L.) in druge sorodne neofitne vrste iz rodu Ambrosia sodijo med škodljive rastline, za katere je v Sloveniji predpisano obvezno zatiranje na podlagi spremembe Zakona o zdravstvenem varstvu rastlin.

Vsi imetniki zemljišč morajo v skladu z navedenim zakonom in Odredbo o ukrepih za zatiranje škodljivih rastlin iz rodu Ambrosia sami odstranjevati ambrozije s koreninami vred ali odstraniti njihov nadzemni del na način, da se rastlina ne obraste več.

Prav tako morajo imetniki zemljišč opraviti nadaljnja redna opazovanja zemljišč v rastni dobi do konca septembra. Ker se pri nas pelinolistna ambrozija po košnji zelo hitro obrašča, je treba košnjo ali druge ukrepe zatiranja izvajati celo rastno dobo, da preprečimo širjenje in nastanek novih semen. Imetniki zemljišč so torej dolžni poskrbeti, da ambrozija ne cveti in ne semeni.

Starejše novice