Slika je simbolična.
Božič in novo leto sta za nami, zato se mnogi sprašujejo, kdaj je pravi čas, da pospravijo božično drevo in ostalo dekoracijo. Nekateri božično drevo pospravijo 6. januarja, drugi že pred novim letom.

S praznikom svetih treh kraljev, ko se kristjani spominjajo treh modrecev, ki so šli obiskat novorojenega Jezusa ter mu prinesli darila, se zaključuje božični čas.

Krščanska tradicija veleva, da naj bi božično drevo, okraske in lučke pospravili 12. noč po božiču, na praznik svetih treh kraljev.

Nekateri verjamejo, da če božično drevo in ostalo dekoracijo pospravimo prej ali pozneje, bomo imeli celo leto smolo. Če drevesa ne uspemo pospraviti ta dan, pa naj bi ga pustili stati do 2. februarja, ko je svečnica. Do takrat bi morali pustiti tudi jaslice.

Po manj znani tradiciji pa naj bi božično drevo pospravili pred novim letom, saj nekateri verjamejo, da božično drevo, ki na novo leto še stoji, prinaša nesrečo.

V Vatikanu božično drevo stoji do svečnice

V Vatikanu je tradicijo postavljanja božičnega drevesa na Trgu svetega Petra začel papež Janez Pavel II, in sicer leta 1982.

Ker je bil papež rojen na Poljskem in je tam običaj, da božična drevesa pospravijo šele na svečnico, se je podobna tradicija uveljavila tudi v Vatikanu.

Umetno drevo pospravimo do naslednjega leta, iz živega naredimo dekoracijo ali ga znova posadimo

Če je naše drevo umetno, ga preprosto pospravimo in shranimo za naslednje leto.

Če pa je okrašeno božično drevo živo, imamo glede njegove ponovne uporabe ali reciklaže več možnosti. V primeru, da smo okrasili drevo, ki še ima korenine, ga lahko ponovno posadimo in opazujemo, kako bo raslo do naslednjega božiča, ko ga bomo spet potrebovali.

Če smo kupili posekano drevo, lahko iz njegovih vej naredimo venec.

Veje lahko uporabimo kot izolacijo tal, da bodo spomladanske čebulice in cvetlice lažje rasle. Iz božičnih dreves lahko naredimo tudi kompost iz lesnih sekancev. Če nimamo drobilnika, lahko drevo razrežemo na manjše dele s škarjami, deblo pa razžagamo. 

Komentarji (10)

JJJ (ni preverjeno)

Jutri je pravi božič po starem koledarju

Hjeba (ni preverjeno)

Kak so važna gnesden pravila in običaji hjebenog okraševanja ka mo zaradi toga bole zdravi in srečni? Nouri svejt

vfghjz (ni preverjeno)

ne razmin lidij vsi postavlajo božič večina pa ne vrvle v boga in božič postavimo zato ka vrvlemo v boga.Če pa ste proti veri pa bogizakoj za vraga postavlate drevo v sobo??

Krk (ni preverjeno)

Ne razmis?zalostno.Pravi se mu tudi Novoletna jelka in ni mus ,da postavis spodaj jaslice.Okrasevanje Novoletne jelke nima nobene veze z Bozicem.Novoletno drevo so okrasevali ze stari pogani,cerkev si jo je le prilastila za okrasevanje za Bozic.Malo pogugglaj po netu in bos razumel.Pa lep dan ti zelim.

In reply to by vfghjz (ni preverjeno)

urška rules (ni preverjeno)

lažeš običaj izhaja iz latvije in to v čaščenje sv bonifacija nato so ga prevzeli nemci-protestantje in to v čast rojstvo jezusa in ni nobeno novoletna jelka pač ba božična,lahko pa si bedak in prirediš po svoje

In reply to by Krk (ni preverjeno)

Krk (ni preverjeno)

Pogugglaj zgodovina in obicaji.

In reply to by urška rules (ni preverjeno)

Krk (ni preverjeno)

Pogugglaj zgodovina in obicaji.

In reply to by urška rules (ni preverjeno)

vrvlek (ni preverjeno)

Seveda ne razmiš, ker pač ne dojemaš stvarnoga svejta okoli sejbe. Razmiš pa seveda brezmadežno spočetje, vstajenje od mrtvih, vnebohod in spreminjanje vode v vino. To pa razmiš?

In reply to by vfghjz (ni preverjeno)

asdasad (ni preverjeno)

vrvles ali ne,mene so isto tak napravili

In reply to by vrvlek (ni preverjeno)

urška rules (ni preverjeno)

ti ne ločiš običaja od živlenja sama žalost običaj je tudi božičnica pa ti je jasno kaj to nemaš problema z tem običajem

In reply to by vrvlek (ni preverjeno)

Starejše novice