Požar bi se lahko končal tragično, saj iz bloka vodi le en izhod, hodnike pa je v nekaj minutaj zajel gost dim. Štirje otroci so še vedno v bolnišnici.

Ponoči okoli 22.49 je v naselju Sladki Vrh v občini Šentilj zagorelo v kletnih prostorih stanovanjskega bloka. Zagoreli so stari posteljni jogi vložki in odpadno pohištvo. Posredovali so gasilci PGD Paloma, Šentilj in Gasilska brigada Maribor, ki so ogenj pogasili in prezračili prostore. A le hiter odziv gasilcev je rešil življenje več kot stotim prebivalcem bloka, saj je zagorelo pri edinem izhodu iz stolpnice. Dim je v trenutku zajel vso notranjost stolpnice.

Je požar res podtaknila stanovalka?

Šest oseb, predvsem otrok, ki so se nadihali dima, so reševalci prepeljali v UKC Maribor, kjer še ostajajo še štirje otroci. Vse kaže, da je požar, ki bi se lahko končal podobno tragično kot v londonski stoplnici Grenfell Tower, podtaknila ena od stanovalk. Domačini si še niso opomogli.

»Strah, groza ... Res. Ker sploh nisem vedela, za kaj se gre. Potem pa so vsi ven leteli. Komaj sem dol prišla, tak me je dušilo,« se spominja ena izmed stanovalk Renata Letonja.

»Vohala sem dim in sem šla na okno pogledat, od kod bi lahko kaj smrdelo, kje kurijo zunaj. Te pa je gospod z gasilnim aparatom že gasil tu zunaj,« pa dodaja domačinka Gabrijela Vuga.

Štirje otroci še vedno v bolnišnici

Žarišče samega požara je še pred prihodom gasilcev prvi začel gasiti eden izmed stanovalcev. »Ko smo prileteli sem, so dejansko ljudje še panično zapuščali stolpnico, bilo je ogromno dima zunaj, vsi so pokašljavali,« opisuje Valentina Ošlovnik, podpoveljnica PGD Paloma Sladki Vrh. Vse hodnike stolpnice, tudi nekatera stanovanja, je v nekaj minutah zajel dim, se spominjajo prestrašeni stanovalci. Več kot sto stanovalcev je po zadimljenih hodnikih steklo do edinega izhoda. Zaradi vdihovanja dima so šest oseb prepeljali v bolnišnico, najbolj so bili izpostavljeni otroci.

»En otrok je bil star tam nekje deset dni, ena je bila tri tedne, pa en je okrog dva meseca, to so bili mali otroki, en fantek je bil okrog štiri leta,« še dodaja Ošlovnikova. Vsi štirje so še vedno v bolnišnici. Med njimi tudi tri tedne stara vnukinja gasilke, ki je pomagala reševati ljudi: 

»Že sam poziv, ko vidiš naslov, veš, kdo je tam in da je mali. In vemo, da je za take male otroke dovolj samo nekaj vdihov ogljikovega monoksida in so lahko velike posledice.«

Policija potrdila: Ena oseba je bila v pridržanju

A domačine še najbolj boli, da naj bi požar podtaknila ena izmed stanovalk, stara okoli 35 let. Slednjo je po naših informacijah že takoj po požaru pridržala policija, a so jo danes domačini že videli sprehajati se po Sladkem vrhu. V času domnevnega požiga naj bi bila pijana.

Da je bila ena oseba v policijskem pridržanju so za Mariborinfo potrdili tudi na Policijski upravi Maribor, a podrobnosti zaradi preiskave ne razkrivajo.

Medtem pa stanovalce na skorajšnjo tragedijo spominjajo zoglenele vzmetnice in neznosen smrad.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
- (nepreverjen)

Zakaj pa blok ni imel zasilnega izhoda ali požarnih stopnic?

Starejše novice