*Fotografija je simbolična
Že nekaj časa po spletu krožijo govorice, da naj bi država krila stroške za pogrebe umrlih, ki umrejo zaradi koronavirusa.

Na družbenih omrežjih pri nas, pa tudi v tujini, se že nekaj časa pojavljajo bizarne teorije, da naj bi svojcem umrlih ponudili kritje stroškov pogreba, če podpišejo, da je razlog smrti koronavirus.

Nepreverjene informacije so se razširile tudi v domovih za starejše. Pred časom pa jih je na Twitterju zanikal v.d. direktorja Urada vlade za komuniciranje Uroš Urbanija

Govorice zanikali vsi 

Nepreverjene informacije, za katere ni dokazov, se širijo tudi v domovih za starejše. Kot je za STA zatrdila direktorica Doma upokojencev Idrija Urška Močnik, državnega financiranja pogrebov ni zasledila v nobenem dokumentu ministrstev, s katerimi imajo stike.

Za STA so navedbe zanikali tudi na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki pa so hkrati spomnili, da v Sloveniji obstajata dve obliki denarne pomoči socialno šibkejšim ob smrti družinskega člana - pogrebnina in posmrtnina, ki sodita v resor ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Gre za pravici, ki sta vezani na dohodkovni cenzus in sta namenjeni socialno ogroženim ne glede na vzrok smrti. Kakor vse ostale pravice iz javnih sredstev, se tudi ti uveljavljata na centrih za socialno delo, in sicer v roku enega leta po smrti svojca. 

STA je o govoricah preverjala tudi v nevladni Hiši Ljubhospica, ki se ukvarja s paliativno oskrbo. Z njimi niso seznanjeni, pa tudi sicer med njihovimi stanovalci doslej ni bilo nobenega okuženega z novim koronavirusom. Da so svojci tisti, ki plačujejo za pogreb, so potrdili tudi v ljubljanskem javnem podjetju Žale, po poročanju STA. Ob tem so za STA dodali, da protokol pokopa ostaja enak za vse, ne glede na vzrok smrti.

Na Sobotainfo pa smo zadevo preverili tudi pri Pogrebništvu Banfi, kjer smo nam ravno tako zanikali te navedbe in potrdili, da tovrstnih ponudb niso dobili ter da gre zgolj za govorice. 

Prenos okužbe tudi s strani umrlega?

Nacionalni inštitut za javno zdravje je sicer izdal priporočila za postopanje z umrlim s covidom-19 ali s sumom, da je imel to bolezen. Obstaja namreč relativno tveganje za prenos okužbe in je zato pri ravnanju s truplom osebe, ki je umrla v obdobju kužnosti, potrebna posebna skrb.

Po navedbah inštituta je ob premeščanju umrlega možen iztis majhne količine zraka iz pljuč, edemske tekočine ter vsebine v ustih ali nosnicah, kar lahko predstavlja tveganje za prenos okužbe, piše STA.

V priporočilih za ravnanje z umrlim s to boleznijo ali s sumom nanjo v pogrebnem zavodu je dodatno odpiranje sanitarnih vreč z umrlim pred pokopom ali upepelitvijo odsvetovano. Pri pripravi umrlega na pogreb v krsti ali na upepelitev pa je treba imeti osebno varovalno opremo, navajajo na inštitutu.

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Peter b (nepreverjen)

Saj istina nikoli ne pride na svetlo .Normalno ,da se bo vse zanikalo istina pa je drugačna.

100-100 (nepreverjen)

Če ti poznaš istino jo kak pravi moški tüj povej, či si pa eden od tej drekmešašov te pa boj rajši tüo.

In reply to by Peter b (nepreverjen)

Peter B (nepreverjen)

100-100 ............Dosti ljudi je imelo ze od marsi cesa dokaze ampak ko jih predas jih za to placani unicijo in je konec nikomur nic .Najvec dreka zmejsate in pogejte ti in tebi enaki

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Meni ednaki gučijo istino, ne nakladajo, ne mutijo. Povej eden primer , vütro bon san šou pa tou raziščen in dan v novine. Ajde napravi tou, neboj Janezek.

In reply to by Peter B (nepreverjen)

Odrancar... (nepreverjen)

Kero tele de pa pravlo ka so zvali.... ej glupani novinarski, če te ne najdejo s prston v marmeladi, si nej kriv... isti sistem, n3ga dokazof, nega krivde... konec... kda pa njin je sogovornik pravo ka de jih snemo pa so odlozili telefon..

podgan (nepreverjen)

Odrancar tocno tak .Dobili so jih z prstami v marmeladi pa so vse zatafnjali in pomeli ta pod tepij nek ka bi zdaj to sto pripoznal

In reply to by Odrancar... (nepreverjen)

Lokalec (nepreverjen)

Seveda so, golazni, od kolega stric umrl,naj mu bo lahka zemlja, možganska kap pa so jim omenili, ka do stroške krili, če lajko korono navedejo, dajte no, celi svet manipulera z nami, kak zgleda, narod pa vse vrvle, ka mediji vküp znapišejo

Starejše novice