*Fotografija je simbolična
Angleška različica močno prevladuje in je izpodrinila vse ostale. V Sloveniji so sicer včeraj uradno potrdili prvi primer indijske različice koronavirusa, a zaenkrat ne kaže, da bi se ta različica širila.

Angleška različica je dosegla zelo visok delež med vsemi različicami in jih izpodrinila. »Res pa je, da angleška različica pri nas ni povzročila tako hudega epidemičnega vala, kot v nekaterih drugih državah,« je povedala Tjaša Žohar Čretnik, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Angleška različica novega koronavirusa je dosegla že 97,5-odstotni delež v državi. To je pokazalo sekvenciranje vzorcev, ki so jih pridobili tako iz okužene populacije kot iz odpadnih voda, torej iz čistilnih naprav.

Stanje na čistilnih napravah v Ljubljani, Mariboru, Domžalah in Kopru je stabilno. Padec količine virusa ugotavljajo v šaleški dolini in Celju.

PREBERITE ŠE:

Ostale različice virusa se ne širijo

Prirast angleške različice je dobrih 1000 primerov od prejšnjega tedna, nigerijska različica pa je ostala na istem številu, kot prejšnji teden.

Tudi ostale različice, ki jih epidemiologi skrbno spremljajo, kot sta brazilska in južnoafriška, ostajajo zamejene pri zelo nizkih številkah.

Potrdili prvi primer indijskega seva

Indijska različica je v svetu prisotna od oktobra lani, v Sloveniji smo prvi primer potrdili pri vzorcu iz 20. aprila. Okužena oseba je pripotovala iz Indije in bila od vstopa v državo v karanteni, obstaja pa možnost, da se je okužil tudi njen sorodnik, a to še ni potrjeno.

Kot pojasnjuje Žohar Čretnikova, dodatnih primerov indijske različice po tem niso ugotovili. Tako za zdaj ne kaže, da bi se ta virus širil. »Če bi se okužba širila, bi to zaznali,« dejala in poudarila, da se pregleduje velik del vzorcev.

Okužena oseba je sicer po podatkih direktorice nacionalnega laboratorija bolezen prebolela v blagi obliki.

Ali se bo indijska različica razširila, bo znano v prihodnjih tednih

Po podatkih iz Velike Britanije naj bi sicer bila indijska različica vsaj tako nalezljiva kot angleška. A v praksi o tem, kako se bo neka različica uveljavila, odloča več faktorjev – poleg lastnosti virusa tudi lastnosti gostiteljev in ukrepi v veljavi ter stopnja upoštevanja ukrepov. 

Dejanske lastnosti indijske različice bo treba še preučiti, je povedala Žohar Čretnikova. Dodaja, da je tudi težko oceniti v kolikšni meri je odgovorna za katastrofalno stanje v Indiji.

Izven Indije je ta različica najbolj prisotna v Veliki Britaniji, kjer so zabeležili nekaj več kot 500 primerov, smrtnega primera še niso potrdili nobenega. 

Ali se bo indijska različica pri nas uveljavila ali ne, bodo po besedah Žohar Čretnikove pokazali prihodnji tedni.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice