Slika je simbolična.
Slovenija je v začetku leta imela 2.107.180 prebivalcev oziroma 0,1 odstotka manj kot leto prej. Lani se je tako število prebivalcev zmanjšalo za skoraj 1800, kažejo najnovejši podatki Statističnega urada Republike Slovenije.

Po podatkih Statističnega urada se je število državljanov Slovenije lani zmanjšalo za 5600, število tujcev pa se je povečalo za 3800. V Sloveniji je 1. januarja prebivalo 1.057.695 moških in 1.049.485 žensk. Delež žensk med državljani Slovenije je znašal 51,1 odstotka, ta delež sicer zelo počasi upada že več let, med tujimi pa 35,5 odstotka. Po več kot dveh letih upadanja delež tujk od 1. aprila 2020 po podatkih Statističnega urada spet narašča.

Po začasnih podatkih za lansko 4. četrtletje je bil naravni prirast negativen (-2073), selitveni prirast pa pozitiven (545). Med oktobrom in decembrom se je rodilo 4647, umrlo pa je 6720 prebivalcev. Število rojenih je bilo za 166 (štiri odstotke) višje, število umrlih pa za 1716 oz. 20 odstotkov nižje kot v enakem obdobju leta 2020. Vrednost naravnega prirasta na 1000 prebivalcev se je v enem letu skoraj prepolovila: z -7,5 na -3,9.
 

Več ločitev in selitev

V zadnjih treh mesecih lanskega leta je zakonsko zvezo sklenilo 780 parov ali 69 oz. 10 odstotkov več kot v istem obdobju 2020, razvezalo pa se je 567 parov ali 169 oz. 42 odstotkov več.

Registriranih je bilo 28.092 notranjih selitev ali za 35 odstotkov manj kot v istem četrtletju 2020. Takrat je bilo visoko število notranjih selitev v veliki meri povezano z ukrepi za zajezitev širjenja covida-19 (prijave spremembe prebivališča ob prepovedi gibanja med občinami).

V opazovanem obdobju se je k nam priselilo 6662 prebivalcev. To je 100 ali 1,5 odstotka več kot v istem obdobju 2020. Odselilo se je 6117 prebivalcev ali za 20 odstotkov več. Število odseljenih državljanov Slovenije (1518) je bilo nižje od števila odseljenih tujih državljanov (4599).

Selitveni prirast tujih državljanov je bil pozitiven (za 1344), medtem ko je bil selitveni prirast državljanov Slovenije negativen; iz države se je namreč odselilo 799 Slovencev več, kot se jih je vanjo priselilo.

Komentarji (34)

čččč (ni preverjeno)

Saj pa Ukrajinci in lubeničari to nadoknadijo

tuncika

Ne bo držalo..........ravno danes je bila objavljena novica o slovenski materi, ki je rodila 13-ega otroka............in kljub vsemu izgleda kot mladenka. Mladim umaknite mobitele iz rok, preženite LGBT iz šol, nastavite novo družinsko, prijazno politiko...............in številke bodo šle navzgor.

kuntakinte (ni preverjeno)

... Holoubova politika je za migrante osmojene pa LGBT ... svoboda je tü ... pa izumrtje Slovencov tüdi ...

In reply to by tuncika

. (ni preverjeno)

tuncika ja 13 dicej kere mo mij hranili, tou je nej normalno.

In reply to by tuncika

kuntakinte (ni preverjeno)

... tij boš hrano nekoga... ka san sebe ne ladaš ...

In reply to by . (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

tuncika ja 13 dicej kere mo mij hranili, tou je nej normalno.

In reply to by tuncika

tutu (ni preverjeno)

S ten "preženite LGBT iz šol" ste pa rejsan že tak dosadni... Kak da bi to, ka v šoli povejo, ka obstajajo homoseksualne, biseksualne in transseksualne osebe, povzročalo menšo rodnost... Naša družba s ten sicer pripomore k tomi, ka si lidgej dejansko vupajo priznati svojo spolno orientiranost. Nekda časa so nej smeli oz. nej mogli in živeli v heteroseksualnih družinaj, meli dejansko deco, a bili nesrečni. A to vi ščete? Par decej več za to, ka je isto število oseb nesrečnih? Pa poleg toga, ka svojo nesrečo lejko hitro prineseš dale in s ten vplivaš na otroka (in ženo/moža). Kar lejko na dukši rok tudi slabo vpliva na nadaljnjo rodnost. Super so tej vaše rešitve, LGBT iz šol de sigurno vse rešo...

Če si malo razgledani, hitro ugotoviš, ka je glaven vzrok za menje rodnosti: RAZVITOST/STANDARD! Tu pa ste glih lidgej prave politične smeri glasni: celi čas ščeti razvoj in gospodarstvo in delo, a se te čuduvati, zakoj folk nešče meti decej. Ja, što de pa mel deco, če pa so življenjski stroški visiki, če se življenjski stroški vedno bole višajo kak plača, če si nemreš kupiti stanovanja brez ka bi se zapufo za 50 let, če ti najemnina zeme pol plače, če moreš delati cele dneve in dete zaradi toga vidiš dvej vri pred spanjon, če pa smo okolje do konca uničili in našon pomladki pretijo učinki segrevanja Zemle. To so ti pravi vzroki. Mobitel do določene mere tudi. Predvsem Tinder in podobne aplikacije dejansko škodijo družbi na podlagi razmerij in družin. Ampak to je druga zgodba. Ampak nej ka bi slučajno krajšali delavnik doj iz 40 vr na keden. Nej ka bi slučajno napravili kaj pri stanovanjski politiki, regulerali najemnine, ker to predlaga Levica. Pa še nekapitalistično je. Okoljska politika je itak skrajno levičarska in "sigurno neje tak hudo kak gučijo strokovnjaki"...Pa podobne reči.

In reply to by tuncika

dan OF (ni preverjeno)

Ne serji. Mladi imajo cilj čimdlje uživat na polno koliko se da. Otroci in vezanje so jim v napoto.
Imeti spodobno plačo, živeti pri starših in posledično ostane skoraj ves zaslužek.
In potem se partnerja dobivata enkrat tukaj drugič tam. Ga na polno žurata in zapravljata.
O otrocih pa sploh ne razmišljata. Danes mladi hočejo lagodno živeti.

In reply to by tuncika

huehue (ni preverjeno)

valda ka ščemo lagodno živeti, po ton kak ste nam boomerji zjebali svet ka si eno fakin stanovanje nemre par na minimalci privoščiti zavolo nafudnjenih cen. to ali pa zakreditiranje do smrti. pa premišljavanje, ale naj kupin čistila ale jesti. smo zadosta napredna družba ka bi že zdavnaj lejko začali živeti in nej samo se preživljate. boomerji spokajte že ka mo lejko za vami svet popravili

In reply to by dan OF (ni preverjeno)

romba (ni preverjeno)

prav je tak, sama sem mlada in razmišljam čisto podobno. Otrok si sploh ne želim, kvečjemu kakšni časi prihajajo si želim da je otrok čim manj saj niso rožnati časi pred nami. Mladi ne razmišljamo več egoistično ampak vidimo širš sliko, in prav je tak !

In reply to by dan OF (ni preverjeno)

kuntakinte (ni preverjeno)

... vij ste pa odkrili toplo vodou ... in tou prvi na svejti ... tou normalen človik nemre vrvati ... je tou rejsan mogouče? ... ka nas je Slovencov vse menje ... ... ... Holoub že dela nouvo politiko ...

prekmurec Istvan (ni preverjeno)

Či pa čelavi diktator tak vlado ka mi nej bilo za nokoj. Zdaj pa z Goloubon mo ges delo. Včasik eno tri štiri gor včinin. Pod čelavin san mogo masko meti na malon ka san nej kovid doubo.

kuntakinte (ni preverjeno)

... z jezikon se nemrejo deca delati ... deca se delajo s pravin prekmurskin kulcon ...

In reply to by prekmurec Istvan (ni preverjeno)

kuntakinte (ni preverjeno)

... r ... namesto l ... tak ka v glavnon more biti redna šker ... eli cejak po prlečko ...

In reply to by kuntakinte (ni preverjeno)

kurzer (ni preverjeno)

Ti se lejko cejli v kurca spremeniš pa neboš sposoben dejte napraviti.

In reply to by kuntakinte (ni preverjeno)

Robocop (ni preverjeno)

Kovid verjetno tu nema nikše veze, nej tak?

Bisgec (ni preverjeno)

V času kovida se je povečalo število rojstev.

In reply to by Robocop (ni preverjeno)

FRAP (ni preverjeno)

To so rezultati dela na daljavo.

kuntakinte (ni preverjeno)

...delo na daljavo je povečalo rodnost...tou pa zatou....ka namesto zabušavanja v slüjžbi...so se nešterni doma spoumnili ka lejko tisti čas ... ka zabušavlejo...doma fukajo ... pa či glij sousido ...tak pravi moj pajdaš Vanek ...

In reply to by FRAP (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Poročilo se je 780 parov, v iston časi pa se je ločilo 567 parov. To več nema smisla. Treba ukinoti zakonsko zvezo.

Dejan svinskoglaavi (ni preverjeno)

Zmanjšuje se predvsem populacija
Ki je včasih volila kul
Vidite kako malo glasov so dobili
Nas vodja je pravičen sodnik ki dobro plačuje
In hudo kaznije

Dejan svinskoglaavi (ni preverjeno)

Babe če hočete roditi
Takojk meni na pregled mednožja

In reply to by Dejan svinskoglaavi (ni preverjeno)

Bisgec (ni preverjeno)

Upada število Slovencev, število šiptarjev, bosancev, srbov , makedoncev se je v zadnjih letih potrojilo, izvaja se GENOCID nad slovenskim prebivalstvom.

kuntakinte (ni preverjeno)

... za 10 lejt de razmerje ... Slovenci pa pritepenci ... 50:50 ... drek pa takša svoboda ...

sousidov (ni preverjeno)

V naši ulici mamo dvej familiji kero so zgriženi janšisti, od nedele že malo ne zbršejo tak čemerni okoli odijo. Sigdar so puni takšnih bedarij kak jih ti tu gor trosiš, zanimo pa je ka je pri enoj familiji samo en otrok, keri je že v srednji šouli, več pa kak sami pravijo ne nameravajo meti. Pri drugoj pa so se odločili za biznis in dece nedo meli, majo rajši dva psa. Evo, to so tisti pravi zavedni slovenci keri skrbijo za to ka nemo izumrli. Pri vseh ostalih kučaj v ulici ge smo normalni lidje pa sta dva otroka, pri dveh celo trije. Saj po eni strani je tudi tak boukše. Janšiston bi itak bilo najboukše prepovedati razmnoževanje.

In reply to by kuntakinte (ni preverjeno)

prekmurje zbudi se (ni preverjeno)

sousidov, tij tablete redno dale jemli, ka drugače rejsan pišeš nebuloze.

In reply to by sousidov (ni preverjeno)

Durokte (ni preverjeno)

Ni panike. Ko se bo z vajeti spustil kozjanski bik nas bo kmalu tri milijone.

tuncika
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Davek za "samske" osebe. Vsaj 30 % in dodatno 20 % za osebe, ki živijo in so pri koritu pri starših. Ukiniti socialni turizem, saj imate na Zavodu za zaposlovanje vse mogoče benificije. Samo delat je treba.

asdfge (ni preverjeno)

Jebeni troll si ti

In reply to by tuncika

Chhhhkkvhhn (ni preverjeno)

Cepiva delujejo ubijajo in delajo ljudi neplodne to ti je dokaz!

rojko rules (ni preverjeno)

cepiva res tudi delujejo,na morju je mene lani napadna morski pes baje zato ka sen ceplen še gnes me zasleduje pa me hoče nategniti vuni sedi cajtenge šteje pa čaka

In reply to by Chhhhkkvhhn (ni preverjeno)

Dejan svinskoglaavi (ni preverjeno)

Babe operite si mednozje
Potem pa k meni na pregled

asdasd (ni preverjeno)

Imamo problem? Število prebivalcev Slovenije upada ! Kje pa, povečati uvoz, umakniti ograje na meji in takoj bodo novi prebivalci tu, za nameček bomo pridobili novi genski material.

maja897 (ni preverjeno)

Moje življenje je spet polno sreče zaradi dr. Igbinovie. To, kar se mi je zgodilo, ni nekaj, kar bi lahko zadržal zase, ampak svetu tudi povem, da lahko tisti, ki imajo kakršne koli težave v zvezi ali zakonu, vrnejo svoje ljubljene in so spet srečni. Z ljubimcem sva imela resne težave, ki so pripeljale do najinega razhoda, saj po tem moje življenje ni bilo več isto. Na vse načine sem jo poskušal dobiti nazaj, a so bili le izguba truda in izguba časa. Nekega dne pa sem med iskanjem po internetu naletel na nekaj pričevanj o dr. Igbinovii. Stopila sem v stik z njim in mu razložila svojo težavo in bila sem zelo presenečena, kako mu je v samo treh dneh uspelo dobiti nazaj mojega ljubimca. Ob tej veliki stvari, ki se mi je zgodila v življenju, sem se odločil, da povem celemu svetu o tistem velikem človeku po imenu dr. Igbinovia. Za tiste, ki potrebujejo rešitve za svoje težave, mi je rekel, da v njegovem templju nič ni nemogoče. Zelo mu zaupam, da za vse, ki berete moje pričevanje, če potrebujete pomoč pri vrnitvi bivšega partnerja ali želite zmagati Ločitev, ga prosim kontaktirajte na email [email protected] ali pa ga dobite preko +12162022709 in viber + 12066713285 Želim ti vse najboljše

Starejše novice