FOTO: Rok Rakun, KPV
Robert Golob s poslanico ob dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Dan, ko se spominjamo združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, je praznik vseh nas, je v poslanici ob današnjem prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom zapisal premier Robert Golob. Poudaril je, da je bila združitev podlaga za novo poglavje v političnem, kulturnem in gospodarskem življenju Prekmurja.

»Čas, v katerem si je Evropa celila rane po uničujoči prvi svetovni vojni, je hkrati ponudil prostor za bolj trajne in pravične rešitve na vedno zapletenem evropskem zemljevidu. Priložnosti, da z našimi prekmurskimi rojaki za vselej zaživimo združeno, v enotni državi, si na pariški mirovni konferenci nismo pustili vzeti.

Velik del zaslug, da danes živimo znotraj skupnih meja, gre sijajnim narodnim buditeljem. Dr. Matija Slavič, dr. Jožef Klekl, Ivan Jerič in Miloš Küzmič – če omenim zgolj nekatere – so s svojim prepričljivim, z dejstvi podprtim aktivizmom ter s spretno diplomatsko žilico prispevali k uresničitvi dolgo neuslišanih strmenj preteklih generacij.

Združitev z matičnim narodom je dala prepotreben zagon za krepitev avtohtone kulture, jezikovne identitete ter narodne zavesti prekmurskega življa. Bila je podlaga za novo poglavje v političnem, kulturnem in gospodarskem življenju Prekmurja.

Danes, ko smo vedno tesneje povezani tudi v širšo, čezevropsko skupnost, je Prekmurje upravičeno sinonim za uspešno delujoč večkulturni in večverski prostor, prekmurski človek pa sinonim za spoštljivega, skromnega in solidarnega člana naše skupnosti.

Pogosto slišimo, da je Prekmurje regija rasti in priložnosti. Čas je, da smo po letih iskanja rešitev za razvojni preboj bolj konkretni in iskreni v željah, da prepoznamo in podpremo inovativnost, domače znanje ter željo po novih, trajnostnih pristopih, ki jih snujejo v regiji. Slovenska vlada je odločena, da tem ambicijam stopi naproti z željo, da se prebivalcem te čudovite regije omogoči bolj kakovostno življenjsko okolje.
Drage Prekmurke in Prekmurci, spoštovane državljanke in državljani, voščim nam lep praznik,« je zapisal. 

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
levak (nepreverjen)

Prekmurci veselo praznujte ta praznik, kajti če bi bil komunajzarski domobranec Janči na oblasti še en čas bi nas Prekmurce podaril Orbanu in bi sedaj praznovali Orbanov rojstni dan. Svoboda narodu.

Romski mačo (nepreverjen)

Povejm vam tak.Vejselo vejselo prekmurci babe vam nabijamo romski mačoti hihihihihi.
Kda moužov nega duma prekmurke držijo noge narazno pa zdihavkejo pouleg kak kobile hihihihi.
Pravijo ka majo svoje bimbote telko ka hodijo delat za drugo pa jih nemrejo ponucati ka majo premale pimpeke hihihihihi.Na pomoč pa jim tak skoučimo mi romski mačoti.

In reply to by levak (nepreverjen)

anton77 (nepreverjen)

Edijni svejtek, ka ga tej pozna je tisti den, da se njegve žepke punijo....

anton77 (nepreverjen)

Pa ne pijšte telko o ton njegvon obiski, on je z fčera na gnes že pozabo, ka Prejkmurje sploj obstaja... Žalostna realnost.

pőcek k.... (nepreverjen)

Ne vem kaj kdo ima od tega da vabi take idiote na proslavo .Nas oni poznajo samo pred volitvami po tem pa mi več za njih ne obstajamo .

of svoboda (nepreverjen)

ne verjamem da so posteno prisli na vlado

Hjdtfhhgb se tu DDV (nepreverjen)

Hvala Rusiji ! Mi edini spoštujemo naše bratje Ruše ! Izdajalci samo glumijo,ne nasedajte izdajalcem ...!

Domoljub1234 (nepreverjen)

Do zaj je niti nej znau ge je prekmurje.
Zaj ka se je zabadaf nažro,zaj se je mogouče spoumno,začasno.lolek.

Romski mačo (nepreverjen)

Povejm vam tak.Vejselo vejselo prekmurci babe vam nabijamo romski mačoti hihihihihi.
Kda moužov nega duma prekmurke držijo noge narazno pa zdihavkejo pouleg kak kobile hihihihi.
Pravijo ka majo svoje bimbote telko ka hodijo delat za drugo pa jih nemrejo ponucati ka majo premale pimpeke hihihihihi.Na pomoč pa jim tak skoučimo mi romski mačoti.

Starejše novice