Natanko 7.639 zavezancev bo dobilo nov, popravljen informativni izračun dohodnine za 2018.

Zaradi sistemske napake je Finančna uprava RS odposlala 7.639 napačnih informativnih izračunov dohodnine, so sporočili s Fursa. Napaka se je pojavila pri prejemnikih informativnih izračunov dohodnine, ki so bili del leta 2018 tudi vzdrževani družinski člani.

Napaka ne bo imela posledic za zavezance, poudarjajo. Tako bo vseh 7.639 zavezancev do 15. junija dobilo nov, popravljen informativni izračun. Vračilo dohodnine pa se ne bo zamaknilo.

Za te davčne zavezance bo prvi, napačen informativni izračun, štel za brezpredmetnega, kar bo v novem informativnem izračunu dohodnine izrecno navedeno. Vračilo dohodnine bodo davčni zavezanci prejeli najkasneje do 31. julija 2019, torej v enakem roku, kot bi ga, če se napaka ne bi zgodila, še pojasnjujejo.

Za napako kriv zunanji izvajalec

Če bodo zavezanci v novem informativnem izračunu ugotovili kakšen drug ugovorni razlog, recimo prijava dohodkov iz tujine, morajo ugovor vložiti najkasneje do 1. julija 2019. Zoper prvi, brezpredmetni informativni izračun, naj davčni zavezanci ne vlagajo ugovora, opozarjajo.

Ugotovljeno je bilo, da je napaka nastala na strani zunanjega izvajalca. Ta bo tudi nosil vse stroške, ki so povezani z odpravo napake.

Komentarji (1)

afta he (ni preverjeno)

Napaka zunanjega izvajalca??? Malo morgen!!!! Kaj pa vaša napaka, da delo zunanjega izvajalca, če je res bilo, niste prekontrolirali preden ste pošiljali odločbe. Kje so vaše notranje kontrole, svoje delo ne morete prekontrolirati, a druge pa bi kontrolirali. Res žalostno.

Starejše novice