Proizvajalci trdijo, da energijske pijače izboljšajo fizično vzdržljivost, hitrost naših reakcij in koncentracijo. Pa je temu res tako?

Nedvomno med izpitnim obdobjem po energijskih pijačah poseže veliko študentov. A te pomagajo zgolj za kratek čas, zato s kofeinom ne pretiravajte, svetuje Zveza potrošnikov Slovenije. Namesto energijskih pijač si pripravite raje kavo ali črni čaj, brez sladkorja.

Glavne sestavine energijskih pijač na našem trgu so kofein, sladkor, taurin in glukuronolakton. Po mnenju proizvajalcev so spodbujevalni učinki teh pijač posledica interakcije med različnimi sestavinami, zato samo uživanje kave naj ne bi imelo enakega učinka.

Mnoge študije narejene v preteklih letih izkazujejo pozitiven učinek energijskih pijač na osredotočenost in pozornost, kot tudi na hitrost reakcij pri časovno omejenih nalogah. Nekatere omenjajo tudi izboljšanje spomina, vendar ne v enaki meri. Ugotovitve iz množice raziskav pa kažejo le na to, da je večina učinkov energijskih pijač na kognitivne funkcije povezana predvsem s prisotnostjo kofeina. Vsebujejo ga okoli 80 miligramov na priporočeno zaužito količino, če za primer vzamemo 250 mililitersko pločevinka. Učinki ostalih sestavin - taurin in glukoronolakton - še niso dovolj raziskani, da bi lahko trdili njihove pozitivne lastnosti.

Doza kofeina je lahko hitro presežena

Visoka vsebnost sladkorja pa poskrbi da se nam koncentracija hitro poveča, a kmalu tudi popusti, zato moramo poseči po novi dozi. Približno eno uro po zaužitju bomo občutili padec sladkorja v krvi, kot tudi popuščanje učinka kofeina. Postopoma bomo postali bolj in bolj utrujeni. V kolikor še nismo končali z učenjem ali delom bomo primorani v zaužitje dodatne količine napitka.

Kofein v večjih odmerkih lahko pri posameznikih povzroči prebavne težave in anksioznost. Slabost, nervoza in tresenje se lahko pojavijo po zaužitju večjih količin kofeina (8 miligramov na kilogram telesne mase) po daljšem obdobju budnosti (40 ur). Posebej pazljivi morajo biti tisti, ki kofeina ne uživajo redno, saj je doza lahko hitro previsoka.

Uživanje energijskih pijač naj bo izjema, ne pravilo

S kofeinom in energijskimi pijačami torej pazljivo in ne vsak dan. Že zaradi prevelike vsebnosti sladkorja in povišanja krvnega pritiska, ki lahko vpliva na nastanek kardiovaskularnih obolenj, se pretiravanje odsvetuje. Kava na dan ali zvečer dan pred izpitom pa načeloma ne bo škodovala, še svetujejo pri Zvezi potrošnikov Slovenije.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Nihce (nepreverjen)

Najboljša energijska pijača Monster ali Redweiler prava energijska droga.

lol22 (nepreverjen)

Odvisno od človeka. Kolega spigej monstera pa vse trepeče.. Ge ruknen 3 če trbej pa ne čujten nikšne spremembe. Lejko tudi komaut pred spanjon. Eni pa monstera spigejo te pa ka spati nemrejo.. ka je tau za lujde.

Arrogant Bastard (nepreverjen)

Isto ge. Leko spijen 15 spricerof + 3 palinke, pa mirno zaspin brez problema. :)

In reply to by lol22 (nepreverjen)

lol22 (nepreverjen)

vrejdi majster. Si povedo svoje.

In reply to by Arrogant Bastard (nepreverjen)

Starejše novice