Slika je simbolična.
Trenutno smo v obdobju, ko se dvigujejo cene vseh materialnih dobrin, od goriva pa vse do osnovnih življenjskih potrebščin, cene le teh so v preteklem mesecu narasle za več odstotkov. 

V zadnjih mesecih smo bili priča enormnemu dvigovanju cen hrane, goriva, oblačil. Kako dolgo bodo še cene naraščale in kaj je razlog za to?

Cene življenjskih potrebščin narasle za skoraj 7 odstotkov

Po podatkih Statističnega urada Slovenije smo bili v preteklih mesecih deležni visoke stopnje inflacije, kar je pripomoglo k dvigovanju cen na vseh področjih. Zaradi tega so se dvignile tudi cene osnovnih življenjskih potrebščin.

V enem letu so se cene le teh v povprečju zvišale za kar 6,9 odstotka. Povprečna 12-mesečna rast pa je bila 4-odstotna. Za primerjavo z lanskim letom, ko smo imeli v enakem obdobju zgolj −0,3-odstotno rast.

Cene blaga so bile v povprečju višje za 7,9 odstotka, cene storitev pa za pet odstotkov. Blago dnevne porabe se je podražilo za 9,1 odstotka, trajno blago za 8,8 odstotka in poltrajno blago za 2,7 odstotka.

Tekoča goriva dražja za več kot 35 odstotkov

K letni inflaciji so največ prispevale višje cene naftnih derivatov ter hrane in brezalkoholnih pijač. Tekoča goriva so se podražila za kar 35,9 odstotkov ter goriva in maziva za osebna vozila za 29,6 odstotkov, cene hrane in brezalkoholnih pijač pa so bile višje za 9,2 odstotka.

Dvig cen se je poznal tudi pri stanovanjski in gospodinjski opremi ter tekočem vzdrževanju stanovanj. Cene le teh so se dvignile za 9,2 odstotka ter prispevale 0,7 odstotne točke k letni inflaciji.

Med letnimi podražitvami so izstopale tudi za 11 odstotkov višje cene avtomobilov in za 7,9 odstotka višje cene gostinskih storitev. Prve so k inflaciji prispevale 0,6 odstotne točke, druge pa 0,4 odstotne točke.

Na drugi strani so nižje cene električne energije za 21,6 odstotkov letno inflacijo ublažile za 0,8 odstotne točke, še navajajo na Statističnem uradu Slovenije.

Višje tudi cene osnovnih živil in počitniških paketov

V primerjavi s prejšnjim mesecem so se cene življenjskih potrebščin v aprilu ponovno zvišale za 2,6 odstotka. Kako dolgo bomo še priča tovrstnemu zviševanju? Bodo cene res poletele v nebo?

K mesečni inflaciji so največ, vsak po 0,5 odstotne točke, prispevale višje cene hrane, te so se zvišale za 2,9 odstotka ter cene počitniških paketov, ki so se zvišale za 19, 2 odstotka.

V skupini hrana so se najbolj podražili olje in maščobe, in sicer za 7 odstotkov. Cena mesa se je zvišala za 6,3 odstotka, zelenjava za 5,2 odstotka ter kruh in izdelki iz žit za 2,9 odstotka.

Za 0,3 odstotne točke, so inflacijo zvišale tudi podražitve oblačil in obutve, cene teh so se zvišale za 3,8 odstotka.

Po 0,1 odstotne točke vsaka pa so k inflaciji prispevale še višje cene cigaret, ki so dražje za 2,5 odstotka, višje najemnine za 6,2 odstotka, zbiranje odpadkov za 9 odstotkov, cene plina pa za 5,8 odstotka.

Zvišale so se tudi cene najema garaž, parkirišč in osebnih vozil, in sicer skupno za 16,6 odstotka, je zapisano na spletni strani urada.
 

Letna rast cen ocenjena na kar 7,4 odstotke

Kot še navajajo statistike, je bila letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, 7,4-odstotna. Povprečna 12-mesečna rast cen pa 4,2-odstotna. Mesečna rast cen je bila 2,1-odstotna.

Cene blaga so bile na letni ravni v povprečju višje za 8,6 odstotka, cene storitev pa za pet odstotkov. Blago dnevne porabe je bilo dražje za 10 odstotkov, trajno blago za 8,2 odstotka in poltrajno blago za 3,4 odstotka. 

Komentarji (27)

BalaBala (ni preverjeno)

Cilj je ka delamo dokeč lejko, ka si lejko privosčimo samo osnovne stvari za preživetje in ka crknemo. Smrdljivi svejt

realnooo (ni preverjeno)

mediji pa pri tem pomagate!
Bolj je kriza, bolj je narod razdrazeni, bolj medijam pase, da s hujskanjem in objavo primitivnih clankov dobivate klike!

btk (ni preverjeno)

vojni dobičkarji... kazniti z zaporon

mafija1 (ni preverjeno)

Kak boš kaznil Američane, ki so zakuhali to sranje z Ukrajino? Kak boš kaznil EU, ki asistira Američanom, kak cucek svojemi gospodarji? ZDA uživajo na sigurnem in se bogatijo na račun vojne, mi v Evropi pa se tresemo od strahu in jim plačujemo. Banda mafijska.

In reply to by btk (ni preverjeno)

Jack000000 (ni preverjeno)

Men se sicer zdi, da je šlo malo več gor meso in olje... Če je nekaj prej stalo recimo 2,79, zdaj pa 3,29 je to cca 17% in ne samo 6,3

Klllll (ni preverjeno)

Brez skrbi, se malo zdrzite, prihaja Golob z pogorelimi Kulovci v vladi in se bo masceval JJ in vse te cene lepo znizal.....

AudiS6 (ni preverjeno)

Place pa iste.
Te naj zdignejo tüj plače.Ka mo ležej kipüvali.

afta he (ni preverjeno)

Nega še nobene krize. Vsi trgovski centri so polni kupcev, se pravi, da narod denar ima. Dokler bodo pred trgovinami parkplaci polni avtomobilov, krize ni. Ko pa bodo parkirani redki biciklini pa bomo lahko govorili o krizi.

In reply to by AudiS6 (ni preverjeno)

Iz Kamnika doma (ni preverjeno)

Bencin mora biti po 3 evre in pol
Se vsak socialc ne bo mogel več mangupirati da avtom

Fomsjoryh (ni preverjeno)

Da ti jebem mater gnoj eden gnijle crkni svinja lažniva! Da te jebem u lažniva usta!

In reply to by Iz Kamnika doma (ni preverjeno)

Opazovalec 360 (ni preverjeno)

Kreslin naj vzame še enih deset ukrajink k sebi,da bo kruh za slovenske otroke še dražji.

čarni vrag (ni preverjeno)

Ne vem ka vam je. Podprimo ukrajinske Azov naciste, če bo treba tudi z gladovanjem.

Dfbhfdhfhhv (ni preverjeno)

NAPIŠITE RAJ NASLOV IZ NATEGA V NATEG vij gnijle nič vredni mediji ste samo za pred zid pa vas vse dol SPOSTRLITE DIREKT V ČELO s svinjsko pištolo! Pohabljenci eni!

asdasd (ni preverjeno)

Kako dolgo bomo še priča naraščanju cen? Še kar nekaj časa !!

In reply to by Dfbhfdhfhhv (ni preverjeno)

-uču (ni preverjeno)

gda do v golobinjeki začali srati te de še drago... same nesposobne ljudi ste volili v parlament... zdaj pa do davali plače vsen ten nevladnikon od 8 marca to kolesarov .....delavci do pa jemali

reparr (ni preverjeno)

Smrček, znan ka se vij s končano osnovno šoulo najbole bojite.

In reply to by -uču (ni preverjeno)

Gost55 (ni preverjeno)

Kakšen Rus, kriv je samo človeški pohlep, špekulantje na veliko kasirajo, proizvajalci umetnih gnojil, rafinerije, proizvajalce jekla, avtomobilov, ..., vsi imajo rekordne dobičke. Strižejo nas kot ovčke. Edino kar lahko naredimo je da vse nenujne nakupe prestavimo za nedoločen čas, ostale nakupe pa na mimum. Samo tako bomo ustavili to norost.

Novin- ar (ni preverjeno)

Članek z naslovom Kako dolgo še bomo priča naraščanju cen. To sprašuje pisec članka. Res, kako dolgo še,
ko pa so se zdaj dodobra komaj pričele dvigovati. Kdor verjame v vsemogočnost nastajajoče vlade je pravi
utopist. Jaz ne.

Senčnik (ni preverjeno)

Novin-ar ka Golob zdigavle cejne?? Tvojemi vzorniki se zahvali..vijdimo,ka gledaš verodostojno Novo TV..po tvojem je Golob kriv,ka je bijla prva pa druga svetovna vojna!! Rejsan ste čudni nešterni lidje!! Malo vklopi možgane, če jih maš,pa razmisli!! Janše se držite kak pijan plouta!! Tou kelko pa si je napravo z "poslansko plačo" pa ne vijdite..aja,knjige je pijsal,pa mogoče z tem zaslužil..dosta je bilo tej politikof 30 lejt..nouvi nedo meli kaj krasti,ka je Janša vse potroso!! Sinflete Goloba,brez argumentov..z ten,ka podpirate Janšo podpirate dolge čakalne vrste,glupe davke,glupi narod, neplačevanje vikend paketov,maske z gumicami, ministre ki so v v kazenskih postopkih in vodijo ministrstva za pravosodje..tou bi mene bole skrbelo!! Nastejvlen lejko še dugo,ka ta bivša vlada dela,samo tij itak ne boš razmo!!

In reply to by Novin- ar (ni preverjeno)

Čukarički (ni preverjeno)

Golob je krijf, ka so cejne višje. Golob je krijf, ka se zemla obrača. Golob je krijf... jej, mislo san na Janšo. Ka je tebe Senčnik, pa gornjome nej jasno, ka cejne dolouča trg, mij smo pa tak male del toga globalnoga trga, ka nas nenazagnje nite nišče nika ne pijta.
Lejko postavemo na čelo vlade Kučana, pa do cejne glij tak rasle, pa kapale, pač odvisno. Brez vejze se tü preseravate kak lejve, tak desne. Ka, če be obrnole k dele, razumejvanje med sebof in še...?

In reply to by Senčnik (ni preverjeno)

Www (ni preverjeno)

Za korono so bili organizirani protesti, a tu bomo pa kar tiho?

mihi1972

Kda do pa protesti?

Čukarički (ni preverjeno)

Ja bilij so celou prlej, kak je Janša sploj vlado sestavo. Tak ka... tej pejtek?

In reply to by mihi1972

Čkalja (ni preverjeno)

In verniki še vedno verjamejo, da to dela "nevidna roka trga"!?

Čukarički (ni preverjeno)

V nedelo je biu na televizeje slovenske film Stanje šoka. Pač je eden v socializme spadno v šok, pa se zbüjdo desejt lejt kesnej, v kapitalizme. Nika je nej razmo: zakoj so kartece, zakoj je več nej tovareš, zakoj mora odprejte podjetje, če štej delate, pa slično.
S tebof je čista isto! Cejne več ale menje gledej na čas, dolouča trg. Edijno, če država regulejra cejne, ale tou nemre na dugše čas, ka je nej smiselno. Več ale menje!
Be lejko odhajajouča vlada dale regulejrala cejne? Lejko, pa be te nouva nej mogla. Prlej ale sledek be cejne skočele, tou je dejstvo.
Tak, ka se sliko še ednouk naprave, ka prijdeš do bijstva!

In reply to by Čkalja (ni preverjeno)

Bisgec (ni preverjeno)

Kupimo si električne avte, Golob je rekel da jih bomo vsi imeli, ker se vložek 40.000 € povrne v štirih letih, ker avto potem polniš cele dneve in še to zastonj :) . Kaj ste vi antijanšisti za eno tele to izvolili na volitvah?

hahahaha (ni preverjeno)

Kot že zapisano z moje strani: Nekateri bi izvolili Debeloga Fukjenca, samo da ni Janša.

Starejše novice