Če svoj rezervoar polnite ob avtocesti, boste ob prebiranju tega članka raje premislili dvakrat. Cene ob avtocestah dosegajo rekorde.

Naraščajoče cene surove nafte na borzah se odražajo tudi na maloprodajnem trgu.

V Sloveniji, kjer se cene naftnih derivatov od oktobra 2020 v celoti prosto oblikujejo na trgu, je cena dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah z ali več kot 1,490 evra za liter dosegla najvišjo raven doslej.

Pred tem je bila najvišja cena dizelskega goriva oktobra 2018, ko je bilo treba za liter plačati 1,464 evra, izhaja iz spletnih strani gospodarskega ministrstva. Zdaj se cene na črpalkah ob avtocestah gibljejo nad 1,490 evra. Cene goriv ob avtocestah in hitrih cestah so sicer sproščene oziroma jih določajo trgovci sami od novembra 2016. Takrat je liter dizla stal 1,133 evra.

Drugod po državi se cene dizelskega goriva gibljejo nižje, odvisno od ponudnika. Po podatkih spletne strani goriva.si je bilo denimo treba v četrtek v Ljubljani na bencinskem servisu Avanti za liter dizla plačati 1,402 evra, na Petrolu in Logu 1,441 evra, na OMV in MOL 1,442 evra, na servisu Maxen pa 1,472 evra.

Dizelsko gorivo se je podražilo za več kot 44 odstotkov

To pomeni, da se je dizelsko gorivo na črpalkah zunaj omrežja avtocest od sprostitve cen v oktobru 2020 podražilo za več kot 44 odstotkov. Pred liberalizacijo je dizel namreč tako kot 95-oktanski bencin stal en evro.

Draži se tudi 95-oktanski bencin, a manj občutno kot dizelsko gorivo. Cena tega bencina na bencinskih servisih zunaj avtocest je pri dveh največjih ponudnikih, Petrolu in OMV, 1,333 evra oz. 1,334 evra za liter. Pri Logu stane enako kot pri Petrolu, pri MOL enako kot pri OMV, pri Avantiju 1,294 evra in pri Maxenu 1,352 evra. Od popolne liberalizacije cen se je ta bencin podražil za več kot 33 odstotkov.

Tudi 95-oktanski bencin pa je na bencinskih črpalkah ob avtocestah dražji. Pri Petrolu je treba za liter odšteti 1,388 evra, pri OMV pa 1,389 evra. Za ta bencin je bilo sicer treba največ plačati septembra 2012, ko je liter stal 1,576 evra.

Razmere na trgu naftnih derivatov spremljajo tudi na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, kjer ugotavljajo, da se cene na slovenskem trgu gibljejo podobno kot v drugih državah članicah EU in v skladu s predvidevanji ob napovedani popolni liberalizaciji.

»Višja cena goriv ni posledica liberalizacije cen goriv, ampak visokih cen surove nafte na svetovnih trgih,« so za STA poudarili na ministrstvu.

Na vprašanje, v kakšnem primeru bi se država odločila znova poseči na trg in na kakšnem način, so na ministrstvu pojasnili, da so nadzorni mehanizmi za preverjanje spornih praks določeni v zakonu o preprečevanju omejevanja konkurence, za nadzor trga pa je pristojna agencija za varstvo konkurence.

»Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo bi na trg naftnih derivatov poseglo v primeru, da bi pristojna agencija za varstvo konkurence na trgu zaznala določene nepravilnosti, ki bi zahtevale ponoven ukrep na podlagi določb zakona o kontroli cen,« so še pojasnili.

Na Hrvaškem in v Italiji cene še višje

Cene pogonskih goriv v Sloveniji se gibljejo podobno kot v sosednjih državah, a so nižje kot na Hrvaškem in v Italiji. Na Hrvaškem je treba po podatkih spletne strani AMZS v povprečju za liter 95-oktanskega bencina odšteti 1,51 evra in za dizel 1,52 evra, v Italiji pa za 95-oktanski bencin 1,762 evra in za dizel 1,623 evra.

Medtem v Avstriji 95-oktanski bencin v povprečju stane 1,342 evra in dizel 1,307 evra, na Madžarskem pa je treba za 95-oktanski bencin plačati 1,36 evra in za dizel 1,39 evra. Na Hrvaškem, v Avstriji in Italiji so cene ob avtocestah tudi do 20 odstotkov višje od povprečne cene.

Vlada je cene naftnih derivatov regulirala od leta 2000, v letu 2016 pa je začela s postopno liberalizacijo. Z aprilom 2016 so se v celoti sprostile cene neosvinčenega 100-oktanskega bencina in kurilnega olja, novembra pa je vlada sklenila trgovcem prepustiti določanje cen 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva ob avtocestah in hitrih cestah.

Od oktobra 2020 so povsod po državi, tudi zunaj avtocest in hitrih cest, sproščene cene vseh pogonskih goriv.

Komentarji (22)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kuuu (nepreverjen)

Cez mejo 1,21€ na Hofer tanksteli. Pac svoje pejneze ta nosimo, se za marsikaj drugoga

Vestni_opazovalec

Nekoč bencinski turizem Italijanov pri nas, zdaj pa slovenski v AT...gre pač več v AT državni proračun (namesto za DDV, bomo pač prispevali za Mwst.). Namesto, da bi gorivo bilo pri nas cenejše in bi Avstrijci, Hrvati, Madžari in Italijani spet hodili tankat k nam (pač nižje trošarine, DDV), s čimer bi v absolutnih zneskih polnili budget z enakimi ali celo večjimi zneski zaradi večjih količin. Zaradi cen, zdaj tudi (tranzitni) tovornjakarji tankajo na madžarskem, in dotakajo v Sežani, da še vedno ceneje zmorejo skozi Italijo. Kaj bo šele, če uvedemo oprtne vlake, ko tudi vinjet za tovornjake ne bo v proračunu...strel v koleno (dilema: en 25tonski tovornjak uniči cestišče kot 22.000 avtomobilov-pa plačajo 22.000x višje vinjete/cestnino)? Z vinjetami smo očitni sponzorji za tovornjakarje.

In reply to by kuuu (nepreverjen)

Rdečeberzijanec (nepreverjen)

V bistvu je gorivo za avtomobile še vedno prepoceni. Šele ko bo dražje za cca. 40%, bodo državljani začeli razmišljati racionalno (javni prevoz, skupne vožnje, kolo, noge itd.).

Ldan

Doktor filozofije (nepreverjen)

Ti si se pameten, kak se stoj keri mA več kak 30_40_50 eni se več keri delamo v tujini vozimo z biciklami javnim prevozom, ja pa vozimo se skuper

In reply to by Rdečeberzijanec (nepreverjen)

Doktor filozofije (nepreverjen)

Ti si se pameten, kak se stoj keri mA več kak 30_40_50 eni se več keri delamo v tujini vozimo z biciklami javnim prevozom, ja pa vozimo se skuper

In reply to by Rdečeberzijanec (nepreverjen)

Rdečeberzijanec (nepreverjen)

Lp Doktor filozofije

Odselite se v tujino, pa se ne bo treba vsak dan voziti. Vsak zaposleni v Sloveniji potne stroške za prihod na delo in z dela dobi povrnjene. Moj avtič troši 3,5 litre, in mi povrnjeni potni stroški zadostujejo tudi za "privat vožnjo". Višja cena goriva, več povrnjenih stroškov😎😎😎😎.

Ldan

In reply to by Doktor filozofije (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ka če bi se ti odpelo nekam ta, kjer so vsi tak pametni kak ti.

In reply to by Rdečeberzijanec (nepreverjen)

Vhufdj (nepreverjen)

Ja kak pa te tij boš pa se s KORONA NATEGON VOZO.

In reply to by Rdečeberzijanec (nepreverjen)

AHAM (nepreverjen)

Mogoče de pa što mislo ge de šou tankat... ;)

Vestni_opazovalec

Kje je zdaj obljuba kapitalizma, da bodo cene konkurenčne in bomo kupci imeli izbiro. Za zdaj gre za kartelno dogovarjanje, ki mu žal sledijo tudi mali, privatni ponudniki. V Avstriji pa v kakšnih zakotnih vaseh najdete črpalke, kjer je gorivo dejansko občutno cenejše (pač nižje marže). Tega žal pri nas ni videti, prej tudi majhni sledijo cene velikih.

In reply to by AHAM (nepreverjen)

realnoo (nepreverjen)

SOBOTAINFO, ZAKAJ NI PODATKA GLEDE STANJA TROSARIN (A SO DE TUDI TEKOM LETA SPREMINJALE OZ. DVIGOVALE?).
DRZAVA LAHKO ZELO PRIPOMORE IN SPUSTI TROSARINE OZ. UMAKNE DAVEK NA NJIH!

SPET NEKO FLANCANJE IN ZAVAJANJE....

PO DRUGI STRANI PA PREVERITE KONKURENCNOST CEN MED PONUDNIKI. SKORAJ NA CENT ENAKE CENE!

Doktor filozofije (nepreverjen)

Ne ven če včeraj ali pa v sredo nej bilo povedano ka bi trošarina naj skoraj 80 centov bila

In reply to by realnoo (nepreverjen)

Čudo (nepreverjen)

A niso politiki na široko razlagali, da bo liberalizacija cen prinesla tudi večjo konkurenco in več ponudnikov? Kolikor vem, jih imamo celo manj, cene pa vsepovsod iste. Ah, lepote prostega trga in kartelnega dogovarjanja. Sredinski neoliberalci in desni politiki so nas spet nategnili. Narod pa ves srečen, kako da dobro delajo.
Isti nateg kot pri prodaji letalskega prevoznika, baje bo Slovenija potem bolj povezana s svetom. Pokazalo se je nasprotno in gospodarstvo je že dojelo, da to ni bila dobra poteza. Ne moreš pomagat. Ljudem je pač tak način upravljanja všeč.

indigo1 (nepreverjen)

Kak je bilo v Jugi slabo, nej čelavi? Glavno ka zdaj v baoti lejko kupiš 30 vrst čokolade, 40 kave, 19 jogurta, pa ka se buli v telefaone...

Rdečeberzijanec (nepreverjen)

GORIVO JE PREPOCENI. ŠE VSAJ 40% JE REZERVE. 2 eura je realna cena. 🚂🚄🚋🚌

Ldan

Komedija (nepreverjen)

Juga je bila bljak.

Sobočanec123 (nepreverjen)

O tem, da je cena bencina ponekod v Nemčiji prebila mejo 2€ na liter pa nihče ne poroča.

Vestni_opazovalec

Niti o tem da je kupna moč prebivalca Nemčije 1,3x večja od slovenskega. https://www.stat.si/StatWeb/en/News/Index/9277 (torej lahko stane dizel na DE avtocesti brez težav 1,94€/l). Cene goriv v DE na AC pa so med 1,489 in 1,499, torej skoraj enake, kar pomeni, da bi se Nemci lahko v povprečju vozili 30% več kot povprečni Slovenec. Pa je res Slovenec toliko manj vreden?

In reply to by Sobočanec123 (nepreverjen)

Rdečeberzijanec (nepreverjen)

Lp Vestni_opazovalec

Delavec v Nemčiji je tudi za najmanj 80% bolj učinkovit, delaven...
Malica in čas malice v Nemčiji nista plačani, prav tako prevoz na delo ni plačan.

Ldan

In reply to by Vestni_opazovalec

100-100 (nepreverjen)

Sveti vlada kapital, šmuglanje, čarna borza, dobičkarstvo. V Sloveniji vladajo Sramotimo Državo Slovenijo. Tak je zdaj in tak je bilou.

čarni vrag (nepreverjen)

Brez Janše bi bila cena 3 Eur. Hvala Janši!

Vestni_opazovalec

Danes Slovenija kupuje gorivo na svetovnih borzah in je tako podvržena tudi nerealnim, umetno ustvarjenim krizam in dvigom cen. Za primerjavo, večino derivatov (predvsem surove nafte) je ranjka Juga (pri neuvrščenih) nabavljala po sistemu "trampe" mimo te borze in smo imeli dolgoročno stabilne (in nizke, politično določene) cene, kar je pomenilo, d aje imela država velik maneverski prostor z maržami, danes pa temu ni tako, ker ne delamo več bukerjev v Iraku, Iranu,...stari je brez meča širil imeprij, potem je to logiko z mečem prevzela Amerika.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice