Letališče Edvarda Rusjana Maribor je danes obiskala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, ki si je ogledala infrastrukturo in se seznanila z vodstvom novih upravljavcev.

»Po eni strani sem zadovoljna, po drugi pa žalostna,« je uvodoma povedala Bratuškova in s tem merila na kakovostno infrastrukturo, ki zadnja leta sameva.

»Vesel sem, ker smo na ministrstvu zagotovili, da letališče tudi po zapletih z najemnikom obratuje. Žal pa mi je, da od velikopoteznih načrtov in sanjskih obljub kitajskega najemnika ni ostalo tako rekoč nič,« je dejala in ob tem izrekla zahvalo vsem na ministrstvu, DRI-ju in zaposlenim na letališču, ki so sodelovali pri postopku menjave upravljavca.

Želja po oživitvi letališča

Ministrica za infrastrukturo si želi, da bi mariborsko letališče izkoristilo vrhunsko infrastrukturo, ki jo ima, in ponovno zaživelo. Dotaknila se je tudi težav, ki jih sicer sama vidi kot izzive, v zvezi z opozorilnimi tablami in prepričanju bivših najemnikov Aerodroma Maribor, da služnost poti in parkirišča ni urejena tako kot bi morala biti.

»Želela bi si, da kitajski lastniki s svojimi ravnanji ne škodujejo Republiki Sloveniji, mariborskemu letališču in omogočijo, da najdemo dolgoročno rešitev,« je dejala in ponovno poudarila, da DRI z letališčem upravlja zgolj začasno, do konca leta 2020.

»Nikakor si ne znam predstavljati, da bi nekdo v tej državi preprečil dostop do državne infrastrukture. Tukaj je tudi mejni prehod, policija in ostale službe, služnost pa je urejena. V kolikor bo prihajalo do zapletov, se bodo urejali po pravni poti,« je še poslala sporočilo kitajskim investitorjem.

Koncesija edina izbira

Zaradi kratkoročnosti DRI-jevega upravljanja z letališčem bodo morali na ministrstvu hitro začeti s postopki za iskanje dolgoročne rešitve. »Prepričani smo, da je poiskati koncesionarja edina prava pot,« je povedala Bratuškova, a dodala, da bo do takrat potrebno urediti vse izzive, ki trenutno tarejo letališče.

»Stvari na tem letališču se odvijajo v pravo smer,« je optimistična. »Izkoristiti je treba priložnost za ta konec Slovenije.«

Stroški upravljanja DRI z letališčem bodo v tem letu znašali 400 tisočakov, v prihodnjem letu pa 1,1 milijona evrov. »Delamo tudi zato, da ni treba vračati evropskih sredstev. A naša glavna želja je, da letališča zaživi,« je dejala in na očitke o skoraj enakih stroških kot bi znašala kazen Evropske komisije odgovorila: »Raje dam plače zaposlenim, kot pa vračam Evropi.«

Vsa oprema v lasti države

Vodja letališča Smiljan Kramberger je poudaril, da težav zaradi opozorilnih tabel ni in da letališče obratuje brez nevšečnosti. Znatnega povečanja prometa na račun menjave upravljavca sicer ne pričakujejo.

»Nimamo še konkretnih analiz, proučujemo še situacijo. Več o naših načrtih bomo povedali v prihodnjih mesecih,« je dejal in poudaril, da je vsa oprema služb, ki delujejo na letališču, v lasti države.

Direktor DRI Jurij Kač je poudaril, da so aktivnosti trenutno usmerjene v vzpostavitev osnovnega delovanja letališča in njegovo stabilizacijo. »V začasnem obdobju ne pričakujemo drastičnih povečanj obsega delovanja, si bomo pa potrudili dobiti čim več prometa.«

S spleta

Komentarji (15)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
oj-oj (nepreverjen)

kak lejko tak laže?! saj pa je država bremzala vlaganje kitajcov v letališče

oj-joj-joj (nepreverjen)

Da jo ni sram da tak laže, Kitajcem niso dovolili vlaganje v letališče (podaljšanje steze) pa so seveda odišli in pustili naše norce. Pa to ni bilo zadosti naši so jim prodali dovozno cesto in parkirišče, preveril sem v zemljiški knjigi, nobena služnost ni vpisana kot laže Bratoškova. Tako da je cesta in parkirišče v lasti Kitajcov in zdaj Bratovškova pričakuje da bi Kitajci morali dopustiti dostop do državnega zemljišča zakaj le ? Koliko vem je zasebna lastnina po naših zakonih nedotakljiva tako da se ona lahko obriše pod nosom. Vprašajmo se rajši kdo je bil to tele, ki je to prodal Kitajcem, zdaj je pa cuk odpelal.

In reply to by oj-oj (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Zasebna lastnina je nedotakljiva, samo v pravljici, ki jo pripovedujejo naši tajkunski lopovi. Država jo lahko ob primerni odškodnini odvzame, če je to v javnem interesu.

In reply to by oj-joj-joj (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

kaj tebi noge smrdijo
seveda lahko odvzame ampak da se to doseže je dolg dolg postopek in taktrat bo šivilja že 15 krat prekopana iz letališke steze pa bo rasel že pragozd
Z letališčem je konec,,razen če država za ogromne ogromne pare kupi nepremičnino nazaj,,,Veste moji prijatelji Kitajci ne zajebavajo in prav je tako

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Če nočemo, da to našo državo vzame vrag, bo morala kmalu priti vlada, ki bo izvedla deratizacijo mafijašev in lopovov. Predvsem bo treba napraviti red med sodniki, tožilci in policaji, ki so navečji krivci za stanje v kakšnem smo. Sodniki bodo sodili po zakonih, onbtoženci se ne bodo izmikali in bežali v Dubaj. Procesi bodo trajali bistveno manj kot zdaj. Če lahko tako sodijo v Avstriji bomo tudi pri nas.

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

DF-BUM (nepreverjen)

čarni vrag - tako daleč v p....m..... pa še res nismo, da bi država lahko vse odvzela če je to v državnem interesu to bi pomenilo novo denacionalizacijo, ampak sredi Evrope tega ne bo, čeravno bi pa država morala odvzeti premoženje takim ki so na nezakonit način prišli do njega, za to pa država - sodstvo nima volje in poguma.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

žlijčar (nepreverjen)

Belecove pa ni v spremstvu šivilje .Ka je Belecova že v pripori sobotainfo nič ne pijše nekak je prepovedo izgleda

stric vili (nepreverjen)

Šivilja naj pove, kdaj bo odstavila Belecovo, če ne bo ama šla? Aja, to je Slovenija! Pri nas lahko počneš vse in ostaneš na položaju. Slovenistan, Bananastan, Dianastan, Alenkastan, Olgastan,....

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

kura je kura

In reply to by stric vili (nepreverjen)

feri11 (nepreverjen)

Bratuškova si pri svojoj omejenoj inteligenci marsičesa nemre predstavlati....

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

ko to babo gledam na sliki kako je široko stopila
Dobim takoj asociacijo
Ali bo prdnila,
ali pa jo srat tišči
nekaj že mora biti

In reply to by feri11 (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Primitivec zmešani.

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Plle (nepreverjen)

Ti si pa res zadnji, ki lahko komu primitivce deliš...

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Politike in političarke je treba jebat
bolj jih bomo državljani jebali
bolj bodo pošteni in
bolj bodo delali

potem pa naletiš na crnega vrageca
ki je politični podrepnik
pravzaprav je
politična podrepna muha
in seveda smrdi tudi tako kot
drek

In reply to by Plle (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Primitivec zmešani.
ti je ata

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice