Prihodnji teden se v šolske klopi vračajo preostali osnovnošolci, zato policisti pričakujejo povečano gostoto prometa. Policija z namenom umiritve hitrosti na cestah in večje varnosti začenja poostreno merjenje hitrosti.

Neprilagojena hitrost ostaja med najpogostejšimi vzroki za prometne nesreče. Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa in Policija zato v ponedeljek, 1. junija 2020, začenjata nacionalno preventivno akcijo Hitrost, ki bo potekala vse do 14. junija 2020.

Ali ste prehitri? Vozite zmerno in tudi v prometu ostanite odgovorni!

V času epidemije, ko je bila gostota prometa bistveno manjša, so mnogi izkoristili prazne ceste za tvegano vožnjo in tako kršili prometna pravila. »Večja kot je hitrost vožnje, bolj je verjetno, da pride do prometne nesreče, katere posledice so praviloma najtežje. Takšno vedenje v cestnem prometu je nevarno, neodgovorno in nedopustno,« so zapisali na spletni strani policije. 

Namen nadzora je vsem prometnim udeležencem zagotoviti varno pot do cilja

Policisti bodo med akcijo, od 1. do 14. junija, po vsej Sloveniji poostreno spremljali hitrosti v cestnem prometu in prehitre voznike ustrezno sankcionirali. Namen poostrenega nadzora je umirjanje prometa ter zagotavljanje varnih poti do cilja za vse prometne udeležence.

Ob tem bodo policisti pozorni tudi na ostale kršitve, s katerimi bi morda lahko ogrožali svojo varnost in varnost drugih udeležencev.

Kršitve cestno-prometnih predpisov s področja hitrosti predstavljajo tretjino vseh kršitev

Med 1. januarjem in 20. majem 2020 je zaradi neprilagojene hitrosti prišlo do 931 prometnih nesreč na slovenskih cestah. 
Policija je od 1. januarja do 28. maja letos obravnavala 40.980 kršitev s področja hitrosti. V primerljivem obdobju lani je bilo obravnavanih 52.555 takšnih kršitev.

Toda kljub zmanjšanju ugotovljenih kršitev je v tem obdobju zabeležen porast deleža prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti, ki znaša 18,8 odstotkov, lani pa je znašal 16,3 odstotkov.

Letos manj smrtnih žrtev in manj lažje telesno poškodovanih

Zaradi neprilagojene hitrosti je v letošnjem letu umrlo 5 udeležencev v prometu, kar je 14 umrlih manj kot v lanskem primerjalnem obdobju. Vseh pet smrtnih žrtev je bilo tudi povzročiteljev prometne nesreče, v kateri so izgubili življenje.

Na Javni agenciji Republike Slovenije za varnost prometa beležijo enako število hudo telesno poškodovanih in manj lažje telesno poškodovanih.

Starejše novice