Fotografija je simbolična
V domovih za starejše se je od začetka cepljenja širjenje okužb skoraj zaustavilo, prihaja le do posameznih okužb. V Sloveniji je sicer s prvim odmerkom cepiva cepljenih 20 odstotkov prebivalcev.

V domovih za starejše se je od začetka cepljenja, 27. decembra, stanje bistveno izboljšalo, je povedal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.

V zadnjem tednu je v domovih za starejše na novo okuženih 28 stanovalcev in 14 zaposlenih. 

Te okužbe so se pojavile v Trbovljah, Domžalah in Fužinah. Cigler Kralj je dejal, da se okuženi stanovalci in tudi zaposleni dobro počutijo in predvsem pri starejših okužba ne povzroča hujših težav.

»V vseh treh domovih se vodstvo uspešno sooča s situacijo, kar kaže upadanje števila okuženih, število smrti prav tako ostaja nizko,« je povedal.

Slovenija po uspešnosti cepljenja med državami Evropske unije nekje na sredini

Od začetka cepljenja 27. decembra je bilo po podatkih s prvim odmerkom cepiva cepljenih 20 odstotkov oseb v vsej Sloveniji.

Mednarodne primerjave pokažejo, da poteka cepljenje v Sloveniji zelo podobno kot v državah Evropske unije, je pojasnila vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović. 

»Delež vseh prebivalcev Evropske unije, ki je bil cepljen z enim odmerkom znaša 26,8 odstotkov, posebej izstopa Madžarska z več kot 44 odstotkov prebivalstva, cepljenega z enim odmerkom. Če pogledamo deleže po državah, smo nekje na sredini,« je dodala.

Beovićeva je še pojasnila, da je zelo pomemben že prvi odmerek. Po cepljenju z AstraZeneca je zaščita dobrih 70 odstotkov, po mRNA cepivih pa 80 odstotkov. »Poleg tega že prvi odmerek v dobri meri ščiti pred hudo obliko bolezni,« je dejala.

S cepljenjem skoraj zaustavili širjenje okužb v domovih za starejše

Po mnenju Beovičeve se je način prioritetnih skupin izkazal za zelo smiselnega, saj smo skoraj povsem prekinili zbolevanje stanovalcev domov za starejše.

Glede posameznih izbruhov v domovih za starejše je pojasnila, da so posledica tega, da cepivo ne ščiti sto odstotno. Kot pojasnjuje, se stanovalci večinoma okužijo preko stikov od zunaj. 

Beovičevo žalosti, da v Sloveniji še vedno vsak dan umirajo ljudje v svojih 60-ih in 70-letih, ki bi že morali biti cepljeni: »Umiranje ljudi zaradi covid-19 v današnjem času ni razumljivo in ni potrebno, saj bi se vsak lahko že pravočasno zaščitil s cepljenjem, če bi se le želeli.«

Poudarila je, da so neželeni učinki cepiv lahko neprijetni, a da so res le izjemoma nevarni. »Za ljudi, starejše že od 50 let pri cepljenju proti covidu-19 ni prav nobene dileme,« je pojasnila in dodala, da je cepivo treba dobiti čimprej, vprašanje izbire cepiva pa je pri tem popolnoma odveč.

Cepivo AstraZeneca bo na voljo

Beovićeva je zanikala informacije glede včerajšnjega poročanja o zamudah pri dobavi cepiv AstraZeneca: »Cepivo bo, vsaj v taki količini, ki je potrebna za drugi odmerek, verjetno pa več, le na tabelah Nacionalnega inštituta za javno zdravje količine niso bile navedene, ker še niso bile znane.«

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje in ministrstva za zdravje naj bi maja in junija prejeli dodatnih 465.000 odmerkov omenjenega cepiva. Ta dobava je napovedana, ni pa še potrjena. Danes pa pričakujejo dobavo 76.000 odmerkov cepiva AstraZeneca, je pojasnila Beovičeva.

S spleta

Komentarji (30)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Uhrska (nepreverjen)

Cepiva niso varna raj pišite koliko so jih pobili s temi strupi lažnivci pohabljeni.

Saaššš (nepreverjen)

Mene so nej. Pa so me že drüjgoč piknoli.
Pojma nemaš, ka gučiš (pišeš)!

In reply to by Uhrska (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

Pusti, to so lidgej, šterih logika je takšna:
1 od 200 lidij mergej zaradi korone: ah, to je nateg, vse je zmišleno, mrli bi tudi brez virusa...
1 od 100000 dobi tromboze po cepljenji, od 8 s trombozami 1 mergej: takoj stavite cepljenje, to je strup, načrtno izkoreninjenje civilizacije s strani Gatesa...!!!
Aja, ampak zeti Aspirin kda maš vročino ali pa Naklofen kda te neka bolij pa neje problem. Tan stranski učinki nejso važni :)

In reply to by Saaššš (nepreverjen)

cent (nepreverjen)

Tvoja logika tudi ne drži. Po tvoje bi meli do zdaj štirje trombozo, mrtvih je pa že dosta več. In tromboza in smrti se pojavljajo pri osebah, keri bi covid preboleli brez zapletov.

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

Pa še kak štimajo. Kak pa znaš, ka bi korono preboleli brez problemov? Tudi mladi lejko zaradi korone (kak tudi zaradi gripe) pridejo v bolnico. Verjetnost je mala, ampak mala je tudi verjetnost za trombozo.
Poleg toga moremo razlikovati med različnimi vrstami tromboz. Obstaja normalna venska tromboza, štera se kaže kak otekli gleženj ali otekla dlan. Te venske tromboze so npr. pogoste pri ontracepcijski tableti, ampak same po sebi ne predstavlajo probleme, ker jih je lejko odkriti pa tudi pozdraviti. Tej tromboze so gor najšli tudi pri korona-cepivih. Velki problem so možganske tromboze, štere je težko odkriti in hitreje vodijo v smrt. Pač, glede na statistike je verjetnost ka jih dobiš 1 proti 90000... To so dejstva. Ka je mrtvih več pa glih velkih dokazov nega. Pa četudi je mrtvih zaradi cepiv recimo ka 100, je to pri 400k ceplenih izjemno malo (1 na 4000) in dosta menše kak smrtnost zaradi covida

In reply to by cent (nepreverjen)

cent (nepreverjen)

Dokazov, ka je čto zaradi covida mrau tudi nega.

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

Ja, to pa maš prav. Redkošto mergej zaradi virusa. Večina mergej zaradi pljučnic in podobnih zadev, štere povzroči virus. Tak kak redki mergejo zaradi raka, temveč zaradi strdka, podledica raka... In na medicinskoj univerzi Dunaj so napravili raziskave na to temo

In reply to by cent (nepreverjen)

Parsifal (nepreverjen)

hmmmmmmm ma prav...ne ven zakoj dobo telko minusov? kak koli mo obracali..ci mo steli normalno ziveti naprej mo se mogli cepiti...beoviceva pa mijmo strelijla redno..kak bi se lejko tej cepili kda bi se steli???ne me jebat...zaradi neven kelko strategij ceplenja se sami ne znajo koga cepijo

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

matula (nepreverjen)

Saaššš ............. Tij si piknjeni v tikev to zabito semleto seronja

In reply to by Saaššš (nepreverjen)

gost512412 (nepreverjen)

@Saaššš ti bon kar dal navedek iz dokumenta na NIJZ strani:
"Po drugi strani pa bodo podatki o varnosti cepiv v primeru začasnih dovoljenj za uporabo cepiv veljali samo za obdobje do vmesne evalvacije kliničnih študij. Večinoma bo šlo za podatke o varnosti med 3 in 6 mesecev po cepljenju. Dejstvo je, da se v tem obdobju zgodi velika večina zapletov po
cepljenju, vendar bodo klinične študije tekle, kot je to običajno, v dolžini dveh let, in bodo šele po tem obdobju cepiva lahko dobila dokončno dovoljenje, ko bodo glede varnosti lahko obveljala za povsem varna tudi glede dolgoročnih učinkov."

2 leti se delajo raziskave za dolgoročne učinke. Vse jasno zaj? Tij pa boj dale eksperimentno gradivo.

In reply to by Saaššš (nepreverjen)

Saaššš (nepreverjen)

Najlepša hvala. Za idnouk še živen.

In reply to by gost512412 (nepreverjen)

gost512412 (nepreverjen)

saj.. ostani... samo betežen ne boj :)

In reply to by Saaššš (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

a besedne zveze "velika večina" si kar tak po pomoti spregledno?

In reply to by gost512412 (nepreverjen)

vfff (nepreverjen)

in koliko so jih pobili?

In reply to by Uhrska (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

No, razsvetli nas, prosim te. Kelko lidij so cepiva bujla?

In reply to by Uhrska (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Na daljši rok puno.

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

Ziko (nepreverjen)

Ahaha... bluziš torej.

In reply to by . (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

To ti pa vrvlen. Tisti, šteri so se malo pred 1800 cepili proti črnin kozan, zaj več ne živijo. Cepiva ubijajo!!!!

In reply to by . (nepreverjen)

gost512412 (nepreverjen)

tudi, če se dokaže, ka je bilo cepivo vzrok smrti nede nišče odgovarjal, ker so podjetja, ka jih delajo zaščitena... študije za dolgoročno varnost cepiva trajajo 2 leti... mij smo dobili prva cepiva 9 mesecov po prvon primeri... ti pa verjetno povej tudi zadosti podatek, ka so se cepijva testejrala na prbl. 30 - 40 tisoč prostovoljcih... oni pa ščejo precepiti 70% evrope kar je negi 315 milijonov prebivalcov in nešče de sigurno umrl od stranskih učinkov... ali resno misliš, ka so cepiva tak varna, ka nišče ne merje od toga?

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

Dvej pitanji: Ščeš meti 3 leta pandemijo pa ukrepe? Ščeš 3 leta meti 4000 žrtev na leto?

In reply to by gost512412 (nepreverjen)

gost512412 (nepreverjen)

je že bilo povedano, ka bi naj trajalo do konca 2022... 4000 na leto je pa nič glede na to ka nas je 2 milijona... me pa zanijmle kelko rakavih bolnikov ali pa infarktov smo meli... ker vse ka čuješ je covid... saj številke se hitro lehko nabijejo, kda ti vsakoga človeka s covid štejo pod umrle za covid pa čeglij ma 3 druge bolezni...

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

Na leto mergej 20k oseb. Torej je številka 4k petina umrlih. Zaradi enoga virusa in to z ukrepi... Saj, ka se s številko pretiravle je jasno. Ampak neboš mi pravo, ka se je kar tak slučajno najšlo 4k lidij, šteri so čist slučajno mrli deset dni zaten, kak so bili pozitivni na virus in po možnosti bili na intenzivnoj umetno predihavani. Mrli so pa zaradi sladkorne, štere so meli zraven. štiri gezero lidij... To valda še san ne vrvleš...

In reply to by gost512412 (nepreverjen)

Parsifal (nepreverjen)

gost 52 eli ka si ze...tij pravis ka bole ka 4000 lidij merje od covida, kak pa mogoce(MOGOCE) što od ceplenja??? tij si zgleda malo skreno...

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

Zoro.05 (nepreverjen)

ANTIVAKSERI ¨¨¨¨TEJ SE TRBE PAZITIKA NAMERNO PRENAŠAJO VIRUS¨¨

Maja 123 (nepreverjen)

Če pa cepite vse duge, samo ove ka so rizični nej...

hh (nepreverjen)

vsi so rizicni. vsi.

In reply to by Maja 123 (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

To ni cepivo ampak gensko zdravilo.

Hmmmmm (nepreverjen)

No, palik san se neka novoga navčo. Nešče, šteri se na zadevo spozna, zadevo razlaga kompletno drugače, ampak fala za to razlago, zaj znan vse

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Lukaš987 (nepreverjen)

Ravno cepljeni bojo zaj največ okužb prenašali. Tisti kateri so se pazili in niso zboleli bojo še kaznovani za to, da so upoštevali ukrepe. Moj oča in od kolega oča cepljena s prvo dozo Pfizerja oba težave po cepljenju. Enemu je gleženj otekel in pomodrel in drugi zbolel in bobil otekline po telesu. Cepite sami sebe keri to tako želo zagovarjate, ostale pustite pri miru, ker so sami gospodarji svojega telesa. Sicer ste cepljeni kao "zaščiteni" kaj se bunite nad zdrave necepljene.

Kakao12 (nepreverjen)

Njo skrbi samo kak navodilo keroga je dobila ucinkovito raztrositi med ljudi ... samo ljudje so po enem letu vec nej ovce kak so mislili ka so ... Kje pa Matejko mate? Njo nic ne skrbi ali more biti tiho 🙃😉

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice