Gorsko kolesarjenje ponuja vznemirljiv in navdušujoč način raziskovanja narave. Ne glede na to, ali ste začetnik ali izkušen kolesar, je izbira pravega kolesa bistveno za varno in prijetno vožnjo. 

S pravim kolesom se lahko odpravite na poti vseh težavnostnih stopenj, raziskujete nove terene ali preprosto uživate v kolesarjenju po gozdu.

S pomočjo našega vodiča se boste seznanili z različnimi slogi gorskih koles, komponentami, na katere morate biti pozorni, in izvedeli boste, kako najti popolno kolo zase.  

Vrste gorskih koles

Ko izbirate gorsko kolo, je pomembno poznati različne tipe, da boste lahko našli tisto, ki je pravo za vas. 

Na splošno obstajata dve različni vrsti gorskih koles: 

1. Polnovzmetena gorska kolesa

Polnovzmetena gorska kolesa so zasnovana za vožnjo po brezpotjih

Zagotavljajo vam maksimalno udobno vožnjo ter so odlična tudi za tiste, ki se šele začenjajo ukvarjati z gorskim kolesarjenjem

2. Prednjevzmetena gorska kolesa

Prednjevzmetena gorska kolesa so cenovno dostopnejša, manj zahtevno pa je tudi njihovo vzdrževanje. So zelo vsestranska kolesa in ena od najbolj priljubljenih izbir. 

Še posebej so primerna za vožnjo v klanec, prav tako pa so primerna tudi za spuste.

Tip kolesa, ki ga boste izbrali, bo odvisen od nekaj dejavnikov, vključno z vašim stilom vožnje, pogoji na poti in proračunom. Še pomembneje pa je, da ima vsaka vrsta kolesa svoje prednosti in slabosti, zato je pomembno, da izberete kolo, ki ustreza vašim potrebam vožnje. 

Dejavniki, ki jih morate upoštevati pri izbiri gorskega kolesa

Pri izbiri gorskega kolesa morate upoštevati več dejavnikov, med katerimi so ključni sledeči:

  • Slog vožnje – slog vožnje bistveno vpliva na to, katero vrsto kolesa je najbolje izbrati. Če ste kolesar, ki rad vozi hitro in po klancih, potem je smiselno izbrati kolo s polnim vzmetenjem. Če pa ste bolj med začetniki in si želite gladko vožnjo, bo zadoščalo kolo s prednjim vzmetenjem.
  • Proračun – Gorska kolesa se lahko razlikujejo po cenah, zato je izbiro pravega kolesa dobro prilagoditi vašemu proračunu in najti čim boljše kolo z optimalno opremo. Druga možnost je tudi nakup rabljenega kolesa.
  • Teren vožnje – Še en dejavnik, ki ga morate imeti v mislih, je, kje se boste največ vozili. Če ste nekdo, ki rad vozi po brezpotjih, boste želeli izbrati kolo s polnim vzmetenjem. Če pa radi kolesarite po gladkih poteh in imate raje tršo vožnjo, je lahko kolo s prednjim vzmetenjem boljša možnost.

Predstavitev različnih vrste gorskih koles

Klasična gorska kolesa (XC)

So najlažja izmed vseh gorskih koles, z amortizerji tako spredaj kot zadaj. Ta tip koles je primeren za tiste, ki želijo izboljšati svoje tehnične sposobnosti in se osredotočiti na težke terene, kot so kamenja, korenine in strme vzpone. Še posebej se dobro obnesejo pri vožnji v klanec navzgor.

Klasična gorska kolesa so priljubljena med rekreativnimi in tekmovalnimi kolesarji, ki želijo izkoristiti svoje sposobnosti in se podati na avanturo.

Downhill kolo

Downhill kolo je zasnovano za hitro vožnjo in premagovanje najtežjih terenov. Če se želite večinoma spuščati, so ta kolesa vaša najboljša izbira. 

Downhill kolesa so zasnovana tako, da so trda, lahka in agresivna. Na voljo so v izvedbah trdega in polnega vzmetenja ter so običajno izdelana z okvirji iz ogljikovih vlaken ali aluminija. 

Ta tip koles ni najboljša izbira za bolj priložnostne kolesarje.

Enduro kolo

Enduro kolesa so zasnovana za vsestransko vožnjo po brezpotjih, pogosto pa se uporabljajo tudi za spuščanje. Ko izbirate enduro kolo, je pomembno, da najdete tisto, ki je vsestransko uporabno in se lahko spopade z različnimi pogoji na brezpotjih. 

Enduro kolesa so zasnovana tako, da so toga, lahka in agresivna. Enduro kolesa so na voljo v izvedbah s trdim vzmetenjem in s polnim vzmetenjem. 

Trail gorsko kolo

Trail kolesa so zasnovana za vsestransko vožnjo po brezpotjih. Odlična so za kolesarje vseh stopenj znanja in so oblikovana tako, da so izjemno udobna za vožnjo, niso pa najprimernejša za spuste, zato morate upoštevati svoj slog vožnje.

All-Mountain gorska kolesa

All-Mountain gorska kolesa so odlična izbira za kolesarje, ki so začetniki v gorskem kolesarjenju, vendar so seveda primerna tudi za bolj izkušene kolesarje, ki radi vozijo po vseh vrstah terena

Vsa gorska kolesa so na voljo v izvedbah s prednjim ali polnim vzmetenjem, zato lahko zadostijo vsem vašim potrebam. Gorska kolesa Scott sodijo v najvišje razred, saj so se sposobna spopasti z vsemi tereni, poleg tega pa so lahka, učinkovita in prijazna denarnici.

Starejše novice