Toplotne črpalke so odličen alternativni vir ogrevanja, ki izkoriščajo toploto iz okolice in jo pretvarjajo v energijo za ogrevanje. So varen in okolju prijazen način gretja in hlajenja. Oglejte si, kaj morate upoštevati pri nakupi toplotne črpalke.

Toplotne črpalke se predstavljajo kot alternativni vir ogrevanja, ki izkoriščajo toploto iz okolice in jo pretvarjajo v energijo za ogrevanje doma in sanitarne vode, s čimer nudijo varčnejši in okolju prijaznejši način življenja.

Pozimi prostore ogrevajo, poleti pa hladijo. Prav tako predstavljajo obnovljiv vir energije, saj za delovanje uporabljajo zrak, zemljo ali vodo. 

Zakaj razmišljati o toplotni črpalki? 

Manj vzdrževanja in neodvisnost 

Toplotna črpalka deluje na elektriko, kar pomeni, da jo prižgete ali ugasnete po potrebi. Z njo nimate dileme, če imate dovolj zaloge goriva, prav tako jo lahko uporabite takoj, ko želite ogreti prostor. Sama toplotna črpalka zahteva malo vzdrževanja, le redni pregled enkrat letno. 

Varnost in okoljski doprinos

Toplotne črpalke so varnejše od sistemov, ki temeljijo na izgorevanju naravnih virov (drva, zemeljski plin ali nafta). Ker ne temeljijo na izgorevanju, je tudi njihov ogljični odtis manjši. 

Dolga življenjska doba in prihranek 

Pri dines.si pravijo, da imajo kakovostne toplotne črpalke v povprečju deset- do 15-letno življenjsko dobo, nekatere tudi več. Če nekoliko višji začetni investiciji odštejete nižje stroške ogrevanja in vzdrževanja, to na dolgi rok pomeni precejšen prihranek. 

Enostavna uporaba 

Upravljanje učinkovite toplotne črpalke je enostavno, največkrat kar preko aplikacije na mobilniku. To je praktično tudi iz vidika daljinskega upravljanja, ko vas na primer ni doma, lahko z nekaj kliki vklopite napravo in se vrnete v topel dom.  

Gretje in hlajenje, gretje sanitarne vode

Čeprav toplotne črpalke v osnovi grejejo, pa imajo tudi možnost, da poleti hladijo, kar vam prihrani strošek montaže klime.

Varčna toplotna črpalka greje tudi sanitarno vodo, kar je eden najbolj ugodnih načinov gretja vode, lahko pa se odločite za vgraditev samostojne toplotne črpalke za sanitarno vodo.

Pomankkljivosti toplotnih črpalk 

Višja začetna investicija

Zaradi vseh svojih zmogljivosti toplotne črpalke niso cenovno najbolj ugodna možnost, vgraditev pa predstavlja večjo začetno investicijo. Vendar, kot smo že omenili, lahko na dolgi rok z njo prihranite tudi do 50 odstotkov stroškov ogrevanja. 

Težave na izjemno hladnih območjih

Nekatere toplotne črpalke imajo težave na območjih, kjer vladajo izjemno nizke temperature in zato ne morejo doseči polne učinkovitosti ogrevanja. Seveda obstajajo tudi možnosti nadgradnje, ki premagajo to težavo. 

Odvisnost od električne energije

Za delovanje toplotne črpalke je potrebna električna energija, kar pomeni, da ste odvisni od elektrike. 

Kakšno toplotno črpalko izbrati?

Na trgu obstajajo tri vrste toplotnih črpalk: 

  • toplotna črpalka zrak – voda toploto črpa iz zraka, njena največja prednost pa je nizka poraba električne energije. 
  • toplotna črpalka zemlja – voda jemlje toploto iz globljih plasti zemlje. 
  • toplotna črpalka zrak – zrak vzdržujejo temperaturo s segrevanjem zraka, tako kot klimatska naprava. 
  • toplotna črpalka voda – voda pa toploto črpa iz površinskih voda v bližini (jezero, morje ipd). 
  • toplotna črpalka za sanitarno vodo – greje samo sanitarno vodo, alternativa na primer bojlerju.

Starejše novice