Lepi sončni dnevi in prijetno visoke temperature zvabijo na ceste tudi vse motoristične navdušence. Vendar pa so motoristi med najbolj ogroženimi udeleženci v cestnem prometu, zato previdnost na cesti nikoli ni odveč.

Agencija za javni promet in policija neprestano opozarjata vse udeležence v prometu naj vozijo previdno in so pozorni tudi na vse ostale udeležence v prometu, še posebej pa na motoriste. Če ste med njimi, potem za svojo varnost lahko največ storite sami. 

Da boste letošnjo sezono še bolj varni na cesti, smo pripravili nekaj nasvetov.

1.    Preverite tehnično brezhibnost vašega motorja

Preverjanje tehnične brezhibnosti vašega motorja je prva stvar, ki jo morate storiti vsakokrat, ko se z njim odpravite na cesto

Med obveznimi postopki je preverjanje pnevmatik in nivo tlaka v njih. Če imate na motorju že štiri leta iste pnevmatike, potem jih še pravočasno zamenjajte, saj so ključnega pomena za dober stik motorja s cesto.

Prav tako ne pozabite na delovanje zavor in vseh svetlobnih teles, kot so na primer smerniki in luči. Poleg tega pa ni nikoli odveč preveriti tudi nivo motornega olja, hladilne tekočine in zavornih tekočin.

2.    Poskrbite za ustrezno moto opremo

Samo čelade za motor so obvezen del motoristične opreme, medtem ko je odločitev o preostali motoristični opremi prepuščena samim motoristom. Če želite najbolje poskrbeti za svojo varnost, vam priporočamo, da na svojih motorističnih podvigih uporabljate ustrezno motoristično opremo

Med obveznimi kosi moto opreme, o katerih velja resno razmisliti, so zagotovo motoristične jakne, motoristične hlače in kombinezoni, motoristični škornji, moto rokavice in druga zaščitna oprema
 

Glavna naloga moto opreme je zaščita pred zunanjimi vremenskimi vplivi in zaščita vašega telesa v primeru padcev, zato je temu ustrezno prav posebej zasnovana. 

Še preden se odpravite na cesto, preverite, ali imate vso potrebno moto opremo. 

Če vam kateri od omenjenih kosov opreme manjka, ali je čas za njegovo zamenjavo, poiščite moto shop, kjer vam je na voljo pestra ponudba moto opreme. Izbirajte svetle in odsevne barve, saj boste na ta način v prometu še bolj vidni.

3.    Vozite odgovorno in varno

Vedno, ko se odpravite z motorjem na cesto, vozite odgovorno, kar pomeni, da vedno upoštevate cestnoprometne predpise in pravila. Upoštevajte omejitve hitrosti, v izrednih okoliščinah pa hitrost dodatno prilagodite trenutnim razmeram.

Zavedajte se, da na cesti niste nikoli sami in, da cesta nikakor ni poligon za preizkušanje vaših sposobnosti in spretnosti. 

Poskrbite, da boste ostalim udeležencem vidni, zato imejte vedno prižgane luči in nosite motoristična oblačila s čim več odsevniki

Še enkrat več naj poudarimo pomen uporabe čelade za motor. Ta je z razlogom zakonsko predpisan kos moto opreme, saj v primeru padca bistveno zmanjša verjetnost resnejših poškodb in celo smrti.

Na motor se nikoli ne odpravljajte pod vplivom alkohola ali če ste uživala mamila ali psihoaktivna zdravila

V tem primeru se lahko hitro izkaže, da je to vaša zadnja motoristična avantura, s tem pa ogrožate tudi ostale udeležence v prometu.

4.    Hitrost in način vožnje prilagodite razmeram na cesti

Motorno kolo je ozko in ostali udeleženci v prometu vas lahko zelo hitro spregledajo. Zato je pomembno, da vašo hitrost vožnje prilagodite trenutnim okoliščinam, saj vas bodo s tem ostali vozniki pravočasno opazili.

Še posebej morate biti pozorni v primeru dežja, ko je cestišče še bolj spolzko. 

V tem primeru zmanjšajte hitrost, ne zavirajte na talnih označbah, ne zavirajte sunkovito in upoštevajte, da se reakcijski čas podaljša. 

Za večjo varnost boste poskrbeli tudi, če se boste izogibali asfaltnim površinam, na katerih je posut pesek, razlito olje in podobno, saj so pogosto razlog za padce motoristov. 

Hitrost vožnje pa zmanjšajte tudi v primeru slabe vidljivosti in ponoči.

5.    Poskrbite za telesno pripravljenost

Čeprav bi si marsikdo mislil, da je vožnja z motorjem zgolj uživanje, pa morate biti tudi dobro telesno pripravljeni

Na motorju je potrebno neprestano sprejemati hitre in ustrezne rešitve, zato je kondicijska priprava lahko ključnega pomena

Pred vsako vožnjo se je priporočljivo temeljito ogreti in ko postanete utrujeni, vedno naredite postanek za počitek. Telesna drža na motorju je lahko zelo utrujajoča, zato na postankih opravite raztezne vaje, s katerimi boste preprečili zakrčenost mišic.

Če želite, da bo vaša motoristična avantura še bolj brezskrbna, naj poudarimo, da se na pot nikoli ne odpravljajte, če ste utrujeni ali pod stresom. Poskrbite, da ste popolnoma spočiti, saj boste le tako 100-odstotno skoncentrirani na dogajanje v prometu.

Starejše novice