Vir: posnetek zaslona oddaje z Mišo (MMC RTV Slovenija)
Voditeljica Miša Molk je te dni dodobra zatresla medijski prostor. V nedavnem, sedaj že spornem intervjuju, je razkrila istospolno usmerjenost slovenske igralke Mie Skrbinac, ki pogovora o tem vidno ni pričakovala.

Mariborska igralka Mia Skrbinac je v začetku februarja za oddaji Tednik in Dnevnik na Televiziji Slovenija opisala, da je profesor, ki ga tedaj še ni poimensko izpostavila, med letoma 2014 in 2016 izvajal psihično in fizično nasilje, tako na urah igre, zapakirano v študijski proces, kot tudi zunaj predavalnice, na hodnikih. 

Kasneje se je ugotovilo, da gre za igralca in profesorja igre na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Matjaža Tribušona. Potem ko se je Skrbinac kot prva javna osebnost v Sloveniji po začetku gibanja #jaztudi izpostavila kot žrtev spolnega nadlegovanja in kasneje prijavila profesorja Matjaža Tribušona, so tega ovadili tudi policisti.

Primer je v slovenski javnosti sprožil burne odzive in predvsem veliko podporo igralki, ki je o spolnem nasilju kot prva spregovorila na glas. Prav zaradi tega jo je v svoji zadnji oddaji Z Mišo na prvem programu Televizije Slovenije gostila tudi voditeljica Miša Molk.

A pogovor, ki naj bi tekel o igralkinem poklicnem udejstvovanju in bi ji naj dal možnost ter moč tudi na televiziji javno spregovoriti o spolni zlorabi, danes odmeva iz povsem napačnih razlogov.

»Kako svobodno vi živite svoj spol? Tudi vi ste lezbijka«

Pogovor je med drugim tekel tudi o zadnjem filmu, v katerem je igrala Mia Skrbinac. Gre za film Sestre, ki je letos prejel vesno za najboljši kratki igrani film. Skrbinac je tudi v intervjuju z Mišo Molk poudarila, da gre v filmu za vlogo ženske, ki ji ni mar za pričakovane družbene norme. 

Tako je tudi razložila, da so se med ustvarjanjem filma veliko pogovarjali o dojemanju spola, z vlogami, ki jih nosi ženska v družbi. »Zato sem imela kar dosti enih vprašanj si za zastaviti, glede sebe, svojih strahov, kot rečeno, ali pa potencialnih vprašanj, za katere bi bilo mogoče dobro, da si jih vsi zastavimo,« je ob pogovoru povedala Skrbinac.

A je pogovor na pobudo voditeljice skrenil v vidno nezačrtano pot.

»Fant v filmu reče, ko vas gleda, ko tri sestre plešete med seboj, lezbe. Kako svobodno vi živite svoj spol? Tudi vi ste lezbijka, to ni nobena skrivnost, vi to živite, vi ste to 'outirali',« je dejala Miša Molk in očitno popolnoma presenetila gostjo Mio Skrbinac.

Po nekaj trenutkih tišine Molk nadaljuje: »Povejte? Sem vas spravila v zadrego?«, na kar sogovornica odgovori pritrdilno. »S čim?«, jo vpraša voditeljica, pri čemer Skrbinac odgovori, »s tem, da tega nisem nikoli javno outirala«.

Voditeljica jo zato vpraša, če gresta v pogovoru naprej, a Skrbinac, odgovori, da ne. »Nisem danes pričakovala ali bila kakorkoli pripravljena govoriti o tem, ravno zaradi tega, ker nočem s tem dajati nekega prostora za oznake in stereotipe, ki jih lahko to nosi, in zasenči druge stvari, ki so zdaj pomembne, to nosi etiketo,« je nato poudarila Skrbinac.

Pri tem je dodala, da sama ni javno 'outirana' kot lezbijka. Tako ne vidi težave v tem, če je kdo istospolno usmerjen ali kakorkoli ne ustreza heteronormativnim pričakovanjem odnosa. »Sama pa mislim, da smo onkraj ali pa vsaj bi si želela, da smo onkraj nekih definicij spolne usmerjenosti,« je zaključila sogovornica. 

Vsiljenost neprostovoljne opredelitve je nesprejemljiva

Zaradi številnih, predvsem negativnih, odzivov na intervju in posledično javno razkritje spolne usmerjenosti igralke, je na družbenih omrežjih završalo.

Oglasil se je tudi Inštitut 8. marec, ki se v svojem zapisu sprašuje, zakaj uredništvo ni preprečilo objave intervjuja, ali je bila intervjuvanka seznanjena z vsemi vprašanji vnaprej in kdaj bomo izstopili iz okvirjev portretiranja žensk kot nebogljenih žrtev.

Pri tem so priložili tudi pismo Jane Javornik, doktorice sociologije, ki so ga naslovili na varuhinjo gledalcev in Manico J. Ambrožič, vršilko dolžnosti odgovorne urednice Radiotelevizija Slovenija.

V pismu je med drugim poudarjeno, da je sleherna vsiljenost neprostovoljne opredelitve ali razkritja nesprejemljiva, še posebej v primerih morebitne fluidnosti spolne usmerjenosti ali spola, neetična, nemoralna in nepopravljiva.

Javornik dodaja, da je razkrivanje spolne identitete, usmerjenosti ali spola proces, ki ni vedno osvobajajoč, zaradi česar mora biti proces vselej prostovoljna, osebna odločitev posameznika.

»Dogodek, čustveno nedvomno prelomen za gostjo oddaje, opozarja na brezskrbnost neprostovoljnega razkrivanja in s tem nepovratne razgalitve, ki sledi, zdi se, skrbno načrtovanemu scenariju,« piše Javornik.

Na intervju se zaenkrat vpleteni še niso odzvali, tako tudi ni znano, ali se je Mia Skrbinac po snemanju strinjala, da omenjeni del pogovora ostane neizrezan, in ali je bila igralka z vprašanji predhodno seznanjena.

S spleta

Komentarji (15)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
66655 (nepreverjen)

prepoznate koga iz tega posnetka: https://youtu.be/bxIFZ_5cC6E
Glejte od 23:00 dalje.

Ike69 (nepreverjen)

saj to se vidi na njej že na km da je lezba. skoraj vse lezbe so malo bolj možate, moško sumerjene, tako da jih kar hitro lahko ugotoviš.

Hrib (nepreverjen)

Verjetno ti cepivo začelo škodit. nerazgledanost in neizobraženost.

In reply to by Ike69 (nepreverjen)

anton77 (nepreverjen)

Tij si ga očitno že dugo nej ftekno... Pa tudi neboš tak friško, razen če plačaš....

In reply to by Ike69 (nepreverjen)

fuzbalski! (nepreverjen)

Ka te beltinske fuzbalerke so tudi vse lezbe? Tan niti ena ne izgledne kak prava ženska, vse po vrsti možače.

In reply to by Ike69 (nepreverjen)

rr4rrfdsdfs (nepreverjen)

Res so ene vrste moški s povečano zadnjico.

In reply to by Ike69 (nepreverjen)

Ike69 (nepreverjen)

heh, glede na to da je igralka in lezba in da potem ni pripravljena na taka vprašanja. kjerkoli kdorkoli bi ji to lahko postavil, če je že kao znana. znani, predvsem igralci, ki kao znajo igrati, se pretvarjati pa bi toliko bolj lahko bili pripravljeni na take stvari. naj se drugi "znani" učijo od nje, sama pa se je tudi valda kaj naučila. sicer pa bi mišo vprašala tudi kaj kočljivega, intimnega, pa bi si bila kvit.

Statistik (nepreverjen)

Vidim da E. Kadič "mega cepilni promotor vlade" svoje poslanstvo opravil in ima zdaj čas tv bulit...

Hrib (nepreverjen)

In kaj ima potem z tem če je lezba?? Vsak živi svoje življenje in se naj briga zase.ČLOVEK JE ČLOVEK.

tuncika

Kaj se pa dajete v medije ?????????????????, saj se gre za promocijo, vendar mediji mrcvarijo.....................

VRANA (nepreverjen)

Ta baba je AKTIVISTKA, pokvarjena aktivistka. Na linku, ki ga je prilepil uporabnik 66655 se jasno vidi, da je "deklarirana" lezba... Posnetek je bil predvajan 13.maja 2019 !!!! Javno govori o tem, NOBENEGA PROBLEMA NI, nobeden ni šokiran !!

Zdaj, kot jaz to vidim:
1) ali hoče nekdo Mišo potunkati in odžagati
2) za samopromocijo ta pokvarjenka gre preko trupel
3) oddaja z Mišo je snemana, ne poteka v živo... BREZ PROBLEMA bi lahko ta del umaknili iz oddaje, ko so delali končno verzijo za predvajanje. Vse je nastavljeno z nekim vzrokom...
4) po enem komentarju Miše je bilo vse celo dogovorjeno !!?? Torej (slabo) zaigrano, kdo ve?? Mia ji je baje "hvaležna"...

Vestni_opazovalec

Če drži samo pol od navedenih 4 točk, je res dvom o "resnem presenečenju" na mestu! Potem očitno izgleda vse bolj kot reklama ne za eno ampak kar obe udeleženki v intervjuju (tudi Miši solijo rep in click-bait-i oziroma provokacija v njeni oddaji bi marsikomu pomagala dvigniti...rating gledanosti in s tem morda nadaljnji obstoj oddaje)... ne bom se spuščal v to ali je Mia pokvarjenka / aktivistka, še manj me moti njena spolna usmerjenost, ampak promocija na zaigrano stigmatiziranje zaradi spolne usmerjenosti pa je res poceni trik (in po moje zanjo kontra - produktivno).

In reply to by VRANA (nepreverjen)

ms22 (nepreverjen)
njiva

Če je leko ta gledališka ali filmska igralka te resan bog pomagaj.Ta lekar ne vej gučati ali se ji neda,samo nika gekla,pa obrača besede.Vepa,če si prišla v odajo,te povej,ka te nikak pita,pa guči,če nej pa sploj ne hodi.Tu se vidi,ka je to samo velka promocija samoga sebej.Če si lezbijka,bi jemi pravla,čuješ pusti me na meri ges san ta pa ta in to je to.Si pa resan luštna.zelo.

njiva

Če je leko ta gledališka ali filmska igralka te resan bog pomagaj.Ta lekar ne vej gučati ali se ji neda,samo nika gekla,pa obrača besede.Vepa,če si prišla v odajo,te povej,ka te nikak pita,pa guči,če nej pa sploj ne hodi.Tu se vidi,ka je to samo velka promocija samoga sebej.Če si lezbijka,bi jemi pravla,čuješ pusti me na meri ges san ta pa ta in to je to.Si pa resan luštna.zelo.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice