Pohodniške nogavice spadajo med osnovno opremo vsakega pohodnika. Nogavice varujejo stopala in noge pred tiščanjem, bolečinami, potenjem in neprijetnim vonjem. Noge so vendarle ključne za pohod in zato je treba zanje res dobro poskrbeti! 

Ker opravljajo zelo pomembno nalogo, si je treba za njihovo izbiro vzeti nekaj več časa. So vsake športne nogavice primerne za pohod? Nikakor.

Zbrali smo nekaj ključnih lastnosti, po katerih se lahko ravnamo, ko izbiramo nogavice za sprehod, tek ali planinarjenje.

Niso vse nogavice enake

Barve in vzorci so pri športnih in pohodniških nogavicah zadnje, kar jih razlikuje. To ne pomeni, da ne smemo izbirati zabavnih in pisanih nogavic, če nam je to všeč. Le vedeti moramo, da niso vse nogavice primerne za vsako dejavnost. 

Poglejmo, kako se lahko znebimo večine težav z nogami, če izberemo prave nogavice.

Material

Pri nogavicah je material zelo pomemben, še posebej, če govorimo o športnih ali pohodniških nogavicah, ko so noge ves čas v akciji in pod obremenitvijo. Poglejmo tri najpogostejše materiale in kakšna je razlika med njimi:

 • Bombaž je krasen material, vendar za športne nogavice mogoče ni najprimernejši, saj ima to lastnost, da zadrži veliko vlage, je pa slab pri njenem odvajanju. To pomeni, da nas med aktivnostjo čakajo prepotene noge, mokri čevlji in poveča možnost otiščancev žuljev in glivic. In še to, manj kot vsebujejo elastičnih vlaken, bolj so trde in se rade nabirajo, kar povečuje neudobje. 
 • Sintetična oziroma umetna vlakna se obnesejo kot dodatek naravnim vlaknom, v mešanico pa prinesejo elastičnost, mehkobo in vrsto drugih pozitivnih lastnosti. Najlon je znan po svoji vzdržljivosti, vendar ne odvaja vlage. Akril bolje odvaja vlago in se dobro razteza. Poliester ima dobro sposobnost odvajanja vlage, polipropilenska vlakna pa so topla in primerna za zimske nogavice.
 • Volna je topla, vendar tudi vsa volna ni enaka. Merino ima recimo odlične sposobnosti regulacije toplote in preprečuje neprijeten vonj. Ni pa volna elastična, zato jo je dobro kombinirati z drugimi vlakni. 

Debelina

Material in debelina nogavice ustvarjata več ali manj podpore stopalu in varujeta najbolj izpostavljene dele pred otiščanci

Hkrati so nogavice odebeljene na tistih delih, kjer se običajno največkrat obrabijo. Pri nekaterih športih je to peta, pri drugih prsti in tako naprej. Odvisno od dejavnosti je treba izbrati nogavice, ki s svojimi lastnostmi podpirajo nogo in pripomorejo k večjemu udobju. 

Debelina pa prinese tudi nekaj več izolativnosti, kar pomeni, da lahko poleti izberemo tanjše nogavice, pozimi pa seveda ustrezno debele. 

Predebele nogavice pa tudi niso dobra ideja, saj mora noga v čevlju imeti dovolj prostora, sicer spet lahko pride do tiščanja – česar pa si sredi kakšnega pohoda res ne moremo privoščiti.

Višina/dolžina

Ali je višina oziroma dolžina nogavic dejansko pomembna? Seveda je. Nogavice so oblikovane za različne namene, od tega, da se lepo skrijejo v modne teniske ali da so dovolj dolge, da koža nikoli ne pokuka izpod hlačnice. 

 • Najkrajše nogavice imenujemo tudi stopalke in skrbijo za to, da ne motijo videza pri teniskah ali poletnih čevljih, kar velja za moške in za ženske. 
 • Nogavice do gležnjev so odlične za toplejše vreme in so primerne za sproščen stil s kratkimi hlačami za prosti čas.
 • Nogavice do sredine meč so vsestranske, saj jih z lahkoto potisnemo do gležnjev, če je prevroče, medtem ko v hladnih dnevih pokrijejo dovolj noge, da ne piha pod hlačnice.
 • Atletska ali športna dolžina se nahaja med gležnjem in sredino meč. To dolžino največkrat najdemo pri različnih modelih pohodnih ali športnih nogavic, ko je dolžina le eden od ključnih lastnosti za posamezno dejavnost.
 • Dokolenke so nogavice do kolen in jih največkrat opazimo pri planincih, saj odlično varujejo noge pred praskami.

Športne nogavice

Ni natančnih pravil, katere športne nogavice so boljše za katero dejavnost. Pomembno je to, da pri nakupu razmislimo, kakšne so naše osebne zahteve, od katerih je odvisno, kako udobno nam bo v določenem tipu nogavic in kaj bomo v njih pravzaprav počeli. 

Pri izbiri športnih nogavic je dobro pomisliti na nekaj lastnosti:

 • Podloženost: prsti in peta so lahko malo ali bolj podloženi. To pomaga preprečevati žulje, zato je to pri vseh športih dobrodošlo. Pazimo le, da ostane v čevlju dovolj prostora.
 • Temperatura: najbrž ni treba posebej poudarjati, da so debelejše nogavice za zimo primernejše.
 • Kompresija: nogavice, ki nežno pritiskajo na nogo, spodbujajo cirkulacijo krvi in tako pomagajo celicam dovesti več kisika. Odlične so za spodbujanje regeneracije po vadbi.
 • Nabiranje: govorimo o tem, da nogavice »zlezejo dol«, kar zagotovo ni udobno. Poiščimo nogavice, pri katerih se to ne dogaja.
 • Odvajanje vlage: kot smo že omenili – bolj kot se potimo, boljšo mešanico vlaken potrebujemo.
 • Vonj: če se nogavice hitro sušijo, je manjša verjetnost, da se razvije neprijeten vonj. Če se nameravamo sezuvati, vsekakor pomislimo na to.

Pohodniške nogavice opravljajo podobno nalogo kot športne, vendar ima pohodništvo še nekaj specifičnih zahtev.

Pohodniške nogavice

Pohodniške nogavice so namenjene krajšim in daljšim pohodom v naravi, kar ravno tako lahko štejemo kot šport. Zato velja pri izbiri pohodniških nogavic podobno kot pri izbiri nogavic za druge športe. 

Paziti moramo na iste dejavnike, ki smo jih že opisali in še nekatere dodatne, kot so:

 • Podloženost: nogavice brez podloge so zelo tanke in jih nekateri pohodniki uporabljajo za to, da čeznje obujejo debelejše nogavice. Debelina podloge je odvisna od tipa pohoda in vremena. Daljši kot je pohod in bolj mrzlo kot je vreme, bolj podložene naj bodo nogavice. Tiste najdebelejše pa prihranimo za ture v visokogorje.
 • Material: največkrat so pohodniške nogavice narejene iz volne, ki so ji zaradi zračenja, odvajanja vlage in elastičnosti dodana še druga vlakna. 
 • Velikost: nekateri imajo radi udobne čevlje in kupujejo malce večje velikosti. Pri nogavicah pa to odsvetujemo. Poiskati je treba nogavice, ki se tesno prilegajo nogam. Če se ne moremo odločiti za velikost, potem rajši izberemo manjšo, da se ne bodo nogavice nabirale in povzročale tiščanja. Nogavice so prave, ko se prsti in peta točno ujemo z našim stopalom, nogavice pa so ravno prav oprijete, da ne tiščijo.
 • Višina: namen pohodniških nogavic je tudi, da varujejo noge pred vejicami, kamni in drugimi elementi v naravi, ki bi nas lahko opraskali ali kako drugače poškodovali, zato naj bo dolžina nogavic prilagojena hlačam, temperaturam in terenu.

Pohodniške nogavice ščitijo stopala in noge ter opravljajo pomembno nalogo. Pri izbiri moramo biti pazljivi in zahtevni - upamo, da bo vaša izbira nogavic z zgornji nasveti lažja! 

Starejše novice