V tem prispevku boste našli nekaj nasvetov o izbiri optimalnega zaščitnega delovnega kombinezona, priporočilih glede oblačil, ki jih nosite pod njim, ter nasvetih o vzdrževanju.

Delovni kombinezoni predstavljajo zaščitna oblačila, namenjena varovanju telesa ali oblačil pod njimi. 

Čeprav so bili prvotno izdelani iz jeansa, se današnji delovni kombinezoni proizvajajo iz različnih materialov in so na voljo v različnih barvah, pri čemer imajo različne lastnosti, kot so zaščita pred mrazom, antistatičnost, elektroizolativnost, visoka vidljivost, odpornost na kemikalije, nepremočljivost, ognjevarnost in drugo. 

V tem članku bomo predstavili ozadje in smernice za izbiro pravega kombinezona za vaše potrebe.

Kakšen je namen uporabe delovnih kombinezonov?

Osnovni namen nošenja delovnih kombinezonov je zaščita pred različnimi nevarnostmi, vključno s kemičnimi, mehanskimi, toplotnimi ali biološkimi tveganji. 

Prav tako lahko zagotavljajo zaščito pred maščobami, umazanijo in oljnimi madeži. Pomembno je vedno preveriti, pred kakšnimi nevarnostmi specifičen delovni kombinezon ščiti, saj imajo različni materiali različne lastnosti.

Kakšna je razlika med 'farmer' hlačami in kombinezoni?

'Farmer' hlače so običajno iz lahkih materialov in se nosijo preko običajnih oblačil. Za razliko od kombinezonov ne ščitijo rok, saj je njihov zgornji del sestavljen iz oprsnika ter naramnic.

Zaščitni delovni kombinezoni se prav tako pogosto nosijo kot zaščitna oblačila preko lastnih oblačil, predvsem v delovnem okolju in za razliko od 'farmer' hlač, zaščitijo celotno telo. 

Uporabljajo se lahko v različnih delovnih okoljih, kot so slikarstvo, dekoriranje, strojno in tovarniško delo, kmetijstvo in druga področja, kjer obstaja tveganje, da umažete svoja oblačila.

Ali naj izberem 'farmer' hlače ali kombinezon?

Izberite kombinezon, če potrebujete maksimalno toploto, zaščito pred vetrom in pokritost celotnega telesa. Zaradi celovitega pokrivanja telesa so kombinezoni bolj primerni za hladnejše okolje, saj učinkovito izolirajo in ohranjajo toploto tudi pri nižjih temperaturah. Izberete lahko kombinezon iz debelejšega materiala ali celo s podlogo, ki vas bo še dodatno ščitila pred mrazom.

Nekateri modeli delovnih kombinezonov so izdelani iz dihajočih materialov, ki omogočajo zračnost, kar je še posebej koristno pri delu v okolju z višjimi temperaturami. Kljub temu, pa so za delo v vročih razmerah vseeno bolj primerne farmer hlače, saj omogočajo boljše zračenje zaradi odprtega zgornjega dela.

Zaščitne delovne 'farmer' hlače prav tako omogočajo večjo gibljivost zgornjega dela telesa ter več možnosti plastenja (odvzemanje in dodajanje vrhnjih oblačil) v primerjavi s kombinezoni. 'Farmer' hlače so zato bolj primerne za delo v toplejših mesecih, medtem ko so kombinezoni idealni za prehodne ali hladne mesece.

Kaj naj nosim pod kombinezonom?

Ne glede na vremenske razmere je priporočljivo nositi majico ali pulover z dolgimi rokavi ter hlače pod kombinezonom, saj bo ta osnovni sloj na koži pomagal preprečiti morebitne odrgnine, ki bi nastale zaradi nošenja kombinezona skozi celoten delovni dan. 

Kombinezon je namenjen nošenju preko običajnih oblačil, zato je priporočljivo, da so spodnja oblačila iz lahkih materialov, ki se ne gubajo pod kombinezonom. V hladnih zimskih mesecih je smiselno dodati termalno spodnje perilo za ohranjanje optimalne telesne toplote.

Kako pravilno prati zaščitni kombinezon?

Večino zaščitnih delovnih kombinezonov lahko operete v pralnem stroju. Pred pranjem vedno preberite navodila za nego na etiketi kombinezona. 

Priporočljivo je prati kombinezone ločeno od drugih oblačil, da preprečite pritrjevanje morebitnih kemikalij, umazanije, pesticidov ali drugih škodljivih snovi na druge kose oblačil. Uporabite nežen detergent. 

Če se po pranju še vedno pojavijo madeži, lahko mokre kombinezone ročno zdrgnete z milnico ali mehko krtačo. Za povečanje življenjske dobe kombinezona je priporočljivo, da ga pred pranjem obrnete narobe in zaprete zadrgo.

Kje lahko najdem delovni kombinezon?

Pri UTG Vodniku ponujajo številne delovne kombinezone, z raznoraznimi funkcijami. Preverite njihov prodajni program zaščitnih delovnih kombinezonov tukaj, ali pa jih obiščite v naši trgovini na Viru pri Domžalah, kjer vam bodo njihovi svetovalci z veseljem svetovali z izbiro.

Za vsa vaša vprašanja pa so vam na voljo na [email protected] ali na 01 724 82 58.

Starejše novice