Na parlamentarnih volitvah je lendavski župan Janez Magyar iz vrst SDS prejel dovolj glasov za uvrstitev v parlament. A kaj to pomeni za občino Lendava, sta funkciji združljivi? 

Zakon o lokalni samoupravi določa, da županu preneha mandat, če nastopi funkcijo, ki ni združljiva s funkcijo župana, funkciji župana in poslanca pa sta nezdružljivi, kar določa zakon o poslancih. 

Torej, lendavski župan Janez Magyar ne more biti istočasno župan in poslanec.

Nadomestne volitve župana se opravijo, če županu poteče mandat pred potekom mandatne dobe. Če je do poteka mandata manj kot šest mesecev, se volitev ne opravi, razen če občinski svet ne odloči drugače.

Župan mora obvestiti občinski svet in občinsko volilno komisijo

Mandat županu preneha z dnem, ko mu je bil potrjen mandat poslanca. Župan o tem obvesti občinski svet in občinsko volilno komisijo. Občinska volilna komisija po prejemu obvestila odloča o razpisu nadomestnih volitev župana.

Po svoji naravi so nadomestne volitve župana predčasne, zato jih občinska volilna komisija razpiše najpozneje v 15 dneh po prejemu obvestila o prenehanju mandata, opravijo pa se lahko najprej v 40 dneh od dneva razpisa volitev. 

V primeru upoštevanja najkrajših rokov bi bil dan glasovanja nadomestnih volitev župana v juliju, v mesecu, ko bodo že razpisane redne lokalne volitve.

Nadomestne volitve komaj junija

V primeru, da pride do izvolitve sedanjih županov na volitvah v državni zbor: 

  • 3. maj  -  potrditev mandatov poslancev in prenehanje mandata župana,
  • 20. maj  -  župan obvesti občinski svet in občinsko volilno komisijo o prenehanju mandata,
  • 3.–6. junij  -  seja Občinske volilne komisije, na kateri razpiše nadomestne volitve župana,
  • 15. julij  -  dan glasovanja na nadomestnih volitvah za župana (najprej 40 dni od dneva razpisa),
  • julij  -  objava razpisa rednih lokalnih volitev.

Zaradi navedenih rokov bo dan glasovanja že v času razpisa rednih lokalnih volitev, kar bi pomenilo, da bi vzporedno tekla dva volilna procesa za izvolitev istega organa. 

Občino bo najverjetneje vodil podžupan

V primeru, da občinski organi ne bi izvedli nadomestnih volitev župana, zakon določa vodenje občine v primeru predčasnega prenehanja mandata župana. 

Takrat do nastopa novega župana funkcijo župana opravlja podžupan, če pa tega občina nima, pa član občinskega sveta, ki ga določi župan, če pa ga ne določi, pa najstarejši član občinskega sveta.

Kot je za nas pojasnil Magyar, bo sam posle predal podžupanu Ivanu Koncutu, ki bo najverjetneje občino Lendava vodil do izvolitve novega župana. 

Sicer pa je odločitev o razpisu nadomestnih volitev v pristojnosti občinskega sveta in občinske volilne komisije, državni organi, vključno z Državno volilno komisijo, nimajo pravne podlage za poseganje v odločitve občinskih organov.

Komentarji (14)

Gadaffiv (ni preverjeno)

Koncut čim prej napravi red in vsem tem nesposobnim prilizovalkam od svetnic zahvali za sodelovanje . Tisto kaj pa so pokradnuli naj takoj vrnejo ! Napravi red,kako se šika v občini Lendava!

kuntakinte (ni preverjeno)

... čestitke župani na izvolitvi v parlament ...

Japezt (ni preverjeno)

Madžar naj ide na Madžarsko nej v Lj.

dejan svinskooglavi (ni preverjeno)

Le kako je leiko dobio več glasov od mene

carni vrag . (ni preverjeno)

Zato ker ne opravlja pregledof mednozja

In reply to by dejan svinskooglavi (ni preverjeno)

prekmurec Stefan (ni preverjeno)

Kaj bo delal v Ljublani ? A zna sploh Slovensko ali samo Vogrsko. Naj gre na Madžarsko kjer mu je mesto.

carni vrag . (ni preverjeno)

Tele mamino zabito z drisko polito levo fasisticnl teliček mamini

In reply to by prekmurec Stefan (ni preverjeno)

Janko21 (ni preverjeno)

Če bi bil mož beseda se sploh nebi podal v parlamentarne volitve. Po eni strani se hvali kaj vse je in bo v Lendavi naredil, potem pa dobesedno fakiča Lendavčanom pokaže in odide v LJ. Kak ma rad Lendavo pa kaj vse bi naredil... Kot župan bi lahko naredil 3x več za Lendavo kot pa zdaj, ko bo poslanec. Ni mi edino jasno, če se ga ti ljudje, ki so ga volili želeli znebiti ali pa jih je gladko nasral zdaj :) Občina v razsulu, zdaj pa hopa cupa...

mimoza64 (ni preverjeno)

gre se mu izključno za prokleti denar in ne za dobro svoje občine, ljudi. poglejte kako nekvalitetno robo ima v svojih trgovinah in vse je pokvarjeno, datumi porabe ne štimajo itd. itd.

In reply to by Janko21 (ni preverjeno)

lendavčan1 (ni preverjeno)

Janša rabi˝˝ experte˝˝-prave.

KDO LE? (ni preverjeno)

Eden od mnogih golobov, ki so se zdaj zvalili.

DEMOS (ni preverjeno)

SRAM ME JE DA ŽIVIM V SLOVENIJI.RES ME JE V DNO DUŠE SRAM.PRAVITE DA STE ODSTRANILI FAŠIZEM .RESNICA JE DA SO NORI SLOVENCI ODSTRANILI DEMOKRACIJO IN SPET BO ZAVLADAL KOMUNIZEM.DOKLER MALI KUČAN NE CRKNE BO PRI NAS TAKO . BOSTE VIDELI ŽE ČEZ PAR MESECEV KAKŠNE BUDALE STE IZVOLILI.

slo (ni preverjeno)

Lendavčani, tega se rešite čim prej:

drekaš (ni preverjeno)

To je oseba, keri mnogi slovenski Madžari ne marajo. Isti je kot njegov ubogi pokojni brat, ki je bil veliko beseden
in se obračal kot se da. Janševa največja napaka, da ga je sebi vzel!

Starejše novice