Foto: Jure Banfi (simbolična)
Turistično informativni centri in muzeji še zmeraj ne vedo, ali lahko po noveli zakona o trgovini tudi ob nedeljah prodajajo spominke in drugo blago.

Oktobra lani je začela veljati novela zakona o trgovini, s katero je prepovedano obratovanje trgovin ob nedeljah in dela prostih dni. Med izjemami so le prodajalne s površino do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, mejnih prehodih, pristaniščih, letališčih, železniških in avtobusnih postajah ter v bolnišnicah.

Odprte so lahko tudi manjše prodajalne, če delo v njih opravljajo nosilci trgovinske dejavnosti oziroma njihovi prokuristi, lahko pa tudi dijaki, študenti in upokojenci.

Bi s prodajo spominkov kršili zakon?

Sprememba je precej sivih las povzročila v turizmu, konkretno pri obratovanju turistično informativnih centrov, muzejev in drugih zavodov na področju turizma, ki obratujejo tudi ob nedeljah in dela prostih dneh oziroma imajo ravno na te dni povečan obseg dela zaradi same narave svojega delovnega področja.

Navedeno problematiko so obravnavali tudi na zadnji seji sveta regije, saj so številni pomurski turistični zavodi, med drugim Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, TIC Moravske Toplice, ZUKD Grad, ZTR Lendava in drugi, ob pojasnilih ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter tržnega inšpektorata v Murski Soboti ostali praznih rok. 

Takrat je bilo ob prisotnosti pomurskega poslanca Dejana Židana rečeno, da bi problematiko rešili z institutom obvezne razlage zakona ali v skrajnem primeru z zakonsko spremembo, ki bi TIC-e in muzeje uvrstila med izjeme.

Organ nadzora brez uradnega odgovora

Ravno Židan je zdaj na to temo postavil poslansko vprašanje resornemu ministru Zdravku Počivalšku, saj je MGRT v dopisih podalo nezavezujoče mnenje, da tudi za TIC-e velja zakonska določba, ki prepoveduje prodajo ob nedeljah in dela prostih dnevih. Kot poudarja Židan, vlagatelji zakona menijo, da v primeru TIC-ev in muzejev ne gre za trgovine, saj je njihova osnovna dejavnost nekaj povsem drugega. 

ZTKŠ Murska Sobota je sicer 30. oktobra lani prosil za pojasnilo Območno enoto tržnega inšpektorata v Murski Soboti kot organ nadzora, a so ga napotili na osrednji Tržni inšpektorat Republike Slovenije. Vse do danes odgovora še niso prejeli. 

Odgovoriti bo moral Počivalšek

Židan je tako na Počivalška sedaj naslovil naslednji poslanski vprašanji:

"Ali je po mnenju Tržnega inšpektorata turistično informativnim centrom, ki so zaradi svoje osnovne dejavnosti odprti tudi v nedeljo dovoljeno, da oseba, ki nudi turistom informacije, lahko proda tudi spominke ali drugo blago, ki je v TIC-u namenjeno za prodajo? 

Ali je po mnenju Tržnega inšpektorata muzejem in drugim razstavnim prostorom, ki so zaradi svoje osnovne dejavnosti odprti tudi v nedeljo dovoljeno, da oseba, ki prodaja vstopnice, lahko proda tudi spominke, ki so namenjeni za prodajo?"

Novelo zakona o trgovini, v katero so očitno pozabili vtakniti še dodatno izjemo za TIC-e, je sicer podprlo 72 poslancev. Le del poslancev LMŠ in DeSUS je skupaj s poslanci SMC in SNS glasoval proti.

Komentarji (4)

realnoo (ni preverjeno)

TIC, "super" zadeva:)
skoraj vsaka obcina ga ima samo z namenom, da se posede stolcke in tu pa tam kaj iz evrope pocrpa. Kda sem slisal za TIC V SALOVCIH ME JE SRAT PRITISNOLO:)

balounar (ni preverjeno)

Ka so pa te TIC- i extra? Če je zaprto, je zaprto velja tudi za njih! Pika. Te de pa ova pravla ka je ona specifična ka štrumfle odava, Pa Židan, pa tak dale, ka nemo tečen, dokler je bil v vladi je bil tiho kak miš, zdaj je postal pametnjakovič, pa levi, desni me ne zanimajo, toliko v vednost.

drekopek (ni preverjeno)

Ker se hočejo pri nas iti nekega turizma. Zdaj pa jim je država pokazala figo.

In reply to by balounar (ni preverjeno)

tanja flaškon (ni preverjeno)

Moj dojebač
Dejan fon Svinjskoglavič
ima največ dela z osemenjevanjem
rdečih prasic
predvsem v nedeljo
Zato on prvi zagovarja
nedeljsko delo
Veste narava dela po svoje
in tukaj ni petek ali svetek
hormoni delujejo

Starejše novice