Premier Janez Janša in minister za zdravje Janez Poklukar sta danes v štajerski prestolnici spregovorila o pripravah in izvedbi investicijskih vlaganj v zdravstvo v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor in na območju Mestne občine Maribor.

Minister za zdravje Janez Poklukar je že zjutraj obiskal Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor, kjer se je srečal z vodstvom. 

Skupaj s predsednikom vlade Janezom Janšo je obisk nadaljeval v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, kjer sta se srečala še z vodstvom bolnišnice in dekanom medicinske fakultete na temo investicijskih vlaganj v zdravstvo.

Zelena luč za širitev onkološke dejavnosti

Po besedah direktorja Univerzitetenega kliničnega centra Maribor Antona Crnjaca je današnji dan je eden pomembenjših v sodobni zgodovini bolnišnice. Gre za zeleno luč za širitev onkološke dejavnosti v mariborskem kliničnem centru.

Vlada je namreč na včerajšnji seji v načrt razvojnih programov za obdobje 2022-2025 uvrstila osem novih investicij na področju zdravstva. Med drugim bodo širili onkološko dejavnost v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor in sofinancirali več energetskih sanacij.

Ocenjena vrednost investicije v mariborsko onkologijo znaša 56,6 milijona evrov z davkom na dodano vrednost. Ministrstvo za zdravje bo zagotovilo 56,2 milijona evrov, Univerzitetni klinični center Maribor pa preostalo vsoto. 

»Naša velika želja je pred poletjem začeti z gradbenimi deli,« je dejal Crnjac.

Foto: Jure Banfi

Petkrat več postelj na mariborski onkologiji

Obstoječi objekt oddelka za onkologijo meri 5275 kvadratnih metrov, v okviru projekta pa bodo rekonstruirali 1303 kvadratnih metrov površin in na novo zgradili 7356 kvadratnih metrov površin. 

Število postelj pred prenovo znaša deset, po prenovi pa jih bo kar 52

»Z investicijo se bo torej pridobilo kar 42 novih postelj. Izboljšalo se bo možnosti in bolnišnične zmogljivosti na področju obvladovanja raka, povečalo delež zdravljenja rakastih obolenj z obsevanjem, povečalo delež nuklearno-medicinskih diagnostičnih preiskav za zgodnje odkrivanje obolenj, povečalo delež hematološko-onkoloških zdravstvenih obravnav, povečalo dostopnost do onkoloških storitev v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, onkološka dejavnost bo odslej na skupni lokaciji in tako dalje,« je v objavi na družbenem omrežju Facebook že sinoči razkril pomurski poslanec iz vrst NSi Jožef Horvat.

Foto: Jure Banfi

»Brez razvoja stroke ni prihodnosti.«

»Na območju vzhodne Slovenije krepimo kapacitete za boljšo in lažjo dostopnost bolnikov z rakom do storitev, ki jih potrebujejo,« je ob tem dejal Poklukar in obenem poudaril, da so investicije ključne tudi za razvoj stroke na vzhodu Slovenije: »Brez razvoja stroke ni prihodnosti.«

Vlada je sicer za medicinski fakulteti v Mariboru in Ljubljani zagotovila skupno 200 milijonov evrov.

»V prihodnjih letih bo v zdravstvo v Mariboru, vključno z medicinsko fakulteto, investirano na stotine milijonov evrov,« je ob robu obiska dejal premier Janez Janša in poudaril, da gre v veliki meri za evropska sredstva, ki so bila izpogajana tudi v okviru načrta za okrevanje, pa tudi za sredstva iz proračuna.

Janša je na obisku v Mariboru izvedel še, da je interes za študij medicine na Medicinski fakulteti v Mariboru velik. 

Po besedah ministra je v luči tega ključno za razvoj zdravstvene dejavnosti v severovzhodni Sloveniji vlaganje v kampus Medicinske fakultete v Mariboru in mariborskega kliničnega centra: »Cilj je, da se na dolgi rok te površine združijo. Takšna je vizija.«

Foto: Jure Banfi

UKC Maribor čaka tudi energetska sanacija

Na današnjem sestanku so sicer govorili še o drugih investicijah, ki čakajo Univerzitetni klinični center Maribor, od selitve pljučnega oddelka, negovalne bolnišnice, infekcijske klinike, obnove operacijskega bloka do urgentnega centra.

Univerzitetni klinični center Maribor čaka tudi energetska sanacija v višini 3,7 milijona evrov. Prvo fazo sanacije medicinsko funkcionalnega trakta v višini 800.000 evrov je klinični center že financiral sam, drugo, vredno 2,9 milijona evrov, pa bo skupaj z ministrstvom.

Minister Poklukar pa se je dotaknil še mariborskega zdravstvenega doma in približno devet milijonov evrov vrednega projekta zdravstvene postaje Magdalena.

Foto: Jure Banfi

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice